Hoewel een steak soms niet meer nodig heeft dan alleen wat peper en grof zout nodig heeft kan een saus het vlees naar een hoger niveau tillen. De picanha geserveerd met chimichurri is immens populair en ook hier wordt chimichurri regelmatig gegeten bij een mooie steak. Nu heb ik echter een nieuwe favoriet, die waarschijnlijk vaker op tafel zal gaan komen; Cowboy Boter. Een eenvoudig saus op basis van gesmolten roomboter, die op smaak is gebracht met een aantal kruiden en specerijen. Echt een aanrader om te proberen!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 737kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 kilo Côte a l’Os
- 100 gram Roomboter (gesmolten)
- 3 tenen Knoflook
- 1 eetlepel Bladpeterselie (fijngehakt)
- 1 theelepel Dijon Mosterd
- 1 theelepel Gerookt Paprikapoeder
- 0,5 theelepel Chilivlokken
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Knoflookpers
- Mengkom
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
- Haal ondertussen het vlees uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier. Snijd eventueel loshangende stukjes vet en vlees weg en bestrooi het vlees daarna met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Is de BBQ op temperatuur? Leg de côte a l’os dan op het BBQ rooster. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in het midden van het vlees en sluit daarna de BBQ met de deksel. Gaar de côte a l’os tot een kerntemperatuur van 48 graden. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
- Neem ondertussen een mengkom en doe hier de gesmolten roomboter in. Knijp er vervolgens de tenen knoflook in uit en voeg de peterselie, de mosterd, het paprikapoeder en de chilivlokken toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Breng eventueel verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en zeezout. Laat de cowboy boter op kamertemperatuur staan tot de steak klaar is. Stolt de saus iets te veel? Dan kun je de kom even kort i de magnetron zetten of op de BBQ kort mee opwarmen.
- Heeft de côte a l’os een kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan even van de BBQ en maak de BBQ gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden.
- Is de BBQ op temperatuur? Gril het vlees dan 1,5 tot 2 minuten per kant af, tot het een kerntemperatuur van 52 graden heeft.
- Haal de steak vervolgens weer van de BBQ en laat deze op een snijplank 5 minuutjes rusten, alvorens je het vlees aansnijdt. Serveer de steak daarna met de cowboy boter. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 737kcal | Carbohydrates: 0.5g | Protein: 52g | Fat: 57g | Saturated Fat: 28g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 21g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 194mg | Sodium: 301mg | Potassium: 791mg | Fiber: 0.2g | Sugar: 0.1g | Vitamin A: 806IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 24mg | Iron: 5mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

