Choripan Pizza

Choripan Pizza

Het werd wel weer eens tijd om een paar lekkere pizza’s te bakken, dus ging ik op zoek naar inspiratie. Nu had ik nog ingrediënten liggen om chimichurri te maken en in de vriezer lagen nog een paar chorizo worstjes. Misschien niet de eerste ingrediënten waaraan je denkt bij het bakken van pizza’s, maar een pizza-versie van de choripan, een erg populair streetfood broodje in Argentinië, leek mij een top idee. En zo geschiedde. Met nog wat geraspte provolone werden het heerlijke pizza’s en ik kan je dan ook aanraden deze choripan pizza ook eens te proberen!

 

Choripan Pizza
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 8 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 929kcal

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 340 gram Bloem
  • 200 milliliter Water
  • 10 gram Zout
  • 3 gram Gedroogde Gist
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • Extra Bloem

Voor de topping:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Heeft het deeg bijna lang genoeg gerezen? Dan is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Terwijl de BBQ warm wordt heb je nu mooi de tijd om de chimichurri en andere toppings voor te bereiden.
  • Neem een mengkom om de chimichurri in te maken en doe hier de helft van de olijfolie in. Voeg er de rode wijnazijn aan toe. Snipper vervolgens de tenen knoflook en de rode ui goed fijn en voeg ook toe. Ontdoe vervolgens de rode peper van de zaadjes en zaadlijsten, snijd de peper fijn en voeg ook toe.
  • Neem nu de blaadjes van de peterselie en de koriander en hak deze goed klein. Voeg ze vervolgens samen met de oregano toe aan de mengkom. Meng alle ingrediënten vervolgens goed door elkaar en breng verder op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Schep nu ongeveer een derde van de chimuchurri in een andere kom en voeg daar de overige olijfolie aan toe. Meng goed door elkaar en zet apart. Deze chimichurri gaat op de pizza’s na het bakken, terwijl de versie met minder olie dient als saus op de pizza’s.
  • Neem nu ook de braadworsten en snijd deze met een scherp mes in. Haal het chorizo vlees vervolgens uit de worsten en leg dit op een brod klaar. Dit gaat als kleine stukjes op de pizza’s.
  • Zet tot slot de geraspte provolone klaar en je bent bijna klaar om pizza’s te bakken.
  • Is de BBQ op temperatuur en heeft het pizzadeeg lang genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizzabodem nu eerst met de chimichurri met minder olie en verdeel er daarna de helft van de geraspte kaas over. Neem daarna de helft van het chorizo vlees en verdeel dit in hoopjes over de pizza.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 929kcal | Carbohydrates: 125g | Protein: 37g | Fat: 30g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 87mg | Sodium: 3285mg | Potassium: 425mg | Fiber: 6g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1118IU | Vitamin C: 51mg | Calcium: 463mg | Iron: 9mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Choripan Pizza; geïnspireerd door de Argentijnse streetfood sandwich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling