caveman style longhaas uitgelicht

Caveman Style Longhaas

Het werd wel weer eens tijd om het rooster van de BBQ aan de kant te zetten en een mooi stukje vlees Caveman Style te grillen. Eerder deelde ik al eens het recept voor Caveman Style Tomahawk Steak, maar een andere mooie steak die zich erg goed leent voor de caveman style bereiding is de longhaas. Een mooi stuk werkvlees met een wat grovere textuur. Sowieso al lekker van de BBQ, maar gecombineerd met de korst van de bereiding in de kolen een top combinatie. Zeker eens proberen dus!

caveman style longhaas recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 306kcal

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van de caveman style longhaas, of eigenlijk iedere caveman style bereiding op de BBQ, geldt dat de temperatuur in je BBQ niet zo relevant is. Wat wel belangrijk is, is een mooi gloeiend bedje hete kolen die niet te groot zijn. Waar we normaal heel blij zijn met grote stukken houtskool in de BBQ wil je bij caveman style grillen wat meer de middelgrote stukken, met een diameter van ongeveer 5 cm. Dit formaat zorgt namelijk voor een mooi evenredig bedje van kolen, waardoor al het vlees goed in contact komt met de gloeiende houtskool.
  • Begin echter met het uit de koeling halen van je vlees, zodat het al een beetje op temperatuur kan komen. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het dan uit het vacuüm, zodat het een beetje kan ‘ademen’.
  • Het aansteken van je BBQ kan in dit geval op je eigen favoriete manier, maar de snelste manier is een brikettenstarter die je volgooit. Paar aanmaakblokjes er onder en wachten tot de houtskool mooi gloeit. Het rooster van de BBQ laten we uiteraard achterwege.
  • Heb je een mooi bedje van gloeiend hete kolen? Bestrooi de longhaas dan rondom met grof zeezout.
  • Wapper nu de as van de hete kolen met een oude krant of tijdschrift (blazen kan eventueel ook) en leg de longhaas vervolgens in de hete kolen. Gril de longhaas nu 2 minuten en keer het vlees dan om. Tik met een tang de eventueel vastgeplakte stukjes houtskool van de longhaas en gril de longhaas nog eens 2 minuten.
  • Haal het vlees na die laatste 2 minuten uit de kolen en leg het op een snijplank, waar je de kerntemperatuur kunt meten. Deze wil je op 52 graden hebben voor een mooi medium rare resultaat.
  • Is de kerntemperatuur nog niet gehaald? Leg de longhaas dan weer terug in de kolen en gril nog een minuut aan beide kanten en controleer vervolgens weer de kerntemperatuur. Herhaal dit tot je de gewenste kerntemperatuur hebt bereikt.
  • Is de gewenste kerntemperatuur van je vlees bereikt? Bestrooit het vlees dan rondom met versgemalen zwarte peper en laat daarna 5 minuten rusten op je snijplank. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakken en serveer de Caveman Style Longhaas vervolgens direct. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 306kcal | Protein: 43g | Fat: 15g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 126mg | Sodium: 132mg | Potassium: 584mg | Vitamin A: 16IU | Calcium: 12mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Caveman Style Longhaas van de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling