caveman style tomahawk steak uitgelicht

Caveman Style Tomahawk

Dat een mooi stuk vlees geen grillrooster nodig heeft bewijst dit recept wel. In dit recept grill ik de tomahawk steak namelijk caveman style, rechtstreeks op een bedje van hete kolen. Deze methode om een steak te bereiden stond al een tijdje op mijn to-do lijst en toen ik een mooie tomahawk steak had liggen moest het er toch echt van komen. Sowieso leent deze bereidingsmethode zich naar mijn mening het best voor wat grotere steaks, die ook wel wat vet hebben. Een klein biefstukje in de kolen gooien wordt geen succes, terwijl een dikke ribeye of een tomahawk van minimaal een kilo een fantastisch resultaat geven. De cavemen style bereiding zorgt voor een korst die niet evenaren is op een grilrooster en heeft echt een diepe grillsmaak. Wat mij betreft een bereiding die je dan ook zeker eens moet proberen!

caveman style tomahawk steak recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Instructies

  • Voor de bereiding van de tomahawk op deze manier is het belangrijk dat je het vlees op tijd uit de koeling haalt om op kamertemperatuur te komen. Als het vlees in de kern nog te koud is duurt het namelijk te lang om je vlees tot de gewenste kerntemperatuur te krijgen zonder de buitenkant te ver door te garen. Haal het vlees daarom zeker 1,5 uur voor je het op de BBQ gaat leggen uit de koeling en minimaal een half uur van te voren ook uit het vacuüm.
  • Ben je zover om de tomahawk steak caveman style te gaan grillen? Steek dan de BBQ aan. Dit kun je eventueel ook met een brikettenstarter doen om de boel wat te versnellen. De temperatuur in de BBQ is niet zo belangrijk. Het belangrijkste is een mooi gelijkmatig bedje van gloeiende kolen. Het is daarbij wel belangrijk om met houtskool te werken en niet met briketten. Gebruik daarbij het liefst medium grote stukken houtskool die allemaal een beetje vergelijkbaar zijn in formaat.
  • Zodra de houtskool goed gloeit is het tijd om de tomahawk steak rondom flink te bestrooien met grof zout.
  • Ben je klaar om te grillen? Spreid de kolen dan nog één keer goed uit tot een bedje waar de tomahawk goed op past en blaas daarna het as van de houtskool.
  • Leg de tomahawk steak nu in het bedje kolen en sluit de BBQ met de deksel. Gril de tomahawk nu 2 minuten en keer de steak daarna om. Gebruik hiervoor een goede BBQ tang en eventueel een BBQ handschoen. Tik de kooltjes die aan het vlees zijn blijven plakken even los. Sluit de BBQ wederom met de deksel en gril de tomahawk steak nog eens 2 minuten.
  • Meet na de tweede keer 2 minuten grillen de kerntemperatuur. Hoe ver je het vlees wil garen is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeur, maar ga niet veel verder dan 52 graden. Houd er bij het meten van de kerntemperatuur rekening mee dat je in het dikste deel van het vlees prikt en niet te dicht tegen het bot zit.
  • Afhankelijk van het formaat van je stuk vlees zal de gewenste kerntemperatuur na in totaal 4 minuten grillen nog niet ver genoeg zijn. Gril de tomahawk steak daarom nog eens 1 á 2 minuten per kant en check de kerntemperatuur nog een keer. Herhaal dit tot je gewenste kerntemperatuur is bereikt.
  • Heeft de caveman style tomahawk de beoogde kerntemperatuur bereikt? Haal de steak dan uit de BBQ en leg hem op een snijplank. Bestrooi het vlees nu rondom met versgemalen zwarte peper en laat het vlees op de plank, onafgedekt 8 tot 10 minuten rusten. Is het buiten wat kouder? Zet de plank dan binnen.
  • Na het rusten mag de tomahawk steak in dunnen plakken worden gesneden. Zelf doe ik dit door het vlees eerst los te snijden van het bot, om daarna dunne plakken te snijden. Proef het vlees en breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Serveer de cavemanstyle tomahawk steak daarna direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Caveman Style Tomahawk Steak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *