bourbon glazed beenham uitgelicht

Bourbon Glazed Beenham

Ik had weer eens een mooi beenhammetje liggen dat ik op de BBQ wilde leggen. De klassieke Beenham Honing Mosterd heb ik inmiddels al zo vaak gedaan dat ik weer eens iets nieuws wilde proberen. Dus pakte ik de fles whisky uit de kast, want die combineert natuurlijk perfect met BBQ. Ik gebruikte de whisky om een glaze te maken, waarmee de gerookte beenham twee keer wordt ingesmeerd. Het resultaat was erg lekker en voor herhaling vatbaar. En dat betekent dat ie bij jou ook wel op de to-do lijst mag!

 

bourbon glazed beenham recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 492kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van deze bourbon glazed beenham begin je met het kruiden van het vlees. Haal hiervoor de ham uit de verpakking en dep hem rondom droog met keukenpapier. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg.
  • Neem nu eerst de mosterd en smeer hier de ham rondom mee in. Pak daarna je favoriete all purpose BBQ rub en bestrooi de ham hier rondom mee. Leg de beenham vervolgens op een bord en zet in de koeling tot de BBQ gereed is. De rub mag ook best wat langer van te voren op het vlees aangebracht worden, maar maak ik hier geen nacht intrekken van. De ham is tenslotte al gepekeld.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunk rookhout toe aan de brandende kolen en leg de ham op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad of zelfs een draadloze probe? Steek deze dan nu in het midden van het vlees en sluit daarna de BBQ met de deksel.
  • De totale bereiding van een ham van 1500 gram neemt ongeveer 2 uur in beslag. De kerntemperatuur van de beenham moet 65 graden zijn wanneer je deze van de BBQ haalt.
  • Zet na een uur de steelpan op laag vuur en doe hier de whisky, abrikozenjam en honing in. Breng al roerend rustig aan de kook en laat indikken tot ongeveer de helft. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de glaze een beetje afkoelen, tot de beenham een kerntemperatuur van 55 graden heeft bereikt.
  • Bij een kerntemperatuur van 55 graden ga je de beenham voor de eerste keer bestrijken met de whisky glaze. Gebruik hiervoor de bastingkwast. Het deel van de ham dat op het rooster ligt hoef je niet te bestrijken.
  • Sluit nu de BBQ weer met de deksel en gaar de beenham tot deze de kerntemperatuur van 65 graden heeft bereikt. Bestrijk de beenham op dat moment nog eens met de glaze en haal het vlees daarna van de BBQ.
  • Laat de beenham nu 10 minuten rusten op een snijplank. Dek het vlees eventueel losjes af met aluminiumfolie of een theedoek.
  • Snijd de beenham na het rusten in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer vervolgens direct. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 492kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 41g | Fat: 32g | Saturated Fat: 11g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 15g | Cholesterol: 116mg | Sodium: 2230mg | Potassium: 544mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 27IU | Vitamin C: 0.2mg | Calcium: 23mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Beenham met Bourbon Glaze
Whisky Glazed Beenham
Beenham van de BBQ met bourbon glazed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept