Offset Smoker Ervaringen

Ervaring: De Offset Smoker

Eerder dit jaar werd ik benaderd door Nick & Fleur van Prins Barbecues Pits met de vraag of ik niet eens aan de slag wilde met één van hun offset smokers. Nou is er hier wel het een en ander aan BBQ’s gepasseerd en heb ik ook op het moment vrij veel verschillende BBQ’s staan, maar met een echte Amerikaanse stijl Offset Smoker had ik nog niet gewerkt. Dus stapte ik een paar dagen later in de auto om eerst maar eens kennis te gaan maken en om te gaan kijken wat Nick in zijn werkplaats bouwt (en natuurlijk om zo’n smoker eens in het echt te zien). Daar was ik dermate enthousiast over dat niet heel veel later de Dutch Smoker bij me werd neergezet, waarna mijn offset smoker avontuur kon beginnen. Tenminste, nadat ik hout had gehaald natuurlijk! In dit blog deel ik meer over mijn ervaringen met de offset smoker en vertel ik je uiteraard ook iets meer over Prins Barbecue Pits en de Dutch Smoker die ik momenteel heb staan. Mocht je interesse hebben in een offset smoker, maar heb je nog vragen naar aanleiding van dit verhaal, laat dan vooral even een reactie achter onder dit blog!

Offset Smoker Ervaringen

Over Prins Barbecue Pits

Dit blog kon ik uiteraard niet schrijven zonder ervaring op te doen met een offset smoker en daarvoor heb ik samengewerkt met Prins Barbecue Pits. Een jonge Nederlandse onderneming, waarin Nick onder andere hoge kwaliteit Amerikaanse offset smokers bouwt.

Dit is hij gaan doen nadat hij al van jongs af aan veel interesse had in het BBQ’en en na ervaringen met onder andere een ketel BBQ en een kamado op zoek was naar iets nieuws voor de echte low & slow BBQ sessies. Duikend in de historie van BBQ en de Amerikaanse BBQ cultuur begon het toch steeds meer te kriebelen om met een echte offset smoker, gestookt op hout aan de slag te gaan. Helaas is Nederland geen land waar de offset smoker al breed verkrijgbaar is en dus besloot hij er zelf een te gaan ontwikkelen.

En nu, weer een tijd verder, verkoopt hij met Prins Barbecue Pits zijn zelfgebouwde offset smokers aan echte BBQ liefhebbers. Hierbij worden in de basis twee verschillende offset smokers gebouw: de Dutch Smoker (die ik heb staan) en de Prins Pit XL.

Buiten de klassieke Amerikaanse offset smokers bouwt Prins Barbecue Pits inmiddels ook Open Fire Pits. Stoere kooktoestellen op basis van een open vuurschaal waarop je op diverse manieren gerechten kunt bereiden.

Prins Barbecue Pits Offset Smoker

De Dutch Smoker

Zoals gezegd bouwt Prins Barbecue Pits dus twee modellen offset smokers, waarvan ik de Dutch Smoker in de tuin heb staan. Dit is het kleinste model offset smoker, al is deze met 150 cm lang en 215 cm hoog natuurlijk geen kleine jongen.

De Dutch Smoker is volledig geproduceerd van 6 mm dik staal en is voorzien van een inklapbare schoorsteen, rubberen wielen, 2 roosters, een plancha in de firebox, ruimte voor een waterpan, een emmer om vet en andere resten op te vangen en natuurlijk een thermometer.

Ik kon op de twee roosters van deze offset smoker in totaal 5 gevlinderde kippen kwijt en genoeg lekkers om de straat van wat snacks te voorzien tijdens een borrel.

Prins Dutch Smoker

Wat is precies een offset smoker?

Als we het over Amerikaanse smokers hebben zijn er in de basis twee type smokers. Een offset smoker zoals ik die heb staan en de zogeheten reverse flow smokers, die eigenlijk een afgeleide zijn van de offset smoker.

De Dutch Smoker die ik heb staan is een authentieke offset smoker, die bestaat uit een grote rookkamer waarin het vlees wordt gerookt, en een aparte vuurbox naast de hoofdruimte. In de vuurbox stook je een houtvuur en de rook en warmte worden dan door een opening naar de hoofdruimte geleid, waarna deze aan de andere zijde van de rookkamer, via de schoorsteen, weer verdwijnen. Dit zorgt voor indirecte warmte en rook om het vlees langzaam te garen.

Bij een reverse flow smoker bevinden de vuurkamer en de schoorsteen zich aan de zelfde kant van de smoker, waarbij de rook en warmte, vaak door middel van een plaat onderin de rookkamer naar de andere kant van de hoofdruimte wordt geleid om vervolgens hun weg naar de schoorsteen te vinden.

Offset Smoker Ervaringen

Hoe werk je met een offset smoker?

Zoals gezegd bestaat een offset smoker dus uit een vuurkamer, waar je je vuur stookt, en de rookkamer, waar je je gerechten rookt. In de vuurkamer creëer je dus de warmte en rook waarmee je je gerechten in de rookkamer gaart en rookt.

Dat vuur stoken doe je uiteraard met droog hout en kan met verschillende houtsoorten. Kort gezegd kun je een offset smoker stoken met vrijwel alle houtsoorten die je ook kunt gebruiken als rookhout in je BBQ. De ene houtsoort is echter iets meer geschikt dan de andere en dat heeft met name te maken met het feit dat je een vuur wilt dat stabiel brandt. Daarom wordt er bij de offset smoker meestal met hardere houtsoorten gewerkt en hier in Nederland kies je dan al vrij snel voor eikenhout of beukenhout.

Bij een offset smoker is het belangrijk dat je continu een mooi brandend vuur hebt dat je steeds weer aanvult met een nieuw stuk hout om de boel aan de gang te houden. Dit is dus heel anders dan bijvoorbeeld een kamado die je aansteekt, waarna je met de luchtschuiven de temperatuur regelt.

De luchtstroom in de offset smoker kun je wel enigszins regelen. Dit doe je met de uitlaatklep van de schoorsteen, die je verder open of dicht kan zetten, en de deur van de vuurbox, die je natuurlijk ook verder open of dicht kan zetten. Hierbij is het echter belangrijk dat je wel genoeg luchtstroom hebt om je vuur brandend te houden. Veel hout in de vuurkamer en dan weinig luchttoevoer om het zo langzaam op te laten branden is bij een offset smoker dus geen optie.

Dat vuur in je vuurkamer kun je met kleine houtjes beginnen die je met bijvoorbeeld met aanmaakblokjes of wokkels op gang brengt, waarna je dit uitbouwt met steeds grotere stukken hout. Dit doe je tot je een mooi vuur hebt, dat je vanaf dan steeds kunt voeden met grote stukken hout om de temperatuur stabiel te houden.

Een andere manier om de offset smoker op te starten is door een brikettenstarter te vullen met houtskool en deze aan te steken. Op het moment dat de houtskool in de brikettenstarter mooi heet brandt gooi je dit op de bodem van de vuurkamer. Daarop gaan dan eerst een kleiner stukje hout, waarna je dit ook uitbouwt tot een stabiel vuur dat je af en toe voedt met een mooi stuk hout.

BBQ’en op een offset smoker is dan ook wel wat harder werken dan met de gemiddelde BBQ die ik gewend ben en het is echt leren hoe je zo’n offset smoker op temperatuur houdt. Daarbij heeft ook de regelmaat waarmee je de vuurbox bijvult, maar ook zeker hoe groot de stukken hout zijn die je gebruikt invloed.

Naast een rookkamer waarin je vlees langzaam gaart beschikt de offset smoker die ik heb over een plancha in de firebox. Hierop kun je tijdens een lange low & slow sessie dus tussen door wat lekkers op grillen. Omdat deze plancha zich direct boven je vuur bevindt wordt deze flink heet en kun je er bijvoorbeeld prima een smashburger op grillen voor de lunch. Ik bedoel, als die smoker dan toch aan staat en je er hard voor moet werken, dan moet je er goed gebruik van maken, toch?

Offset Smoker Ervaringen

Mijn ervaringen met de Dutch Smoker

Met inmiddels ongeveer 2 maanden aan ervaring met de Dutch Smoker heb ik inmiddels wel een aardig beeld bij het werken met een offset smoker en ik kan je in ieder geval zeggen dat het een super gave BBQ is om mee te werken en dat zo’n gevaarte natuurlijk enorm stoer staat in de tuin.

Sessie 1: Kennis maken en Gehaktballen

De eerste sessie was er vooral één om kennis te maken met het stoken van hout. Hoe begin je je vuur? Hoe groot moet je vuur ongeveer zijn om een temperatuur van ongeveer 120 graden te behalen? En hoe groot moeten dan de blokken hout zijn die je gebruikt om het vuur gaande te houden en die temperatuur een beetje stabiel te houden? Nou, dat is nog wel iets waar tijd overheen gaat om door te krijgen. Maar na een paar uurtjes was ik in ieder geval ver genoeg om de temperatuur redelijk binnen de perken te houden en durfde ik een korte low & slow sessie wel aan, waarbij ik mijn bacon & cheese meatballs bereidde. In een uurtje kreeg ik toch zeker een mooie rooksmaak aan de gehaktballen en was er een lichte rookring zichtbaar.

Wat me na deze sessie trouwens ook opviel is dat ik, maar ook mijn kleding, eigenlijk helemaal niet zo erg rokerig roken. Van te voren had ik dat wel verwacht bij het gebruik van zo’n offset smoker, maar in de praktijk valt dat dus enorm mee. Zeker als je de deksel van de rookkamer veel dicht hebt verlaat de rook de BBQ natuurlijk via de schoorsteen en omdat die op 215 cm hoog zit kom je er eigenlijk helemaal niet veel mee in contact.

Na deze sessie heb ik nog een paar kleine sessies gedaan, met niet te veel op het rooster. Die liepen allemaal vrij soepel, maar ik moet echt de tijd hebben om bewust met die smoker (en dan vooral het vuur) bezig te zijn, want je moet er echt op tijd bij zijn om dat vuur gaande te houden.

Offset Smoker Ervaringen

Sessie 5 (denk ik): Road Kill Chicken – een BBQ vol

Na een aantal kleine sessies was het natuurlijk wel tijd om de offset smoker een keer goed vol te gooien. Een echte lange sessie stond dan voor daarna op de planning, dus nodigde ik wat mensen uit om lekker kip te komen eten. Ik haalde bij de poelier 5 hele kippen, die ik vervolgens vlinderde en in de rub zette.

Toen de offset smoker aangestoken en daarbij als doel om de BBQ tussen de 120 en 140 graden te houden. Dat ging op zich aardig, maar omdat ik natuurlijk ook wel wat in de weer was met mijn gasten dook de temperatuur één keer onder de 100 graden, omdat mijn vuur gedoofd was. Gelijk aan de slag om dat vuur snel weer aan te krijgen, maar daarbij was ik juist weer iets te enthousiast, waarna de temperatuur tegen het einde van de bereiding juist weer wat doorsloeg, met een iets te donker huidje van de kip het dichtst bij de vuurbox.

Deze sessie met beide roosters vol was voor mij ook een goede ervaring om te leren hoe de warmteverdeling in zo’n offset smoker is. Logischerwijs is de temperatuur dichter naar de vuurkamer toe natuurlijk hoger en door tussentijds de kerntemperatuur van de kippen te meten merk je ook dat je de kippen op een gegeven moment een beetje van plek moet wisselen om ze tegelijkertijd gaar te hebben.

Offset Smoker Ervaringen

Sessie 6: Tijd voor het echte werk – BBQ Snacks

Na deze redelijk geslaagde sessie met een offset smoker vol met kippen werd het toch wel tijd om een wat langere sessie in te plannen én de smoker goed vol te leggen met lekkers. Een borrel met wat mensen uit de buurt was het moment bij uitstek om allerlei lekkere snacks voor te bereiden en die, gedurende een sessie van ongeveer 5 uur, op de BBQ te leggen. Te beginnen met spareribs en buikspek, gevolgd door chicken honey pops, jalapeño cheddar worsten en lekkere gehaktballetjes.

Het werd een sessie die eigenlijk heel goed verliep. Mede omdat ik gewoon steeds voor mezelf een timer instelde waarop ik het vuur controleerde, steeds beter het gevoel kreeg hoe vaak ik hout moet bijvullen en hoe groot dat hout moet zijn. Het lukte me om de offset smoker gedurende deze sessie tussen de 100 en 140 graden te houden. Het resultaat waren twee heerlijke planken vol BBQ snacks, waarmee ik zeker punten heb gescoord tijdens de borrel.

Offset Smoker Ervaringen

Schoonmaak en onderhoud

Een belangrijk onderdeel van een BBQ is natuurlijk hoe het schoonmaken en onderhouden in zijn gang gaat en of dat een beetje makkelijk te doen is. Daarbij heb je bij een offset smoker eigenlijk twee verschillende aspecten; het schoonmaken en onderhouden van de binnenkant én het onderhouden van de buitenkant van de offset smoker.

Omdat een offset smoker natuurlijk gemaakt is voor low en slow bereidingen en je altijd met indirecte hitte werkt kun je je roosters niet heet genoeg maken om, zoals ik gewend ben bij andere BBQ’s, goed schoon te borstelen. De roosters kunnen echter wel gemakkelijk uit de BBQ worden gehaald, waarna je ze met een sopje en een schoonmaakborstel weer netjes maakt. Dat is natuurlijk wel even wat meer werk dan je kamado nog even heet stoken en de borstel er overeen halen, maar afhankelijk van de gerechten die je op de offset smoker bereidt hoef je dat rooster ook niet iedere keer helemaal netjes te maken.

Daarnaast heb je natuurlijk nog vet en ander vuil dat op de bodem van je rookkamer terecht komt. Een deel eindigt tijdens het gebruik van de smoker al in de opvang emmer onder de smoker, maar er blijft natuurlijk altijd wel het een en ander achter. Dit kun je, wanneer je de roosters uit de BBQ haalt, eenvoudig uit de smoker schrapen met een spatel. De laatste restjes werk je vervolgens naar de afvoer toe en die belanden ook in het opvang emmertje, die je om de paar sessie leegt.

Als we het over de buitenkant van de offset smoker hebben, dan komt het vooral neer op het netjes houden van het staal. De Dutch Smoker van Prins Barbecue Pits die ik heb is bijvoorbeeld niet gespoten en moet dus vet worden gehouden om roestvorming te voorkomen. Dat is echter helemaal niet zo ingewikkeld en doe je vrij gemakkelijk terwijl je de BBQ in gebruik hebt om er wat lekkers op te bereiden. Met een doek en bijvoorbeeld arachideolie vet je de hele BBQ in, zodat roest geen kans krijgt.

Een groot voordeel bij dit onderhoud is natuurlijk ook als je de smoker tussendoor droog weg kunt zetten, zoals ik onder de overkapping kan doen. Op de rubberen wielen kan ik de offset smoker redelijk eenvoudig in mijn eentje verplaatsen en door hem na gebruik onder de overkapping te zetten hoef je de buitenkant natuurlijk ook minder vaak in te vetten. Wanneer de smoker in weer en wind staat, dan zal je dit vaker moeten doen om roest te voorkomen.

Offset Smoker Ervaringen

Slotwoord:

Als je bovenstaand verhaal helemaal hebt gelezen, dan zal het je niet verbazen als ik zeg dat ik me goed heb vermaakt met de offset smoker van Prins Barbecue Pits. Ik heb daarbij veel geleerd over het werken met hout, heb enorm moeten wennen aan het stoken en op temperatuur houden van een offset smoker en ben er wel achter gekomen dat alle BBQ’s, van een kamado tot en met een elektrische BBQ, enorm makkelijk in gebruik zijn!

Mocht ik nou wat groter wonen en op zoek zijn naar iets nieuws voor naast mijn bestaande collectie BBQ’s, dan zou ik niet twee keer na hoeven denken om er een aan te schaffen, want het is toch wel heel erg gaaf en ook een echte eyecatcher. In combinatie met een andere BBQ die je dan kunt gebruiken voor de keren dat je wat minder de tijd hebt om continu met je vuur bezig te zijn is zo’n offset smoker toch wel het ‘echte’ werk. Daarbij is de smaak van het stoken op hout en de rooksmaak die daar mee gepaard gaat waanzinnig lekker en kun je er met gemak voor een flinke familie of voor een groep vrienden op BBQ’en.

Een aantal dingen die me positief hebben gestemd rondom de offset smoker: de looks van zo’n offset smoker, de hoeveelheid rooster ruimte in de rookkamer, de smaak van het BBQ’en op hout, het relatief gemakkelijke onderhoud en het plezier dat bij het werken met zo’n smoker komt kijken.

Daarbij moet ik wel zeggen dat een offset smoker echt bedoeld is voor de mooie low & slow sessies, waarbij je de tijd hebt om met de BBQ bezig te zijn. Een offset smoker is geen BBQ die je even aansteekt, waarna je er geen omkijken meer naar hebt en is ook geen BBQ waarmee je even snel iets op tafel zet. Voor die kortere en snellere BBQ behoeften is een andere BBQ naast een offset smoker wel een vereiste. Maar goed, een extra BBQ bezitten is natuurlijk geen straf!

Ik ben in ieder geval blij dat ik al wat ervaring heb mogen opdoen met een offset smoker en heb op het moment van schrijven ook nog wel een paar leuke BBQ sessies in het verschiet met de Dutch Smoker.

Tot slot wil ik Nick en Fleur van Prins Barbecue Pits hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van mijn offset avontuur. Dankzij jullie heb ik kunnen ervaren hoe het is om met een offset smoker te werken en heb ik het authentieke Amerikaanse BBQ’en kunnen ervaren. Jullie hebben een prachtig product neergezet van hoge kwaliteit, waar tot in detail goed over is nagedacht. Een ieder die overweegt een offset smoker aan te schaffen zal ik dan ook zeker aanbevelen om een Prins te overwegen.

Offset Smoker Ervaringen

p.s.: Dit blog over het werken met een offset smoker is in samenwerking met Prins Barbecue Pits, maar is niet door hen geschreven. Alles dat je leest in deze blog mijn persoonlijke mening. Ik wil Prins Barbecue Pits bedanken voor het tijdelijk leveren van de Dutch Smoker, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen gebruiken om meer te leren over het werken met een offset smoker.

Offset Smoker Ervaringen
Offset Smoker Ervaringen

2 reacties

  1. Hij ziet er erg gaaf uit! Het 3mm plaatwerk klinkt ook erg interessant. Ik gebruik zelf een weber smokey mountain. Die doet echt wel goed zn werk maar met zijn dunne wandjes erg vatbaar voor wind. Helaas is het kosteplaatje is een domper. Ik snap wel waar die prijs vandaan komt qua uren en materiaal maar het is voor mij veelste duur.

    • De Dutch Smoker is zeker een gaaf apparaat. 6 mm staal trouwens 😉 Zoals je zegt begrijp je waar de prijs vandaan komt en ik denk dat je met deze smoker meer BBQ voor je geld krijgt dan bij een hele hoop populaire merken op het moment. Ik snap aan de andere kant ook wel weer dat het echt een flinke prijs is die je er voor neer moet leggen, maar als je zo’n smoker netjes onderhoudt gaat ie letterlijk generaties mee 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *