Rosbief van de BBQ

Op mijn kamado van The Bastard wil ik natuurlijk met regelmaat low&slow BBQ'en. Vaak maak ik typische low and slow BBQ recepten, zoals spareribs en pulled pork. Soms probeer ik echter iets totaal anders en ga ik voor de minder bekende weg. Laatst maakte ik bijvoorbeeld deze lekker kruidige rosbief. Langzaam gegaard en heerlijk van smaak!
Eens iets anders dan spareribs en pulled pork, maar wel Low&Slow? Ga dan voor een langzaam gegaarde rosbief!
Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 3 uur

Ingrediënten

- 800 gram Rosbief
- 1 Rode Peper
- 3 takjes Rozemarijn
- 3 takjes Tijm
- 1 teentje Knoflook
- 2 eetlepels Olijfolie
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie

Bereiding

We beginnen dit recept met het marineren van de rosbief. Neem hiervoor het teentje knoflook en snipper deze ragfijn. Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak deze goed fijn. Snijd ook de rode peper fijn. Doe alles in een kommetje en voeg de olijfolie toe. Breng op smaak met zwarte peper.

Doe je rosbief in een diepvrieszak of afsluitbare kom en giet er de marinade bij. Wrijf het vlees er goed mee in en sluit af. Leg de rosbief in de koelkast en laat minimaal 2 uur marineren.

Steek de BBQ ruim van te voren aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden. Zorg dat je de temperatuur een tijdje stabiel hebt en haal dan je vlees uit de koeling. Bestrooi met grof zeezout en leg je vlees op het indirecte gedeelte van je BBQ.

Voor je de BBQ sluit met de deksel meet je de kerntemperatuur van het vlees. Daarna mag de BBQ een tijdje dicht. De rosbief mag nu een half uurtje rustig garen. Meet hierna nog een keer de kerntemperatuur en reken uit hoe lang je nog nodig zult hebben voor een kerntemperatuur van 42 graden. Bij mij was dit nog ongeveer een kwartier.

Haal je vlees bij een kerntemperatuur tijdelijk van de BBQ en leg het op een bord. Dek de rosbief af met aluminiumfolie en stook de BBQ flink op, tot deze boven de 200 graden is. Gril de rosbief nu een paar minuutjes, waarbij je alle zijden dichtschroeit.

Haal de rosbief vervolgens weer van de BBQ en laat 10 minuutjes rusten. Snijd daarna in dunne plakken en serveer direct. Of maak nog even een foto, zoals ik. Eet smakelijk!

Misschien is dit ook iets voor jou!

2 reacties

  1. WQaarom moet je uitrekenen hoe lang je nog nodig hebt voor een temp van 42 graden? Je kunt toch ook gewoon de thermometer op 42 graden zetten?

    • Hoi Johan,

      Dat kan inderdaad wanneer je een thermometer hebt met een probe met draad, die je in het vlees kunt laten zitten. Er zijn echter ook diverse kernthermometers die je niet in het vlees kunt laten zitten (deze bijvoorbeeld: http://bit.ly/2toUezD). Dei steek je zo nu en dan in het vlees om de temperatuur te checken.

      Door even grof uit te rekenen hoeveel tijd je nog nodig gaat hebben tot de kerntemperatuur van 42 graden, hoef je niet steeds de deksel van de BBQ te halen om te meten. Dit komt het eindresultaat ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *