Pizza met Venkelworst en Rode Ui

Pizza met Venkelworst

Als je net als ik verslaafd raakt aan het BBQ’en, dan ga je vroeg of laat een keer pizza’s bakken op je BBQ! Ik kan het je in ieder geval van harte aanraden, want dit is zo veel beter dan de gemiddelde afhaal pizza en diepvries pizza. Ben je nieuw met pizza’s bakken? Ik schreef een aantal jaren terug een uitgebreid blog over pizza bakken op de BBQ. Er staan inmiddels ook talloze pizza recepten op de site, want pizza is met uitstek geschikt om veel mee te variëren. Vandaag een pizza met verse braadworst met venkel, die ik op aanraden van een volger bij de Lidl haalde. Aanrader! Die worst combineerde ik met rode ui, mozzarella en Parmezaanse kaas. Erg lekker kan ik je vertellen!

Pizza met Venkelworst en Rode Ui
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd: 8 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 1281kcal

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 340 gram Bloem
  • 200 milliliter Water
  • 10 gram Zout
  • 3 gram Gedroogde Gist
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • Extra Bloem

Voor de saus:

Voor de toppings:

  • 200 gram Varkens Braadworst met Venkel
  • 150 gram Gerapte Mozzarella (met laag vochtgehalte)
  • 1 Rode Ui
  • 20 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
  • Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in.
  • Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook.
  • Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Als je saus klaar is en je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Pak nu ook alle ingrediënten voor de toppings er bij, inclusief de pizza saus die je zelf hebt gemaakt.
  • Snijd nu met een scherp mes de darm van de worst open en haal het vlees er uit. Verdeel dit in kleine stukjes. Snijd de rode ui daarna in dunne halve ringen.
  • Is de BBQ op temperatuur en het deeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van.
  • Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizza nu met de tomatensaus en verdeel er daarna de helft van de mozzarella over. Daarna verdeel je wat van de rode ui over de pizza, gevolgd door de venkelworst.
  • Bestrooi de pizza vervolgens met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte peper.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!
    Pizza met Venkelworst en Rode Ui

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1281kcal | Carbohydrates: 153g | Protein: 56g | Fat: 48g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 17g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 129mg | Sodium: 3301mg | Potassium: 843mg | Fiber: 8g | Sugar: 13g | Vitamin A: 636IU | Vitamin C: 13mg | Calcium: 712mg | Iron: 10mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Pizza van de BBQ met Venkelworst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *