pizza chorizo uitgelicht

Pizza van de BBQ

Als je een beetje BBQ gek bent is de pizzasteen een accessoire dat je al snel wilt aanschaffen. Een vers gebakken pizza is al zoveel lekkerder dan een diepvries pizza en als je hem bakt op de BBQ wordt het helemaal top! Op een BBQ met deksel kun je namelijk hoge temperaturen bereiken en in combinatie met een pizzasteen het idee van een houtoven benaderen. 

Ik vind het zelf erg leuk om pizza's te bakken op de BBQ. Je kunt er namelijk lekker mee variëren en als je met kinderen bent kunnen ze zelf hun pizza beleggen. In dit blog leg ik je uit wat er allemaal komt kijken bij het bakken van lekkere pizza's en deel ik mijn collectie pizza recepten met je! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Laat dan een reactie achter onder dit blog!

Pizza bakken op de BBQ; Zo maak je de lekkerste Pizza van de BBQ!

Wat heb je nodig om pizza’s te bakken op de BBQ?

Als je pizza’s wilt bakken op je BBQ heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen natuurlijk een BBQ en dan wel een exemplaar met deksel. De deksel heb je nodig om met je BBQ een oven na te bootsen. Zo wordt de pizza ook van boven verhit en zijn alle ingrediënten gaar voor je bodem verbrandt. Pizza’s bakken op een BBQ zonder deksel is onbegonnen werk.

Wat je daarnaast ook zeker nodig hebt is een pizzasteen. Deze pizzasteen leg je op de BBQ en hierop bak je je pizza. De pizzasteen is gemaakt van een materiaal dat veel warmte kan hebben en dit is ook nodig, want een goede pizza bak je kort, maar op een hoge temperatuur.

Naast een BBQ met deksel en een pizzasteen is ook een pizzaschep erg handig. Je hebt deze niet per se nodig, maar het maakt het bakken van pizza’s wel een stuk eenvoudiger. Je gebruikt de pizzaschep zowel om de pizza op de pizzasteen te schuiven, als om de pizza er weer af te halen. Met een plank of bord is dit toch lastiger. Ik vind zelf een combinatie van een houten pizzaschep om de pizza’s op de BBQ te krijgen en een RVS pizzaschep om ze er weer af te halen het handigst. Op een houten schep blijft het rauwe deeg toch iets minder snel plakken dan op een RVS variant. Daarnaast kun je de volgende pizza alvast klaarmaken en direct op de BBQ schuiven als de vorige er af komt.

Hoe bak je pizza’s op de BBQ?

Voor het bakken van een pizza op de BBQ heb je heel veel warmte nodig. Het liefst een temperatuur van zo’n 300 graden. Die warmte wil je echter niet direct onder de pizzasteen, want dan wordt de pizzasteen veel te heet en verbrandt de bodem van je pizza. Je wilt bij het bakken van een pizza dus gebruik maken van indirecte hitte. In een kamado is dit eenvoudig, want dan gebruik je simpelweg eerst de platesetter of heat deflector, waarna je de pizzasteen op het rooster legt. Bij veel ketel BBQ’s heb je dat gemak echter niet. Bij een ketel BBQ zal je daarom je houtskool eerst goed moeten aansteken, waarna je het rondom langs de buitenkant van het kolenrooster verdeelt. Het midden van je kolenrooster blijft hierdoor vrij van houtskool. Leg nu je rooster op de BBQ en de pizzasteen in het midden en je hebt een situatie waarin je pizzasteen niet direct door de hete houtskool wordt verhit.

Heb je de BBQ aan gestoken en loopt de temperatuur op richting de 300 graden? Laat dan de pizzasteen rustig mee verwarmen. Wacht vervolgens niet te lang om je pizza te bakken. Hoe langer de pizzasteen op de BBQ ligt, hoe meer kans dat je pizzabodem verbrandt. Zeker als de pizzasteen niet helemaal indirect verhit wordt. Time het dus zo dat je klaar bent om de pizza te gaan bakken op het moment dat de BBQ en pizzasteen er klaar voor zijn!

Een pizza op de BBQ bakken op een temperatuur van 300 graden duurt niet lang. Met maximaal 5 minuten is je bodem gaar en knapperig en zouden de ingrediënten die op de pizza zijn gegaan dat dus ook moeten zijn. Beleg je pizza dus niet met dikke plakken rauw vlees, want die zullen niet op tijd gaar zijn.

Pizzadeeg maken: mijn pizzadeeg recepten

Een goede pizza begint met een goede bodem. Ik houd van een dunne, knapperige bodem. Deze is snel gaar op de BBQ, waardoor de toppings van mijn pizza niet te lang worden verwarmd. Ik heb 2 deeg recepten voor mijn pizzabodems, die allebei afgestemd zijn op hoeveel tijd ik heb. Het eerste pizzadeeg recept gaat uit van een lange rijs en heeft ruim 8 uur de tijd nodig om te rijzen. Het tweede pizzadeeg gaat uit van een korte rijs en heeft 1 uur nodig om te rijzen. Mijn voorkeur gaat uit naar het pizzadeeg met lange rijs. Je kunt het namelijk eenvoudig 's ochtends voorbereiden, het deeg krijgt rustig de tijd om te rijzen en is daardoor makkelijker te verteren en voor mijn gevoel rolt het deeg ook iets makkelijker uit.

Pizzadeeg uitrollen
Een veel gebruikt item bij het bakken van pizza's is de deegroller. Die bol pizzadeeg moet tenslotte omgetoverd worden in een dunnen pizzabodem, toch? Dat klopt, maar toch kun je dit beter niet met een deegroller doen. Hiermee druk je namelijk de lucht uit het deeg en krijg je een minder luchtige pizzabodem. Het is dan ook het beste om een bol deeg met de hand tot pizzabodem te verwerken. Dit doe je door de bal deeg een beetje plat te drukken en dan vanuit het midden met je vingers steeds groter te maken. Als je daarbij de rand iets opstaand houdt, dan krijg je een heerlijk krokante korst.

Met deze recepten maak je perfect pizzadeeg voor jouw pizza's van de BBQ!

Pizzadeeg maken met een lange rijs (8 uur rijstijd)

Zoals gezegd is dit pizzadeeg ideaal om 's ochtends te maken en gedurende de hele dag rustig te laten rijzen. Het pizzadeeg maken kan zowel met de hand, als met de mixer. Met de hand heeft mijn voorkeur, omdat je daarbij goed aanvoelt of je deeg goed genoeg gekneed is. Toch gebruik maken van de mixer? Kneed je deeg dan altijd nog even door met de hand, om zo goed aan te voelen of het deeg goed is. In mijn beschrijving hieronder leg ik uit hoe je het deeg met de hand maakt.

Ingrediënten:

– 340 gram Bloem
– 200 ml Water
– 10 gram Zout
– 3 gram Gedroogde Gist
– 2 eetlepels Olijfolie
– Extra Bloem

Overige benodigdheden:

- Ruime kom
- Vochtige theedoek

Meng in een ruime kom het zout door de bloem. Strooi hier vervolgens het gist overheen, gevolgd door het water en de olijfolie. Meng alle ingrediënten met de hand goed door elkaar.

Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.

Vet nu een schone kom in met een eetlepel olijfolie en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het gedurende 8 uur rustig rijzen, tot het in omvang is verdubbeld. Na het rijzen kun je het pizzadeeg in 2 gelijke stukken verdelen en op een bebloemd werkblad verwerken tot een pizzabodem.

Pizzadeeg maken met een korte rijs (1 uur rijstijd)

Het pizzadeeg maken kan zowel met de hand, als met de mixer. Met de hand heeft mijn voorkeur, omdat je daarbij goed aanvoelt of je deeg goed genoeg gekneed is. Toch gebruik maken van de mixer? Kneed je deeg dan altijd nog even door met de hand, om zo goed aan te voelen of het deeg goed is. In mijn beschrijving hieronder leg ik uit hoe je het deeg met de hand maakt.

Ingrediënten:

– 340 gram Bloem
– 200 ml Lauwwarm Water
– 5 gram Zout
– 10 gram Gedroogde Gist
– 1 theelepel Suiker
– 2 eetlepels Olijfolie
– Extra Bloem

Overige benodigdheden:

- Ruime kom
- Vochtige theedoek

Neem een kom en doe hier het lauwwarme water in, met de gist en de suiker. Roer dit even door en laat 5 minuutjes staan. Als het goed is gaat de gist zijn werk doen en ontstaat er een schuimlaag op het water. Gebeurt dit niet? Dan is er een grote kans dat je gist dood is. Haal dan nieuw gist en probeer het opnieuw.

Meng ondertussen in een andere kom het zout door de bloem. Voeg na 5 minuten het mengsel van water, suiker en gist toe aan de bloem en roer de ingrediënten goed door elkaar.

Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Druk het deeg plat, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en vouw het deeg weer samen. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.

Vet nu een schone mengkom in met een eetlepel olijfolie en leg je deegbal hier in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld. Hierna kun je het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en deze op een bebloemd werkblad tot pizzabodem verwerken.

Met deze recepten maak je perfect pizzadeeg voor jouw pizza's van de BBQ!

De pizza’s beleggen en bakken

Terwijl het deeg rijst heb je de tijd om de BBQ voor te bereiden voor het bakken van de pizza’s en voor het klaarzetten van je toppings.

De BBQ voorbereiden

Het bakken van pizza’s op de BBQ wil je doen op een heel hoge temperatuur. Door de hoge temperatuur, de deksel van de BBQ en de pizzasteen simuleer je een houtoven in het klein. Het deeg gaart op die manier snel en je pizza hoeft maar 3 tot 5 minuten te bakken. De temperatuur die je wilt bereiken is ongeveer 300 graden.

De pizzasteen die je op je BBQ gaat gebruiken moet gelijkmatig worden verwarmd. Dit kun je het beste doen door de steen niet direct van onderen te verhitten met brandende kolen, maar door gebruik te maken van indirecte hitte. Gebruik je een kamado? Dan kun je de indirecte setting bereiken door de plate setter te gebruiken, die dan tussen de brandende kolen en de pizzasteen komt. Maak je gebruik van een kogel BBQ? Dan steek je de kolen aan en verplaats je ze naar de buitenkant van het kolenrooster wanneer ze goed branden. Zo houd je het midden van het kolenrooster vrij van brandende kolen, en wordt de pizzasteen gelijkmatiger warm.

Van pizzadeeg naar pizzabodem

Als de BBQ op temperatuur is en de pizzasteen op de BBQ ligt is het tijd om het deeg te verwerken tot bodems. Zoals gezegd kun je hier beter niet met een deegroller werken, maar gewoon met je handen. Met name aan de randen van de pizza zorgt een deegroller er voor dat deze niet mooi opbollen, maar juist plat blijven. Het is dan ook beter om het deeg met je vingers tot een pizzabodem te vormen. Doe dit door een deegbal op een bebloemd werkblad te leggen en deze te bestrooien met een beetje bloem. Druk de deegbal een beetje plat en werk het deeg vervolgens vanuit het midden tot een steeds groter wordende pizzabodem. Houd daarbij de rand van de bodem iets dikker.

De pizza’s beleggen

Ga je de pizza’s beleggen? Dan kun je al je creativiteit kwijt en zelf bepalen wat je er op doet. Een belangrijke tip is wel om niet te veel ‘natte’ ingrediënten te gebruiken, want deze zorgen er voor dat het deeg niet goed krokant kan bakken. Je krijgt dan een zompige pizza en dat wil je niet. Gebruik dus maar een dun laagje tomatensaus en dep ingrediënten die veel vocht bevatten eerst goed droog. Denk er daarnaast aan dat rauwe ingrediënten als vlees en vis maar kort de tijd krijgen om te garen. Het kan dus soms beter zijn om dit eerst te garen, voordat je de pizza belegt.

De pizza bakken

Nu je je pizza belegd hebt, is het tijd om hem mee te nemen naar de BBQ en hem op de pizzasteen te schuiven. Hiervoor heb je een pizzaschep nodig. Er zijn hier verschillende soorten van, maar mijn voorkeur gaat uit naar een dunne schep van metaal, die je relatief eenvoudig onder je pizza schuift. Ik zeg relatief, want dit is iets wat je wel even moet oefenen. Daarbij is het verstandig om voor je de pizzabodem gaat beleggen wat semola of mais griesmeel onder de bodem te strooien. Dit zorgt er voor dat je de pizza makkelijker van je werkblad krijgt met de pizzaschep en vervolgens ook weer makkelijker van de schep op de pizzasteen. Sinds ik dit doe komen mijn pizza’s altijd mooi rond van de BBQ!

Wil je helemaal op zeker spelen? Dan is het een tip om de bodem op een stuk bakpapier te leggen voor dat je hem gaat beleggen. Je kunt de pizza dan met bakpapier en al op de pizzasteen schuiven en het bakpapier er na een minuutje onder uit halen. Succes gegarandeerd!

Wanneer je de pizza van de schep op de steen wil schuiven moet je iets rustiger te werk gaan. Dit lukt je niet in één beweging, maar dat doe je in een aantal snelle korte bewegingen, waarbij de pizza steeds een stukje verder van de schep, op de steen schuift. Ligt de pizza op de BBQ? Dan sluit je de BBQ met de deksel en bak je de pizza 3 tot 5 minuten, tot de randen van de bodem bruin beginnen te kleuren, het deeg gaar is en je kaas gesmolten. Haal de pizza dan met de pizzaschep weer van de BBQ en schuif hem op een snijplank. Laat de pizza even 2 minuutjes liggen, voor je hem aansnijdt. Wanneer de grootste hitte er vanaf is, snijd je de pizza een stuk makkelijker.

Mijn Pizza Recepten

Inmiddels is mijn collectie recepten voor pizza van de BBQ aardig groot. Zie hieronder mijn 15 laatste pizza recepten. Wil je al mijn pizza recepten terug vinden? Ga dan naar alle BBQ recepten en gebruik de filters om bij de pizza’s uit te komen!

18 reacties

 1. Beste,

  Ik heb enkel een simpele barbecook open bbq zonder deksel. Is het dan mogelijk om dezelfde werkwijze te volgen of is de temperatuur dan niet hoog genoeg?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 2. Hoi,

  Het weekend willen we met een aantal buren mini Pizza op de BBQ maken.

  Ik wil jouw recept voor pizzadeeg aanhouden alleen dit dan in kleine bolletjes delen. Kan ik het deeg laten rijzen en dan op het moment dat we gaan starten het deeg opdelen in kleine bolletjes?

 3. Hi Roy,

  Ik heb zelf nu 2x pizza gebakken op mn Weber ketel bbq (mastertouch) maar krijg de temperatuur nooit hoog genoeg, komt net op de 250 uit (deksel temperatuur).
  Welke soort huitskool kan ik hier het beste voor gebruiken?

 4. Hai,

  Klopt het dat je met 8u rijzen de gist niet hoeft te activeren in het lauw warme water?

  Bij de korte doe je dat namelijk wel?

  Gewoon benieuwd,

  Groetjes

 5. Vandaag geprobeerd om enkele pizza emin de Weber, op een steen te maken. Het waren heerlijke pizza’s, zeker de tex mex. Toch een paar vragen. Ik kreeg de bbq wel tot 300, maar na verdelen (rond gelegd) en het erop leggen van de steen zakte de temperatuur (volgens de meter in de deksel) terug tot 230. Het ging verder prima, maar is het zaak om de temperatuur toch hoger te krijgen? De tip van de houten schep was goed, maar het alvast klaarmaken op de schep leverde een pizza op die er met geen mogelijkheid meer af kwam, ondanks een goeie laag bloem eronder. Heeft er een minuut of 5 tot 10 op gelegen. Kwestie van te nat deeg?

  • Hi Bart, nadat je de houtskool hebt verdeel is het zaak om nog bij te vullen en de temperatuur weer wat op te laten lopen. Idealiter zou je wel wat hoger zitten in temperatuur, al wordt een pizza natuurlijk ook bij 230 graden wel gaar. Het duurt alleen wat langer. 5 tot 10 minuten op de schep is eigenlijk te lang. Hier zit er meestal maar een minuut of 3 tussen het beginnen met beleggen op de schep en het op de steen schuiven. Een trucje dat nog wel wil helpen is om, vlak voor je de pizza op de steen wil schuiven, even met een spatel rondom onder de pizza door te gaan. Maar ik zou sowieso beginnen met zorgen dat de pizza iets korter van te voren wordt belegd. Dat zal ook al veel schelen. Succes!

 6. Ik heb dit recept gemaakt maar dan de lange rijze eerst gewoon gedaan.
  Toen heb ik het nog een keer gedaan maar dan wat minder gist en 24 uur rijzen waar van
  14 uur in de koelkast en 6 uur op kamer temperatuur 19 graden.
  Toen de pizza bodem gemaakt en gebakken
  In de ooni pizza oven 300 graden.
  Ging heel goed maar nu wil ik het krokanter
  Hebben en ik zag dat de water bijna 59%
  Kan ik dat terug brengen naar 53% zo 180 gr
  Of word het dan geen goed deeg meer dan.
  Veder was het top deeg.

  Gr. Wilfred

  • Hi Wilfred, van mijn zoektocht naar deegrecepten in het verleden, waar ook mijn recept uit voortgekomen is dat ik in vrijwel alle pizza recepten op de site gebruik, herinner ik me dat ze meestal niet veel lager gingen dan 58 procent met water. Maar ik moet zeggen dat ik te weinig kennis van pizza en deeg maken in het algemeen heb om je hierin goed te kunnen adviseren. Ik zou eens op YouTube gaan kijken naar een aantal kanalen die zich echt op het bakken van pizza’s hebben gericht. Ik kijk af en toe wel eens filmpjes van Vito Iacopelli, maar heb nog geen tijd gehad om nieuwe dingen uit te proberen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *