review welvaere utenovn uitgelicht

Review: Welvaere Utenovn

Een tijdje terug werd ik door de mensen van Welvaere gevraagd of ik het leuk vond om hun Utenovn te proberen, om er een review over te schrijven. De Utenovn is een houtgestookte pizzaoven van cortenstaal in een DIY pakket en ondanks dat ik regelmatig pizza’s bak had ik zo’n oven eigenlijk nog nooit uitgeprobeerd. Nou hadden ze me natuurlijk al bij het woordje houtgestookt, want fikkie stoken blijft natuurlijk altijd leuk, maar toen ik de Utenovn even opzocht op de website van Welvaere leek het me wel een hele leuke toevoeging aan mijn tuin. En dus kwam er een mooi pakket mijn kant op, zette ik de pizzaoven in elkaar en ging ik er de afgelopen weken uitgebreid mee aan de slag om de Utenovn eens goed te beoordelen. En daar is dan weer deze uitgebreide review uit ontstaan. Heb je naar aanleiding van mijn review nog vragen over de Utenovn pizzaoven? Stel ze dan vooral in een reactie onderaan deze pagina!

Outdoor Pizzaoven Welvaere Utenovn Review

Over Welvaere

Welvaere is een Nederlands bedrijf dat zich met hun assortiment richt op Quality Time Outdoors. Welvaere is met het bedrijf en de showroom gevestigd in Nijkerk, maar heeft ook vestigingen in België en Duitsland. De productie van de Welvaere producten vindt voor een groot deel in Nederland plaats en er wordt zo min mogelijk met externe leveranciers gewerkt, om zo de kwaliteit van de Welvaere producten zo goed mogelijk in eigen hand te hebben.

Als merk staat Welvaere dus voor kwalitatieve producten voor buiten gebruik, die je helpen een leuke en relaxte tijd te beleven. Denk hierbij aan hottubs, spa’s, buitensauna’s, buitendouches en dus een assortiment aan producten om buiten te koken.

Welvaere is in 2012 gestart door een ondernemende student en was destijds vooral gericht op bubbelbaden voor buiten. Inmiddels biedt Welvaere dus een ruim assortiment aan producten voor buiten en werken er meer dan 70 mensen.

Bij Welvaere nemen ze trouwens ook verantwoordelijkheid voor de natuur. Niet alleen omdat ze zo graag van de natuur genieten, maar omdat ze met Welvaere natuurlijk ook van de natuur profiteren. Welvaere gebruikt daarom de meest duurzame materialen voor de productie, maar plant in samenwerking met Trees for All bijvoorbeeld ook twee bomen voor iedere aankoop die er wordt gedaan.

Welvaere Utenovn Pizzaoven Review

De Welvaere Utenovn

De Utenovn Pizzaoven maakt onderdeel uit van het buitenkook assortiment van Welvaere en is een pizzaoven van cortenstaal in een DIY pakket. Dat betekent dat je deze houtgestookte pizzaoven eerst nog zelf in elkaar moet zetten voordat je er echt mee aan de slag kan. Het cortenstaal is bij levering nog RVS kleurig, maar neemt naar verloop van tijd steeds meer de roestbruine kleur aan die je kent van cortenstaal producten.

De Utenovn van Welvaere is dus een pizzaoven, maar is eigenlijk een stuk multifunctioneler dan dat. Ja, natuurlijk kun je ook andere zaken dan pizza bakken in de bakkamer van deze pizzaoven, maar de bovenkant van de Utenovn is een bakplaat waar je op kunt grillen of waar je pannen op kunt zetten om mee te koken. Daarnaast is de Utenovn ook prima te gebruiken als houtkachel, voor wat warmte en sfeer.

De Utenovn is zo ontworpen dat de hitte uit de vuurkamer naar achteren worden geleid, waarna deze omhoog wordt gestuurd en in de bakkamer terecht komt. Hierdoor wordt de pizzasteen in de oven niet direct verhit, maar gelijkmatig op temperatuur gebracht.

De bakplaat van de Utenovn is daarnaast van de oven af te tillen, zodat je hem eenvoudig af kunt wassen en bijvoorbeeld binnen kunt bewaren. In tegenstelling tot de cortenstaal buitenkant wil je de bakplaat natuurlijk in goede staat houden om er op te kunnen grillen.

Welvaere Utenovn Pizzaoven Review
Welvaere Utenovn Review Pizzaoven

Mijn ervaring met de pizzaoven

Zoals gezegd komt de Welvaere Utenovn als DIY pakket. Stap 1 was dan ook het in elkaar zetten van de pizzaoven. Vooraf had ik al een video bekeken waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd en bij het pakket zit ook een duidelijke handleiding. Je bent wel even een uurtje verder, maar het in elkaar zetten is niet ingewikkeld en ik vond het zelfs erg leuk om te doen!

Na het in elkaar zetten was het uiteraard taak om het eerste vuurtje te stoken. Ik was erg benieuwd hoe het beheersen van de temperatuur in zijn werk ging en begon enthousiast met het aansteken van wat ik als kleine houtjes beschouwde. Al snel bleek echter dat de hoeveelheid hout die ik gebruikte iets te veel van het goede was. Toen ik de volgende dag pizza’s wilde gaan bakken begon ik dus met nog wat dunnere houtjes en bouwde dit steeds een beetje uit tot ik een mooie temperatuur had behaald. Dat behouden van die temperatuur is daarbij een leuke uitdaging die naar verloop van tijd steeds beter gaat, maar waarbij ik nog geregeld schommel tussen ‘te enthousiast stoken’ en ‘te weinig hout op het vuur’.

Bij de eerste pizza’s die op de pizzasteen gingen leerde ik ook direct wat het deurtje doet dat je voor de opening van de bakkamer kunt plaatsen. De Utenovn heeft zonder dit deurtje namelijk 2 uitgangen voor de hete lucht, 1 aan de achterzijde/bovenkant en dus de opening van de bakkamer aan de voorkant. Zonder deurtje gaat er dus veel hete lucht door de bakkamer naar buiten, wat een hogere temperatuur geeft in de bakkamer. Gebruik je het deurtje wel? Dan gaat de meeste hete lucht naar buiten aan de achterzijde en blijft de temperatuur in de bakkamer wat lager. Pizza’s bakken deed ik dus met het deurtje open, voor het beste resultaat.

Naast pizza’s moest ik die bakkamer natuurlijk ook gebruiken voor iets anders, namelijk lasagne! Dus werd het favoriete lasagne recept uit de la getrokken en ging ik aan de gang. Toen ik echter de ovenschaal wilde vullen kreeg ik ineens het gevoel dat ik die schaal misschien eerst even moest passen. En terecht, want de ovenschaal waarin ik meestal lasagne maak was te hoog voor de opening van de bakkamer. Op zoek naar een schaal die wel paste dus en die vond ik in de vorm van een braadslede! Het vuurtje kon dus weer worden opgestookt, terwijl de lasagne werd opgebouwd. Dit keer nog rustiger stoken dan voor het bakken van pizza’s, maar in combinatie met het deurtje van de bakkamer kreeg ik een mooie temperatuur van iets boven de 200 graden. Hierbij merkte ik wel dat er achter in de kamer wat meer hitte zit dan voorin, dus halverwege de schaal oven omdraaien was nodig voor het mooiste resultaat. Maar de smaak was geweldig!

Iets anders dat ik in de bakkamer wilde doen was het grillen van een steak in een skillet. Ik zie dit op social media nog wel eens voorbij komen bij andere pizzaovens en ik was dus wel benieuwd naar het resultaat. Er gaat natuurlijk aardig wat hitte door de oven en ik was wel benieuwd wat dit voor invloed had op de steak.

Ik begon met twee mooie dikke stukken longhaas, een koude skillet en een Utenovn die ik rustig naar 400 graden op de thermometer had gebracht. De steaks heb ik goed droog gedept en vervolgens bestrooid met grof zout en versgemalen zwarte peper. De steaks gingen in de skillet en die schoof ik in de pizzaoven.

Na een minuut of 5 heb ik de steaks omgedraaid met een BBQ tang en ze nog eens ongeveer 3 minuten gebakken in de Utenovn. Toen hadden de steaks een mooie korst en een kerntemperatuur van 52 en 53 graden. Uit de skillet om vervolgens op de snijplank even te rusten en ik had twee heerlijke steaks uit de pizzaoven. Zeker de moeite waard!

Tot slot moest natuurlijk ook de bakplaat bovenop de Utenovn worden geprobeerd! Dus stookte ik de oven weer op tot de thermometer een temperatuur van iets boven de 300 graden aangaf en bakte ik heerlijke gemarineerde steakspiesen op de bakplaat. Wat me daarbij opviel is dat de uitsparing in de bakplaat, die bedoeld is om vet en andere resten in te schuiven, wat moeite had met het restant van de achtergebleven marinade. Dit kreeg ik niet lekker weg, dus schoof ik het verder richting de achterzijde waar ik het opving op een bord. Met niet gemarineerde zaken en dus enkel olie op de bakplaat heb je dit echter niet.

Welvaere Utenovn Pizzaoven Review
Welvaere Utenovn Review Pizzaoven

Voordelen

Multifunctioneel te gebruiken

De Utenovn mag officieel dan een pizzaoven heten, hij is eigenlijk een stuk veelzijdiger. Zoals gezegd bakte ik er naast pizza’s ook een lasagne en brood in, grilde ik heerlijke spiesen op de bakplaat en bereidde ik er zelfs een steak in. Daarnaast kun je deze oven ook als houtkachel gebruiken. Toepassingen genoeg dus!

Eenvoudig in elkaar te zetten, met slechts een klein beetje gereedschap

Voor sommigen is dit misschien een nadeel, maar ik vind het zelf fijn om iets in elkaar te zetten. Bij deze Utenovn begrijp je daardoor bijvoorbeeld beter hoe de oven in elkaar zit, welke weg de hete lucht aflegt en daardoor hoe je er mee moet werken. Het DIY pakket is keurig verpakt in twee pakketten en dankzij de bijgeleverde handleiding én de montage video die beschikbaar is is het monteren eigenlijk heel eenvoudig. Met enkel een hamer en een punttang zet je de gehele pizzaoven in ongeveer een uur in elkaar. En voor mij heeft het toch iets extra’s als je zoiets zelf in elkaar heb gezet.

Ontwerp zorgt voor perfect opgewarmde pizzasteen

Zoals gezegd is de Utenovn zo ontworpen dat de pizzasteen niet direct door het vuur wordt verwarmd, maar middels indirecte warmte. De pizzasteen wordt zo gelijkmatig verhit en de grootste hitte gaat over je pizza. Dit zorgt voor perfect gebakken pizzabodems, zonder verbranden, ook als je er bijvoorbeeld 10 moet bakken.

Twee deurtjes helpen de temperatuur te regelen

De Welvaere Utenovn is voorzien van twee deurtjes. Eén die je voor de vuurkamer kunt plaatsen en de ander kun je voor de bakkamer plaatsen. Mijn ervaring is dat met name die laatste erg nuttig is voor het controleren van de temperatuur in de bakkamer. Zonder dat deurtje wordt een groot deel van de hitte door de bakkamer naar de opening aan de voorkant gebracht, terwijl mét het deurtje veel van die hitte aan de opening aan de achterkant de oven verlaat. Voor gerechten die op een wat lagere temperatuur gebakken dienen te worden is dat deurtje dus perfect.

Houtsmaak proef je terug in gerechten

Bij diverse gerechten die ik heb bereid in de Utenovn heb ik gemerkt dat je het stoken op hout écht terug proeft in je gerecht. Bij pizza’s proef je het lichtjes, maar bijvoorbeeld bij de lasagne die wat langer moet bakken proef je echt het houtgestookte terug. Erg lekker!

Welvaere Utenovn Pizzaoven Review
Welvaere Utenovn Review Pizzaoven

Nadelen

Opening net te laag voor wat hogere schalen en broden

De opening van de bakkamer is waar alle gerechten die je in de pizzaoven gaat bakken doorheen moeten. Die opening vind ik zelf wat aan de lage kant. Een beetje een grote ovenschaal past er bijvoorbeeld niet in. Gelukkig had ik een braadslede die in de oven paste, waardoor ik die lasagne niet alsnog ‘gewoon’ in de oven moest schuiven.

Thermometer is net niet strak genoeg aan te draaien

Bij het in elkaar zetten van de oven merkte ik dat ik de thermometer die meegeleverd wordt net niet strak genoeg aan kon draaien. Met als resultaat dat de thermometer wat los zit en gaat draaien. Geen ramp, maar toch ook niet hoe je het wilt. Gelukkig kon dit makkelijk worden opgelost met een extra RVS ring die ik had liggen.

Uitsparing in bakplaat niet geschikt voor wat grotere resten

De bakplaat die bovenop de Utenovn pizzaoven ligt is voorzien van een uitsparing, welke bedoeld is om (vet)resten af te voeren. Schuif je de resten in de uitsparing? Dan komt het in de vuurkamer terecht en verbrandt het. Wat dikkere en grotere resten, zoals aangekoekte marinades, gaan echter niet zo eenvoudig in deze uitsparing. Gelukkig is de achterkant van de oven vlak, waardoor je het via de achterzijde op een bord kunt schuiven.

Door stralingswarmte alleen vrijstaand plaatsen

Toen ik met de Utenovn aan de gang ging moest ik logischerwijs een mooi plekje vinden om hem neer te zetten in de tuin. Ik kwam er toen echter achter dat je best wat ruimte moet houden tussen de achterkant van de oven en bijvoorbeeld een schutting of heg. De Utenovn wordt namelijk best warm en is denk ik meer geschikt om volledig vrijstaand te plaatsen. Tenzij je echt met isolatiematerialen aan de slag gaat die bedoeld zijn om achter een kachel of oven te plaatsen natuurlijk.

Welvaere Utenovn Review Pizzaoven
Welvaere Utenovn Review Pizzaoven

Conclusie

Zo, nu heb je een aardig beeld van de Utenovn, mijn ervaringen met deze pizzaoven van Welvaere en de voor- en nadelen die ik heb ervaren. Samenvattend kan ik zeggen dat ik me de afgelopen weken erg heb vermaakt met het ontdekken van deze pizzaoven en ik weet zeker dat ik er de komende tijd nog geregeld gebruik van zal maken!

Het beheersen van het vuur en daarmee de temperatuur van de oven is een uitdaging ten opzichte van de andere BBQ’s die ik heb staan en daardoor erg leuk om mee bezig te zijn. Daarnaast bak je erg goede pizza’s op de Utenovn en is de oven ook voor allerlei andere gerechten geschikt, waaronder dus ook het grillen van vlees op de bakplaat. En dan proef je het houtgestookte ook nog eens terug in veel van de gerechten die je in de oven bereidt. Tel daarbij op dat de Utenovn ook als houtkachel genoeg branduren gaat maken deze zomer en je kunt wel concluderen dat ik wel enthousiast ben!

En natuurlijk zijn er een aantal zaken die ik in deze review als nadeel heb bestempeld, maar daarvan weegt voor mij eigenlijk alleen de wat lage opening van de oven voor mij wat zwaarder. Ik had graag de mogelijkheid gehad er een iets grote ovenschaal in te schuiven. De rest van de minpunten is óf eenvoudig zelf op te lossen (de thermometer en de marinaderesten op de bakplaat) óf er is rekening mee te houden (het vrijstaand plaatsen).

Welvaere Utenovn Review Pizzaoven

p.s.: Deze review is gesponsord door Welvaere. Deze review is echter niet geschreven door hen. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Welvaere bedanken voor het leveren van de Utenovn Pizzaoven, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen proberen en reviewen.

4 reacties

 1. Mooie review,maar moet eerlijk zeggen.
  Dat deze oven best prijzig is.tenminste op de site van Welvaere Utenovn staat deze €845,- . Vind ik persoonlijk knap prijzig voor DIY pizza oven.

  • Bedankt voor je reactie Hans. Vind je het duur om het DIY verhaal of sowieso duur? Kijkend naar de gebruikte materialen en de veelzijdigheid van het product kan ik de prijs zelf wel begrijpen, maar ik kan me ook goed voorstellen dat mensen dit duur vinden. Ik beoordeel de producten die ik review vrijwel nooit op de prijs, tenzij ik het buitensporig veel geld zou vinden voor wat je krijgt natuurlijk. Ik kan namelijk niet voor iemand bepalen of iets veel geld is.

 2. Hoe lang ben je ongeveer bezig met het stoken voordat de pizzaoven op temperatuur is? En hoe lang duurt het dan om de pizza te bakken?

  Ik zie ook geen rookafvoer, hoe is dat geregeld? Staat de hele tuin blauw of valt dat mee?

  • De laatste pizza sessie ging de eerste BBQ ongeveer een half uur na het aansteken op de steen. Hoe lang de pizza er over doet om te bakken is natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur, maar bij ongeveer 300 graden duurde het ongeveer 5 minuten.

   De kachel heeft een uitgang aan de achterkant (bovenaan, net onder de bakplaat) en als je de deurtjes niet gebruikt ook aan de voorkant.

   Bij het stoken wil je een zo volledig mogelijke verbranding, die idealiter geen rook afgeeft. Dat betekent goed en droog hout gebruiken en stoken volgens de Zwitserse methode. Als je dat op een goede manier doet heb je zelfs bij het aansteken minimale rook en daarna vrijwel niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *