BBQ Weber Summit Charcoal

Review: Weber Summit Charcoal

Vorige maand had ik gedurende een aantal weken de Weber Summit Charcoal in de tuin staan, om deze eens te gebruiken, uitgebreid te testen en om er uiteindelijk een review over te schrijven. De Weber Summit Charcoal is een BBQ die er al even is, ik schreef er al over in mijn blog over de Weber Original Store eind maart vorig jaar, maar die ik nog niet tot mijn beschikking had gehad. Daar moest maar eens verandering in komen en dus kwam de bus van Weber voorrijden.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!
Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Wat is de Weber Summit Charcoal?

De Summit Charcoal is net als alle andere houtskool BBQ’s van Weber een ketel BBQ van metaal, maar dan dubbelwandig en luchtgeïsoleerd. Met deze BBQ geeft Weber antwoord op de vraag naar een BBQ op houtskool of briketten, die zuiniger is en makkelijker stabiel te houden dan de andere modellen. Het is daarnaast de tegenhanger van de steeds populairder wordende kamado’s, die er om bekend staan zeer geschikt te zijn voor het low & slow BBQ’en. Met de Summit charcoal kun je eenvoudig op lage temperatuur BBQ’en, zonder snel brandstof bij te moeten vullen, maar de BBQ is ook zeker geschikt om op hoge temperatuur een steak grillen of een pizza te bakken. Het rooster van de BBQ is geschikt voor alle GBS accessoires en dus vele verschillende bereidingstechnieken.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

De Weber Summit Charcoal is een groot formaat BBQ, die geschikt is om voor grote groepen te BBQ’en. Met een rooster diameter van 61 cm is het een BBQ die een stuk groter is dan de doorsnee ketel BBQ’s en kamado’s. Het rooster is bijvoorbeeld een stuk groter dan dat van The Bastard Large en is vergelijkbaar met dat van de Big Green Egg XL.

Iets anders dat natuurlijk direct opvalt is het ‘kastje’ aan de zijkant van de Summit Charcoal. Hierin schuilt de gasontsteking van de BBQ, waarmee je je houtskool of briketten aansteekt. Op deze manier word je brandstof van onderen aangestoken en zodra dat het geval is, kan de gas onsteking weer uit.

Ook beschikt de BBQ over een scharnierend deksel, dat eenvoudig open gaat. Dus geen geklungel met het ophangen of wegleggen van de deksel van je BBQ bij de Summit Charcoal.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!
Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Wat je wellicht ook al is opgevallen is de margrietschijf in de deksel van de BBQ. Deze is op dezelfde manier te regelen als bij de overige kettles van Weber, maar kan ook volledig geopend worden zodat je eenvoudiger hogere temperaturen bereikt.

Daarnaast beschikt de Summit Charcoal over een diffuser plate, welke je kan gebruiken om indirect te BBQ’en. Deze dubbelwandige aluminium plaat kun je tussen je brandende houtskool of briketten en het grilrooster leggen, zodat je de gehele BBQ kunt gebruiken voor indirecte bereidingen.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Tot slot is ook de sluiting van het deksel iets dat opvalt ten opzichte van de ‘gewone’ kettles en vergelijkbaar is met die van kamado’s. De deksel beschikt namelijk over een soort vilt, dat er voor zorgt dat de deksel beter aansluit op de ketel. Hierdoor heb je minder last van valse lucht en kun je de temperatuur beter regelen. Dit vilt is met een kliksysteem bevestigd, waardoor het vervangen ervan een eitje is.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Eerste indrukken

Op het oog is de Summit Charcoal een flink bakbeest en dat bleek ook wel toen de BBQ de tuin in moest. Door de poort achter ging het maar net en als je hem ziet staan in je eigen tuin besef je helemaal het formaat van deze BBQ.

Toen het eenmaal tijd was om de BBQ aan te steken kwam ik er al gauw achter dat dit wel even wennen was. De gas ontsteking voor het aansteken van het houtskool was nieuw voor mij en daarbij is ook het regelen van de temperatuur even wennen ten opzichte van bijvoorbeeld de Master-Touch of een kamado. Zo schoot de BBQ in temperatuur de eerste keer flink door en kwam ik er zo al gauw achter dat je bij deze BBQ dus eerder moet gaan knijpen. Heb je het regelen eenmaal door, dan houd je de Weber Summit Charcoal lang op temperatuur en weet je vrij snel hoe je met de BBQ om moet gaan.

Wisselen van temperatuur

Eén van de speerpunten die Weber communiceert als het om de Summit Charcoal gaat, is dat de BBQ snel in temperatuur kan zakken wanneer dit nodig is. Dit gaat bij een kamado langzamer, omdat veel warmte in het keramiek wordt opgeslagen, terwijl het staal dit probleem niet heeft. Omdat ik in de vorm van een Bastard Large ook een kamado heb staan, was dat dan ook één van de dingen die ik wilde testen.

Ik heb daarom beide BBQ’s op hetzelfde moment aangestoken. De Weber Summit Charcoal met de gas onsteking. De Bastard Large met een Looftlighter, zoals ik dat altijd doe. Vervolgens heb ik beide BBQ’s tot 200 graden op laten lopen, om deze temperatuur vervolgens ongeveer 3 kwartier hierop te laten branden. Na dat half uur ben ik de luchttoevoer gaan knijpen, om zo de BBQ’s te laten dalen in temperatuur en terug te brengen naar 100 graden. De tijd die het duurde heb ik bijgehouden en vind je in onderstaand overzicht.

Weber Summit CharcoalThe Bastard Large
BBQ aangestoken13.30 u13.30 u
BBQ op 200 graden14.02 u13.58 u
BBQ knijpen14.45 u14.45 u
BBQ terug op 100 graden15.30 u16.30 u

Zoals je ziet koelt de Summit Charcoal dus een stuk sneller terug dan de Bastard. De Weber doet er echter ook nog steeds 3 kwartier over. Dat betekent dus dat je niet een biefstuk of picanha eerst dicht kunt schroeien om hem vervolgens op 100 graden door te laten garen. Het betekent echter wel dat je bijvoorbeeld je BBQ kunt beginnen met een broodje dat je bakt op de pizzasteen, om later eerst op lagere temperatuur een mooi stuk vlees te bereiden.

Een aantal andere zaken die me opvielen bij deze test waren het feit dat bij het opwarmen van de Weber vrij veel rook ontstond, terwijl dit bij The Bastard niet het geval was. Daarnaast is het zaak om bij de Weber eerder te knijpen. Ik deed dit bij beide BBQ’s toen de temperatuur rond de 190 graden was, maar waar de Bastard toen keurig op de 200 graden bleef hangen, schoot de Weber eerst door naar de 220 graden. De Summit Charcoal zal je dus al moeten gaan knijpen rond de 170 graden, zodat je stabiel op de 200 graden uit komt.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Voordelen

Groot rooster oppervlak:

Steek je de BBQ vaak aan voor grote groepen of om veel grote stukken vlees te bereiden? Dan is de Weber Summit Charcoal met zijn rooster van 61 cm een zeer geschikte BBQ. Het formaat is, zoals gezegd, die van een Big Green Egg XL en je kunt er dan ook meer dan genoeg op kwijt.

Relatief licht van gewicht en makkelijk verrijdbaar:

Ondanks dat je een flink formaat BBQ tot je beschikking hebt, die qua eigenschappen niet onderdoet voor de verschillende kamado’s, is de BBQ toch redelijk licht van gewicht en door het stevige onderstel met grote wielen kun je de BBQ ook gemakkelijk verrijden. Daarnaast is ook het openen van het deksel gemakkelijk, omdat deze uit lichte materialen is gemaakt.

Direct, indirect en combinatie van is mogelijk:

Je kunt de BBQ zowel voor directe, als voor indirect bereidingen gebruiken, maar je kunt de 2 ook combineren. Een hamburger eerst direct boven de hete kolen grillen en vervolgens rustig door laten garen is dus gemakkelijk. Bij veel kamado’s heb je die mogelijkheid (nog) niet, al begint dat ook wel te komen.

GBS accessoires zijn bruikbaar:

Het rooster in de Weber Summit Charcoal beschikt ook over een uitneembaar middendeel, waarin vervolgens alle GBS accessoires van Weber passen. Ik kan op de Summit Charcoal dus ook met mijn Dutch Oven of wafelijzer aan de gang. Wel zo handig als je de overstap maakt van bijvoorbeeld een Master-Touch en je hebt al wat accessoires verzameld.

Zuinig in verbruik:

Ga je voor low & slow? Dan is de Summit Charcoal zuinig in verbruik. Door de dubbelwandige ketel wordt de warmte beter behouden, waardoor je langer doet met een lading houtskool. Die betekent minder temperatuurschommelingen, maar ook minder vaak houtskool bijvullen. Spareribs en pulled pork moeten prima lukken zonder houtskool of briketten bij te vullen tijdens de bereiding.

Wisselen van temperatuur eenvoudig en relatief snel:

En dan het punt dat uitgebreid getest is, het wisselen van temperaturen. Dit is voor mij zeker een voordeel, omdat je gedurende een avond flexibeler bent me je bereidingen. Verwacht niet dat je de BBQ in 10 minuten van 200 naar 100 graden hebt, maar verwacht wel dat je je avond kunt beginnen met een gerechtje van de pizzasteen om vervolgens op lagere temperatuur een picanha indirect te garen.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Nadelen

Formaat:

Hoewel het een voordeel is als je vaak voor grotere groepen de BBQ aansteekt, is deze BBQ voor de gemiddelde familie in Nederland wellicht iets te groot van formaat. De BBQ neemt daarbij behoorlijk wat ruimte in, wat hem ook wat ongeschikter maakt voor kleine tuintjes of een balkonnetje.

Gasontsteking:

Voor de één misschien een uitkomst, maar wat mij betreft onnodig. Het aansteken van deze BBQ gaat met een Looftlighter, wokkels of zelfs een brikettenstarter ook meer dan goed. Daar komt bij dat het soms niet duidelijk is of het ontbranden nou wel goed gaat en je zit door de ontsteking met dat lelijke ‘kastje’ aan de zijkant. Dat kastje maakt het trouwens ook een stuk lastiger om de Weber Summit Charcoal in te bouwen in een tafel of buitenkeuken.

Vrij veel rook bij opwarmen:

Wat me tijdens de test met de Summit Charcoal en The Bastard opviel is dat de Weber bij het opstarten vrij veel rookt. Wellicht komt dit mede door de gas ontsteking, want eenmaal op temperatuur is de rook ook volledig weg. Aan het houtskool zal het niet liggen, want in The bastard gebruikte ik dezelfde en dat ging volledig zonder rook.

Ventilatiegaten onderin raken soms verstopt:

Bij een langere BBQ sessie op lage temperatuur verbrand je redelijk wat houtskool. Restjes en as vallen vervolgens naar beneden, maar omdat je de schuif onder vrij ver dicht hebt raakt dit soms verstopt. Je lost dit eenvoudig op door de hendel even heen en weer te halen, maar dan moet je er dus wel bij zijn en het doorhebben.

Prijs:

En dan één van de laatste minpunten is de prijs. Het goedkoopste model Summit Charcoal gaat al richting de €2000. Een flinke investering dus. Natuurlijk, als je het vergelijkt met een kamado van vergelijkbaar formaat, de Big Green Egg XL bijvoorbeeld, is de prijs best schappelijk. Maar van diezelfde kamado’s zijn ook maatje kleiner, die dan weer interessanter geprijsd zijn dan deze Weber.

Benieuwd naar de Weber Summit Charcoal? Lees dan deze uitgebreide review!

Conclusie

Allereerst was het erg leuk om eens met de Weber Summit Charcoal aan de gang te gaan en hem flink onder de loep te kunnen nemen. Het is leuk om te zien dat een nieuwe BBQ altijd weer even wennen is.

De Weber Summit Charcoal is een waardige concurrent van de bekende kamado’s en doet wat wordt beloofd. De dubbelwandige ketel is echt een toevoeging, die qua werking te vergelijken is met het keramiek van een kamado. Daarnaast heeft de Summit Charcoal geen grote nadelen ten opzichte van de gemiddelde kamado, maar wel wat voordelen (denk aan het snel wisselen in temperaturen).

De BBQ ziet er verder, op het kastje met de ontsteking na, stoer uit en mag zeker gezien worden. De ontsteking zorgt er helaas wel voor dat de BBQ minder makkelijk is in te bouwen.

Al met al is de Weber Summit Charcoal een BBQ die best bij mij in de tuin mag staan, al zou ik graag een nieuw model zien dat voor mij de grootste nadelen weg neemt. Dus Weber, als jullie meelezen: Doe mij een dubbelwandig, luchtgeïsoleerd model BBQ, een maatje kleiner dan deze (rooster van een Weber 57 bijvoorbeeld), zonder die lelijke gas ontsteking en het liefst qua prijs iets interessanter en jullie hebben een deal!

p.s.: Deze review is mede mogelijk gemaakt, maar niet gesponsord door Weber. Weber heeft enkel de Summit Charcoal tijdelijk beschikbaar gesteld, omdat ik er graag eens mee aan de slag wilde. Deze review is op eigen initiatief en wat je hebt gelezen is dan ook enkel mijn mening.

4 reacties

  1. Hoi hoi,

    Ik heb de summit kamado E6 inmiddels aangeschaft, dus zonder dat gas gebeuren om aan te steken.
    Ik vind het juist wat hebben de kolen even in de briketten starter aan te steken dan de bqq klaar maken.
    Uiteraard is dit ook erg persoonlijk.
    Ik heb hem wel al in elkaar moet hem nog gaan proberen maar hij staat al super leuk en imposant onder ons overdekt terras.
    De mt 57cm valt idd in het niets nu.
    Deze keuze was ook niet zo moeilijk omdat dan de gbs assecoires hier ook op passen.
    Het enige wat niet gaat passen is de grilspit die is echt voor 57cm.
    Ik ben blij je referenties te lezen vooral over het temp Steigen/dalen dit ga ik ook als eerste even uit proberen om het onder controle te krijgen.
    1ding viel me wel op en vraag me af of dat zo hoort en dat is de margrietschijf.
    Hiermee regel je de temp,echter als ik de deksel open zet dan draait de schijf zo makkelijk dat doot Get gewicht van het hendeltje de openingen dicht gaan en ik dus bij het sluiten van de deksel de schijf weer goed moet zetten.
    Daar moet ik nog even contact voor opzoeken of dat normaal is of gewoon een foutje dat deze te licht draait.
    Verder heb ik bij Deze aankoop een zeer goed gevoel bij.

    Vr gr gekkeklaas

    • Het is alweer een paar jaar terug dat ik deze BBQ uitgebreid heb getest, maar ik kan me niet herinneren dat de margrietschijf steeds terug viel bij het openen en sluiten van de BBQ. Ik denk dus dat het een gevalletje afstellen of vervangen is bij jou.

  2. Ook ik heb de summit maar zonder dat gas ding.
    Stond op punt om een stenen kamado te kopen maar dat gewicht, prijs en grille oppervlak hield mij tegen. Ik zag ook vaak gescheurde kamado’s en gebroken schalen.
    Ik ben er erg blij mee.
    Grill oppervlak is zo belangrijk voor mij dus elke keer als ik hem open maak word ik gelukkig.
    Gister 8 spareribs erop en nog ruimte over. Nu ook de defuser gebruikt waardoor je vlees niet verbrand.
    Blijft een goede kwaliteit van weber en door de dubbele wand houd hij de temeratuur goed vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *