Review: Weber Smokey Mountain 37 cm

Eind vorige maand werd ik door Cook&Co gevraagd om de Weber Smokey Mountain eens uit te gaan testen, zodat ik er een review over kon schrijven. Erg leuk, want zo’n type BBQ had ik nog niet staan! Ik was dus erg benieuwd naar deze smoker van Weber. Ik schreef er onderstaande review over, waarin ik alle voor- en nadelen beschrijf. Let wel, wat voor mij een nadeel is, kan voor jou een voordeel zijn en andersom. Ga dus niet blind op mijn oordeel af, maar bedenk vooral of deze smoker bij jou past!

BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber
BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber

Weber Smokey Mountain 37 cm

De Weber Smokey Mountain is een smoker, ook wel rookoven genoemd, met een diameter van 37 cm. Het is het kleinste model uit de Smokey Mountain reeks, want naast de versie van 37 cm heb je ook exemplaren met een diameter van 47 en 57 cm. Dat zijn dan weer de maten zoals je ze ook terug ziet in de Weber ketel BBQ’s.

Zoals op de foto’s duidelijk te zien is wijkt de vorm van de Smokey Mountain af van de gemiddelde BBQ van Weber. Dat komt omdat we hier met een smoker te maken hebben, met daarin 2 roosters om eten op te bereiden, met daaronder een waterpan en het kolenrooster. De deksel van de Smokey Mountain is voorzien van een thermometer en het rechte deel van de smoker is voorzien van een deurtje dat je kunt gebruiken om brandstof en rookhout bij te vullen.

De Smokey Mountain is enkel bedoeld voor indirecte bereidingen en het gebruik van rookhout en het model van 37 cm is niet geschikt om op hoge temperaturen te BBQ’en. Misschien dat de 47 en 57 cm Smokey Mountains nog wel de temperatuur weten te behalen om te kunnen grillen, maar bij deze 37 cm is het mij niet gelukt.

BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber
BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber
BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber

Voordelen:

De Weber Smokey Mountain is stevig gebouwd, met een porselein geëmailleerde ketel en deksel en andere materialen die niet goedkoop aanvoelen. Eigenlijk zoals we gewend zijn van Weber. De smoker is daarnaast eenvoudig in elkaar te zetten. Je moet nog wel het één en ander in elkaar draaien, maar met de handleiding er bij is dat zo gebeurd.

Deze smoker heeft een diameter van 37 cm en is daarmee compact, maar toch biedt de smoker genoeg rooster ruimte om met een groepje te eten. Dat komt met name omdat je 2 roosters hebt waarop je eten kunt bereiden.

De Smokey Mountain is zuinig met brandstof en relatief eenvoudig op temperatuur te houden. Relatief, omdat het regelen van de temperatuur wel een beetje wennen is vergeleken met mijn Weber BBQ’s en mijn kamado. Bij deze smoker duurt het bij mij wel een stuk langer voor ik hem op temperatuur heb, maar als dat het geval is houd ik hem zo 7 uur constant op 110 graden zonder brandstof bij te vullen.

De ketel van de Smokey Mountain is voorzien van een doorvoer van rubber, waar je eenvoudig de probe van je kernthermometer door kunt steken. Zo kun je de kerntemperatuur van je vlees continu in de gaten houden, zonder dat het draad van de probe tussen de deksel doorloopt.

De Weber Smokey Mountain wordt standaard geleverd met een stevige, weerbestendige hoes, die goed om de BBQ heen past. Deze hoes is ook belangrijk om te gebruiken, want doordat de deksel van de Smokey Mountain in de rand van de ketel valt in plaats van er overheen, kan er water in de rand gaan staan en is ook nodig door deksel, die in de rand valt

BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber

Nadelen:

Het eerste nadeel van de smoker is dat het echt alleen een smoker is en dus enkel geschikt is voor indirecte bereidingen op lagere temperaturen. De 37 cm Smokey Mountain is niet geschikt om op te grillen, want die temperaturen haal je niet. Hoe dat bij de grotere modellen is weet ik niet, maar ze zijn in ieder geval voornamelijk bedoeld voor het indirect bereiden en roken van ingrediënten.

Dit formaat Smokey Mountain is leuk om met een klein groepje te eten. Voor 8 personen kun je er nog wel eten op bereiden, maar voor grotere groepen is dit model niet geschikt. Dan zal je toch echt voor een 47 cm of zelfs 57 cm variant moeten gaan.

Hoewel het deurtje in de ketel bedoeld is om brandstof en rookhout toe te voegen, vond ik dat niet ideaal. Het is allemaal wat krap en voor mij was dat toch wat onhandig. Ik til dan liever het middendeel en de deksel in één keer op, zodat je makkelijk kunt bijvullen.

Bij slecht weer moet je de mogelijkheid hebben om de Smokey Mountain op een droge plek te kunnen gebruiken. Zoals ik al aangaf heb je de hoes echt nodig, omdat je anders kans hebt dat er water in de rand gaat staan. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je de smoker gebruikt. Bij regen moet je de Smokey Mountain dus droog hebben staan en ook als je klaar bent met de smoker moet deze droog blijven staan tot je de hoes er omheen kunt doen.

BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber

Conclusie:

Wil je kijken of een smoker iets voor jou is en beginnen met een instapmodel? Dan is de Weber Smokey Mountain een mooi exemplaar. Wil je, net als ik, een smoker voor erbij, omdat je al een BBQ hebt waarop je ook kunt grillen en je daarnaast lekker wil experimenteren met een smoker? Ook dan is deze Smokey Mountain iets voor jou! Heb je echter al wat ervaring met de BBQ en het gebruik van een smoker en wil je voor grotere groepen eten bereiden? Dan is deze 37 cm Smokey Mountain van Weber te klein voor jou. Dan zou ik persoonlijk kijken of de 47 cm of 57 cm iets voor je is.

p.s.: Deze review is gesponsord door Cook&Co. Zij hebben mij de mogelijkheid geboden de Weber Smokey Mountain 37 cm uit te proberen en ik wil ze daar dan ook voor bedanken. Ben je nog op zoek naar een nieuwe BBQ? Kijk dan ook even op de website van Cook&Co, want ze hebben nu veel BBQ’s met leuke kortingen!

BBQ Review: Smokey Mountain Cooker van Weber

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *