Review: The Bastard VX

Er staat hier al heel wat jaren een kamado van The Bastard in de tuin. Het begon in 2016 met een klassiek model met het glanzend zwarte keramiek en daarna volgden twee modellen van de Urban variant van The Bastard. Nu hebben ze naast de klassieke en de Urban een nieuwe lijn; The Bastard VX. Het large model Bastard VX heb ik sinds een tijdje in de tuin staan en het werd dus tijd om mijn licht er eens op te schijnen, want op welke vlakken wijkt deze BBQ nou af van de andere Bastard modellen en zijn dit ook daadwerkelijk positieven punten? Of The Bastard VX het geld waard is ten opzichte van de ‘gewone’ modellen of andere merken neem ik niet mee in deze review, want ik kan niet in jullie portemonnee kijken en exact vergelijken van modellen en de bijbehorende prijzen is gewoon heel lastig. Daarnaast, als je het VX model van The Bastard in overweging hebt, ga ik er ook van uit dat je het geld er voor neer wil leggen wanneer je overtuigd bent van de BBQ. Mocht je na het lezen van deze review nog vragen hebben, stel ze dan vooral in de reacties onderaan de pagina, dan kunnen andere lezers ook profiteren van de antwoorden!

Bastard VX Review

The Bastard VX

Een nieuwe lijn dus binnen The Bastard familie en die hebben ze de VX genoemd. The Bastard VX is een stijlvolle kamado in een mat zwarte kleur. De VX heeft in feite dezelfde kleur als de Urban lijn, maar is qua uiterlijk toch een heel andere BBQ.

Wat al snel opvalt bij het VX model is de afwijkende vorm van de deksel. Die loopt, ten opzichte van de klassieke modellen én de modellen van de vele andere merken, eerst wat rechter omhoog, om vervolgens niet rond te zijn, maar juist wat vlakker. Dit zorgt voor extra hoogte rondom bij de rand van je BBQ rooster, waardoor je de BBQ efficiënter kunt gebruiken zonder dat etenswaren tegen de binnenkant van de deksel komen. Ik hoorde van veel mensen dat ze die afwijkende vorm wat jammer vonden, maar ik vind het zelf wel erg gaaf. Het wijkt natuurlijk af van het beeld dat we allemaal van een kamado hebben, want die heeft natuurlijk een ei-vorm en een ronde deksel. Wellicht moeten we gewoon nog even wennen allemaal.

Review The Bastard VX
Bastard VX Review

Daarna valt aan de buitenkant direct op dat alle afwerking in zwart is uitgevoerd. Waar bij eerdere modellen de thermometer in de deksel en de luchtschuif onder RVS kleurig waren, heeft de VX alles in een stijlvolle zwarte kleur. Dat maakt het uiterlijk voor mij ook wel echt af moet ik zeggen.

Daarbij zijn de luchtschuiven boven en onder, het handvat en de zijtafels opnieuw vormgegeven, waardoor de BBQ in mijn ogen net wat stijlvoller is dan de originele Bastard kamado’s. De nieuwe luchtschuif bovenop (topvent) is daarbij zo ontworpen dat deze altijd goed op elkaar aansluit en er dus geen speling kan zijn waardoor de BBQ minder goed te regelen is of niet uit gaat.

Het onderstel en scharnier zijn ook weer net anders dan de eerdere klassieke modellen. Het onderstel is zeer solide en rijdt, mede dankzij de iets grotere wielen, soepel en de deksel gaat gemakkelijk open door het vernieuwde scharnier, dat ook het inbouwen van de VX gemakkelijker moet maken.

Review The Bastard VX
Bastard VX Review
Bastard VX Review

Als we de binnenkant van de VX bekijken is er nog een grote wijziging doorgevoerd en dat is een binnenpot uit losse segmenten, die door een RVS houder op hun plaats worden gehouden. Geen binnenpot uit één deel meer dus, met daarboven op een ring uit één deel. De reden hiervoor is dat de verschillende segmenten los van elkaar kunnen werken wanneer ze warm worden of juist afkoelen, waardoor er minder kans op scheuren in het keramiek is.

Wat verder opvalt is de hogere kolenmand, waardoor het net even makkelijker wordt om snel onderhoud te doen aan de BBQ als de BBQ nog redelijk gevuld is met houtskool. Verder is het VX model uiteraard weer voorzien van de ashtray onderin en het multilevel system met twee halve platesetters en twee halve RVS roosters van 6 mm RVS.

Review The Bastard VX
Bastard VX Review

Mijn ervaringen met The Bastard VX

Ik heb het large model van The Bastard VX nu een tijdje staan en inmiddels wat BBQ sessies achter de rug. Daarbij heb ik in het begin wel even moeten wennen aan de nieuwe topvent (luchtregeling boven), die ten opzichte van de Urban versies die ik had echt wel even anders werkt. Ik vond het daarbij in het begin lastig om goed te zien hoe ver deze geopend was, omdat je het wat minder goed in één oogopslag ziet. Maar na een tijdje gaat dat steeds vertrouwder aanvoelen en is het regelen van The Bastard VX zeer gemakkelijk.

De hogere kolenmand is daarnaast top, want ik vul de BBQ met regelmaat bij, om na een aantal sessies toch even die ashtray te willen legen. Dat er dan nog best wat houtskool in de BBQ zit is nu geen probleem.

Of de nieuwe vorm van het deksel echt een voordeel biedt qua ruimte heb ik zelf nog niet ervaren, maar logischerwijs lijkt het er wel op dat je de rooster ruimte efficiënter kunt gebruiken en meer ‘grote’ ingrediënten kwijt kunt. Het komt bij mij echter niet geregeld voor dat de BBQ zo vol gaat, maar ik zal er eens een BBQ sessie voor inplannen en kijken wat ik kwijt kan zonder de binnenkant van de deksel te raken! (Mocht je daar in geïnteresseerd zijn, stuur me dan zeker eens een bericht naar aanleiding van deze review, want de kans is vrij groot dat ik vergeet dit stuk te updaten)

Dat de binnenpot uit meerdere segmenten bestaat vind ik een goede ontwikkeling, al zal in de toekomst moeten blijken of dat inderdaad voor minder scheuren zorgt. Bij eerdere modellen van The Bastard heb ik eenmaal een gescheurde binnenpot gehad en eenmaal een scheur in de bovenring die op de binnenpot ligt (het vervangen hiervan is overigens goed geregeld). Voor mijn gevoel is dat probleem met een binnenpot uit meerdere segmenten verleden tijd, maar de tijd zal het leren.

Verder voelen het onderstel, de zijtafels en eigenlijk de gehele BBQ zeer solide. De BBQ rijdt ook op wat kleinere stenen in de tuin relatief soepel (uiteraard altijd met beleid doen).

Bastard VX Review

Conclusie

Naar aanleiding van bovenstaand verhaal denk ik dat het niet als een verrassing komt als ik je vertel dat ik wel enthousiast ben over de nieuwe VX lijn. Qua uiterlijk vind ik hem persoonlijk nog net even mooier dan de andere modellen van The Bastard en aan alles zie en voel je dat het een kamado van kwaliteit is. De afwerking is erg netjes en dat ook de thermometer en luchtschuif onder nu in het zwart zijn maakt de BBQ voor mij echt af. Daarbij ben ik zelf erg enthousiast over de hogere kolenmand en geloof ik ook zeker dat de vorm van de deksel en de binnenpot uit meerdere segmenten een meerwaarde hebben, ondanks dat ik daar het voordeel daarvan in zo’n korte tijd nog niet kunnen ervaren.

Ik durf daarbij wel te stellen dat als je het VX model van The Bastard qua uiterlijk mooi vind je ook zeker enthousiast gaat worden van de kwaliteit van deze kamado. Dit model gaat in veel opzichten net weer een stapje verder en ik ga dan ook nog heel veel plezier aan The Bastard VX beleven. Zonder daarbij de andere modellen van The Bastard teniet te doen trouwens, want ook bij die modellen doe je gewoon een hele goede aankoop.

Bastard VX Review
Bastard VX Review
Bastard VX Review
Bastard VX Review

p.s.: Ik heb The Bastard VX ontvangen t.b.v. deze review en daarvoor wil ik de mensen van The Bastard hartelijk danken. Ik wil wel benadrukken dat bovenstaande verhaal volledig mijn eigen mening over deze BBQ is. Mochten er in de toekomst zaken aan het licht komen die ik in de relatief korte tijd dat ik de BBQ nu heb niet heb ervaren, dan zal ik de review uiteraard updaten.

10 reacties

 1. Leuk om te lezen! Kan je wat meer ingaan op het regelen vd temperatuur, hoe makkelijk gaat dat? Hoeveel verbruik je bij low & slow? Toch stiekem benieuwd naar vergelijking met andere merken;) en de bge in het bijzonder.

  • Het regelen is uiteindelijk niet ingewikkelder dan andere modellen, alleen omdat het systeem wat is gewijzigd is het even wennen. Met name de bovenkant moet je even doorkrijgen. Daarna is het kinderlijk eenvoudig. Wat betreft verbruik is altijd wat lastig vergelijken, want iedere houtskool is anders. De dag van het inbranden heb ik hem voor driekwart gevuld zo’n beetje (type houtskool weet ik even niet). Begonnen met een aantal uren op 100 graden, daarna door naar de 150 graden voor een paar uur en tot slot doorgegaan richting de 200 graden voor een uurtje. Kleine 12 uur aan gestaan en nog ruim de helft van de houtskool was over. Mijn verwachting is dat je met een volle mand en een temperatuur van zo’n 100 graden dan ook wel richting de 40 uur kunt gaan.

   Vergelijking met BGE kan ik niet maken, aangezien ik die niet heb. Bij vorige Bastard modellen werd met name gerefereerd aan de topvent van de BGE, die een stuk beter was dan die van The Bastard (sloot niet goed af, maar daar had ik zelf geen last van). Mijn mening is dat de topvent van de VX goed is ontworpen en goed afsluit. Er een exemplaar van BGE opzetten is dan ook niet nodig.

 2. Mooie revieuw en zeker een mooi ding! Heb echter zelf kunnen opmaken niet meer voorop te willen lopen met de nieuwe bastard producten. Er zijn genoeg innovaties en lanceringen geweest waar niet echt goed over nagedacht is. Een op of aanmerking met een oplossing word dan wel ter kennis genomen maar opgelost dat dan weer niet. Ben inmiddels bijna 10 bastards verder en ik verwijs gemakshalve maar even naar de bastard shelves/ kasten. Leuke en mooie (dure) kasten waarbij de large/ medium kast verstelbaar zou moeten zijn. Inderdaad qua hoogte maar het gat van een large is behoorlijk en net wat groter dan de large. Geen gezicht en niet vast te zetten. Daar ik het er maar mee moest doen, want het past toch en succes ermee de medium maar verkocht en een 2e large erin. Een oplossing voor de compact heb ik zelf bedacht, gedeeld ingebouwd in een andere shelve want hoe aannemelijk is het tegenwoordig dat na de 1e bastard er een 2e of zelfs een 3e bastard komt? Misschien ook nog waar een klant wel 1 geheel van wil maken? Ook hier weer een product die als een vlag overal bovenuit steekt maar niet in een shelve past en al helemaal niet bij al mijn eerdere zwarte bastards. Ik heb inmiddels genoeg eigen leergeld betaald aan bastard producten en oplossingen aangedragen. Je kan van bge een hoop zeggen maar die blijven in ieder geval ook groen… Sluit dus weer niet aan op de huidige bastard productenlijn. Zal voor enkelen en degene die een matte versie hebben niet uitmaken maar het oog wil ook wat voor het geld. Neemt niet weg tevreden over de huidige situatie maar ik koop hem dus niet vanwege het gebrek aan een inbouwmogelijkheid en kleur.

  • Hi, heel verhaal en je goed recht natuurlijk om geen voorloper te willen zijn. Ik denk dat er met dit VX model goed nagedacht is over de ontwikkeling, inclusief een aantal mogelijkheden tot inbouwen, etc. Hoe dat bij vorige modellen is geweest weet ik zo niet, daar de large in mijn eigen buitenkeuken stond en niet in modules van The Bastard.

  • De VX is er alleen in de matte (urban) variant. Beschadiging gebeurt niet snel is mijn ervaring met eerdere Urban varianten en bij de VX is een flesje lak meegeleverd om kleine plekken bij te kunnen werken. Bij de VX (en andere Bastards in Urban) heb je geen ‘last’ van craquelé.

 3. Werken de topvent en de dubbele schuif onder prettiger dan de meer traditionele exemplaren op de niet VX versie eens je er aan gewend bent ?

  • De topvent werkt simpelweg iets anders. Niet makkelijker of moeilijker dan andere modellen. De dubbele schuif onder loopt naar mijn ervaring iets soepeler, waardoor kleine aanpassingen in de stand iets makkelijker gaan dan bij de eerdere Bastard modellen die ik heb gehad.

 4. Fijn, mooie review dankjewel. Ben qua uiterlijk&prijs gevallen voor de Bastard. Met name voor de VX. Ben bij de urban weggebleven omdat ik las dat er veel problemen waren met de topvent.

  Ik lees in jou review dat temperatuur regelen met de VX goed gaat met de vernieuwde top vent. Ik lees dat de temperatuur opvoeren prima gaat. Hoe zit het met temperatuur terugbrengen? Werkt dit goed en zoals het hoort? Een nachtje pulled pork laten slowcooken moet dus lukken….

  • Laat ik voorop stellen dat ik bij de Urban Bastard zelf nooit problemen heb ervaren met de topvent. Echter, omdat deze uit twee losse delen bestond zijn er veel gebruikers die te veel speling ervaren, waardoor de topvent niet goed afsluit. Van wat ik voorbij heb zien komen wordt dat echter ook keurig opgelost met een nieuwe topvent (wel hetzelfde model).

   De topvent van de VX is anders ontworpen, waardoor deze speling niet kan ontstaan en de topvent sluit dus goed af. Zowel omhoog in temperatuur als juist weer terug in temperatuur is goed te regelen. Terug in temperatuur kost natuurlijk wel altijd tijd, omdat ook het keramiek de temperatuur bepaalt en dat koelt niet zo snel terug.

   Een nacht pulled pork moet geen enkel probleem zijn! Staat hier binnenkort ook op de planning 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *