MEATER 2 Plus Review

Review: MEATER 2 Plus

Een paar jaar terug mocht ik al eens aan de slag met de kernthermometers van MEATER, voor een MEATER+ en MEATER Block review. De MEATER Block gebruik ik nog altijd en dus vond ik het erg leuk dat ik de vraag kreeg om de nieuwe MEATER 2 Plus te reviewen. De vernieuwde kernthermometer van MEATER, met 1 draadloze probe die zowel de kerntemperatuur als de omgevingstemperatuur meet en via Bluetooth te verbinden is met een app voor je smartphone of tablet. Inmiddels heb ik de MEATER 2 Plus een aantal keren gebruikt en hieronder vind je dan ook mijn bevindingen. Mocht je nog specifieke vragen hebben over de MEATER 2 Plus, plaats ze dan onder de review in de reacties. Zo kan iedereen de vraag en mijn antwoord terugvinden.

MEATER 2 Plus Review

Over MEATER & De MEATER 2 Plus

MEATER is een onderdeel van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Apption Labs, dat tegenwoordig onder Traeger valt. Apption Labs richt zich in het algemeen op het ontwikkelen van slimmere consumentenproducten en met MEATER doen ze dat op het vlak van kernthermometers.

Met de komst van de MEATER 2 Plus heeft MEATER nu 3 kernthermometers in het assortiment, waarvan ik de MEATER+ en de MEATER Block al eerder heb getest. Daarnaast hebben ze de originele MEATER, die in eerste instantie ontwikkeld is voor gebruik in de keuken. De MEATER+, MEATER Block en de MEATER 2 Plus zijn veel meer gericht op de BBQ’ers. Dit uit zich met name in het bereik van de MEATER, dat slechts een paar meter is bij gebruik in een BBQ, terwijl dit voor de andere MEATER modellen een stuk beter geregeld is.

De MEATER 2 Plus is een kenthermometer die gebruik maakt van Bluetooth, net als de MEATER+. De oplader en houder van deze thermometers is ook de ontvanger en repeater van de probe. De MEATER Block maakt gebruik van WiFi om contact te maken met je smartphone of tablet. De draadloze probes van alle MEATER modellen meten zowel de kerntemperatuur van je gerecht als de omgevingstemperatuur en beide kun je dus tegelijk monitoren.

Met de MEATER 2 Plus is er nu een nieuwe, verbeterde versie van de MEATER+ op de markt gebracht, waarbij enkele zaken zijn doorontwikkeld om tot een nóg betere volledig draadloze kernthermometer te komen. Zo is de behuizing van de probe aangepast, zijn er extra meetpunten voor de kerntemperatuur toegevoegd en is de voeler voor de omgevingstemperatuur bestand tegen hogere temperaturen en directe hitte. Op het eerste oog een mooie ontwikkeling dus!

Review MEATER 2 Plus

Wat is er anders aan de MEATER 2 Plus?

Zoals gezegd is de nieuwe MEATER 2 Plus een doorontwikkelde versie van de vorige MEATER+. Zo op het eerste gezicht is er aan uiterlijk niet enorm veel veranderd, maar dat komt omdat de grootste veranderingen zich aan de binnenkant bevinden. De grootste veranderingen? Die lees je hieronder.

Waterdichte RVS Probe

De probe van de MEATER 2 Plus is volledig van RVS en waterdicht. Daarmee kan de probe in de vaatwasser er is het dus mogelijk om de MEATER 2 Plus in bijvoorbeeld de frituurpan te gebruiken. Ik heb zelf geen frituurpan om het te testen, maar ik heb video’s voorbij zien komen van steaks die in de frituurpan gingen, met de MEATER 2 Plus in het vlees om de kerntemperatuur in de gaten te houden.

Review MEATER+ 2

Bestand tegen hogere omgevingstemperaturen

Waar de vorige MEATER modellen slechts tot een omgevingstemperatuur van 275 graden bestand waren, is dit bij de MEATER 2 Plus tot een temperatuur van 550 graden. Dit maakt het mogelijk om de probe bij een reverse sear ook tijdens het afgrillen gewoon in je vlees te laten zitten.

4 extra meetpunten voor de kerntemperatuur

De MEATER 2 Plus heeft 5 meetpunten voor de kerntemperatuur, verdeeld over de lengte van de probe. De laagste temperatuur wordt standaard weergegeven in de app, maar alle temperaturen kunnen worden ingezien tijdens gebruik. Dit zorgt voor nog nauwkeurigere metingen.

Review MEATER Plus 2

30 procent dunnere probe

De probe van de MEATER 2 Plus is naar eigen zeggen 30 procent dunner dan die van de eerdere modellen. Daarmee is de probe iets geschikter voor delicatere ingrediënten en voor het oog bij het serveren. Al is een probe van 5 mm dik natuurlijk nog steeds niet de slankste die je in je vlees kunt steken.

Sneller opladen

Met 5 minuten opladen kan de probe van de MEATER 2 Plus al 2 uur mee. Laad je de probe 15 minuten op in de houder, dan red je zelf BBQ sessies van 12 uur. Volledig opgeladen gaat de probe ongeveer 24 uur mee, voordat deze weer in de houder geplaatst moet worden om op te laden.

Nieuwere Bluetooth technologie

Waar de MEATER+ gebruik maakte van Bluetooth 4.0 wordt voor de MEATER 2 Plus een nieuwere Bluetooth techniek, 5.2 Coded Phy Longe Range, gebruikt, die het bereik van de thermometer ten goede moet komen.

MEATER Plus 2 Review

De MEATER App

Dan rest nog wat meer informatie ver de MEATER app, die je nodig hebt om de MEATER 2 Plus te gebruiken. Die app is er uiteraard voor zowel Android als IOS en is gratis te downloaden. Na het installeren moet je je wel aanmelden met een e-mailadres, maar zo maak je ook gelijk een account voor MEATER Cloud.

De app is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Je moet je apparaat de eerste keer toevoegen en daarna zal de verbinding automatisch tot stand komen als de thermometer is ingeschakeld. Pluspunt (voor mij in ieder geval) is dat je ook meerdere MEATER producten tegelijkertijd kunt gebruiken. Zo kan ik de MEATER 2 Plus en de MEATER Block beiden tegelijk inzetten als ik zou willen.

Zodra je MEATER is ingeschakeld en de app is geopend zie je of je probe verbinding heeft. Voor de verbonden probe kun je vervolgens een kooksessie starten. Hierbij kun je de instellingen volledig zelf bepalen of via een keuzemenu je bereiding kiezen. Daarnaast kun je kiezen uit eerdere sessies. Een zogeheten ‘Custom Cook’, waarbij je alle instellingen zelf kiest, kun je dus een naam geven en later opnieuw gebruiken. Nieuw zijn de diverse masterclasses die zijn toegevoegd aan de app, waarbij je aan de hand wordt genomen om een recept tot een goed einde te brengen.

Naast de gewenste kerntemperatuur of garing kun je verschillende meldingen instellen. Standaard krijg je 5 minuten voordat de beoogde kerntemperatuur is bereikt een waarschuwing, maar daarnaast kun je zelf nog meldingen aanmaken op basis van kerntemperatuur, bereidingstemperatuur en tijd. Zo kun je een melding krijgen als een bepaalde kerntemperatuur is bereikt (denk aan pulled pork die je wil inpakken bij 70 graden kern), na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 5 uur na de start van de kooksessie, of 30 minuten voor de beoogde kerntemperatuur is bereikt) en op basis van de omgevingstemperatuur (geef een melding als de omgevingstemperatuur onder de 100 graden of boven de 130 graden komt bijvoorbeeld).

Review MEATER 2 Plus

Zoals gezegd krijg je dus standaard een melding 5 minuten voor het einde van de bereiding. Dat betekent dus dat de app berekent hoe lang de bereiding nog gaat duren. Dit komt na verloop van tijd in beeld te staan en wordt berekend aan de hand van de omgevingstemperatuur en de stijging van de kerntemperatuur. Die berekening is bij korte sessies niet heel relevant, maar bij langere sessies blijkt de berekening redelijk accuraat te zijn.

Als je kooksessie is gestart kun je op je scherm de kerntemperatuur en omgevingstemperatuur monitoren. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om alles in grafiekvorm te zien, zodat je het verloop kunt bekijken.

Via de instellingen in de app kun je daarnaast diverse zaken instellen. Zo kun je onder andere switchen tussen graden Celsius en Fahrenheit, stel je de geluiden voor verschillende meldingen in en kun je MEATER Link en MEATER Cloud in- en uitschakelen (voor het vergroten van het bereik).

Pluspunten MEATER 2 Plus

Het bereik van de MEATER 2 Plus is goed

25 meter met een aantal muren en ramen er tussen ging prima. In de praktijk kan ik boven werken zonder de verbinding te verliezen. Met daarbij de MEATER Link en MEATER Cloud functies die je kunt gebruiken heb je genoeg mogelijkheden om goed te kunnen werken met de MEATER 2 Plus.

Te gebruiken in Kogel BBQ’s

Waar ik met de MEATER+ problemen had met de verbinding in een Weber Kogel BBQ, is dat bij de MEATER 2 Plus niet het geval. Wellicht dat de nieuwere Bluetooth techniek daar een rol in speelt. Wel merk ik, wanneer ik de kogel BBQ gebruik, dat ik in huis minder ver kan gaan tot ik de verbinding verlies dan bij bijvoorbeeld een keramische BBQ van The Bastard.

Kern- en omgevingstemperatuur meten met 1 probe

Met de probe van de MEATER 2 Plus meet je de temperatuur van je gerecht én de omgevingstemperatuur. Daardoor heb je in de meeste gevallen genoeg aan slechts 1 probe nodig om uit de voeten te kunnen. Daarbij wordt de kerntemperatuur op 5 punten gemeten, voor een extra nauwkeurige meting.

Goed geschikt voor directe hitte

Misschien wel het belangrijkste pluspunt aan de MEATER 2 Plus vind ik de hittebestendigheid. Waar de MEATER+ slechts geschikt was tot omgevingstemperaturen van 275 graden, is dat hier met 550 graden het dubbele. Dat maakt het veel gemakkelijker om een reverse sear toe te passen, waarbij je de probe gewoon in het vlees kunt laten zitten tijdens het afgrillen.

Geschikt voor de rotisserie

De MEATER 2 Plus is, net als alle MEATER thermometers, écht draadloos en daarmee zeer geschikt voor gebruik in combinatie met een rotisserie. Met een kernthermometer met draad wordt dat toch wat lastig. Dat maakt de MEATER 2 Plus wat mij betreft een thermometer die geschikt is voor alles dat je wilt doen op de BBQ.

Review MEATER 2 Plus

Minpunten MEATER 2 Plus

Natuurlijk probeer ik ook altijd kritisch te blijven, maar in dit geval kom ik tot slechts een paar minpunten als het om de MEATER 2 Plus gaat.

De probe is nog altijd vrij dik

Hoewel de probe van de MEATER 2 Plus dus al slanker is dan die van zijn voorgangers, is deze met 5 mm nog steeds aan de forse kant. Voor de presentatie van je gerechten is dat natuurlijk iets minder mooi en ook bij wat dunnere stukken vlees zou ik zelf eerder een andere kernthermometer met een dunnere probe pakken.

De thermometer werkt alleen in combinatie met de app

Geen enorm nadeel dit, maar hoewel je in de app van alles kunt inregelen en in de gaten kunt houden, vind ik het soms ook wel eens prettig om niet de hele tijd met je telefoon bezig te zijn. De MEATER Block heeft ook een display waarop je het een en ander kunt instellen en volgen.

Dubbele pushmeldingen van de app

Zoals gezegd heb ik bij het gebruik van de MEATER 2 Plus in combinatie met een Weber Kogel BBQ een iets minder groot bereik, waardoor de verbinding wegvalt zodra ik me richting zolder begeef. Vanuit de app krijg je dan een pushmelding dat de verbinding is verbroken. Die melding krijg ik echter steevast twee keer achter elkaar. Ik ben er nog niet uit of dit aan mijn telefoon of aan de app ligt en het is natuurlijk geen dealbreaker, maar als ik even met iets anders bezig ben en daarvoor een paar keer heen en weer loop (waarbij je een aantal keren binnen en buiten bereik van de thermometer bent) zit ik soms met wel 12 meldingen van een verbroken verbinding. Kleinigheidje!

Review MEATER 2 Plus

Algehele conclusie

De MEATER 2 Plus is een zeer complete kernthermometer die geschikt is voor alles dat je op de BBQ wilt doen én meer. De thermometer is nauwkeurig en de app biedt mij alle functionaliteiten die ik me kan wensen. De hittebestendigheid van de thermometer is daarbij voor mij het belangrijkste pluspunt. Het bereik is daarnaast ook nog verbeterd ten opzichte van de MEATER+ en de thermometer werkt bij mij nu ook goed in combinatie met een kogel BBQ.

De probe van de thermometer is wel nog steeds aan de dikke kant en daardoor minder geschikt als je veel waarde hecht aan de looks bij serveren. Daarbij moet je de MEATER 2 Plus altijd gebruiken in combinatie met de app.

Dat de probe in de vaatwasser en bijvoorbeeld de frituurpan kan zijn voor mij leuke feitjes, maar niets iets waar ik in de praktijk voordeel uit ga halen. Het snelladen daarentegen is wel weer top, want ik ben zo iemand die na het afwassen van de probe vergeet om hem terug in de houder te plaatsen. Als ik dan met 5 minuutjes laden 2 uur voort kan, ben ik in veel gevallen al gered!

Kortom; ik ben een tevreden gebruiker van de MEATER 2 Plus. Kijkend naar de prijs van €129,- (op moment van schrijven) vind ik de MEATER 2 Plus dit bedrag zeker waard. Al snap ik het ook best als je toch liever meer dan één probe hebt en een display, om de kerntemperatuur van verschillende gerechten in de gaten te kunnen houden. Maar dan kom je toch wel bij thermometers met probes aan een draad uit.

Review MEATER 2 Plus

p.s.: Deze review is in samenwerking met MEATER en ProBBQshop, maar is niet door hen geschreven. Alles dat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil MEATER en ProBBQshop bedanken voor het leveren van de nieuwe MEATER 2 Plus, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen testen voor deze review.

5 reacties

 1. Hallo

  Mooie test.

  Hoop dat je mij kunt vertellen of de meater blok ook in een 2+ uitvoering komt.
  Wil graag meater blok aanschaffen maar al hier nog een 2+ uitvoering van komt wacht ik nog even.
  (Word dit zelfs niet gewaar op de meater website).

  Mvg Hendrik Dijk

 2. Moi Roy

  Bedankt voor je reactie.
  Ga dan toch eerst maar voor de meater 2 plus.
  Als er een meater 2 plus blok bestond zal ik die nemen zonder aarzeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *