Review: HORL 2 Messenslijper

Alweer een hele tijd terug stond ik op het punt om voor een nieuwe messenset te gaan kijken, omdat ik niet zo tevreden was over mijn huidige set. Ik had al wel eens geprobeerd met een messenslijper ze weer op te lappen, maar ik vond de werking van een wat goedkoper model niet prettig en kreeg het idee dat ik wel heel diep in de buidel moest tasten om een goede slijpset aan te schaffen. Een nieuwe messenset leek dan ook een goedkopere oplossing, tot ik de HORL 2 tegenkwam. Na er wat ingedoken te zijn kreeg ik het idee dat de manier van slijpen voor mij precies is wat ik zoek en ook de beoordelingen die ik las waren positief. Heel wat maanden later kreeg ik ineens mail van HORL, met de vraag of ik hun product niet eens wilde proberen en er een review over kon schrijven. En daar is deze uitgebreide HORL 2 review van gekomen. Heb je naar aanleiding van deze review nog vragen? Stel ze dan in een reactie onder de review.

Review HORL 2 Messenslijper

Over HORL

HORL-1993 is een Duits familiebedrijf, dat met het hoofdkantoor gevestigd is in Freiburg in Zuid-Duitsland. HORL heeft zich helemaal gericht op het produceren van messenslijpers en doet dit met oog voor kwaliteit en herkomst van de materialen. Zo wordt al het hout en metaal voor de slijpers vlakbij in het Zwarte Woud geproduceerd en vindt daar ook de eindmontage plaats.

Bij HORL hebben ze meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van messen slijpen en dat heeft zich inmiddels vertaald in een range innovatieve slijp producten, waarvan de HORL 2 het laatste paradepaardje is.

HORL 2 Review

De HORL 2

De HORL 2 kan het best worden samengevat als een rolslijper, waarbij je het mes niet over de slijpsteen haalt, maar de slijpsteen juist langs het mes. De set bestaat uit een houder en een roller met slijpschijf van diamant en een keramische slijpschijf.

De houder kan aan twee kanten worden gebruikt, afhankelijk van de hoek die je wilt slijpen. Er kan gekozen worden tussen een hoek van 15 graden (veelal Japanse messen) en een hoek van 20 graden (veelal Europese messen en zakmessen). De houder is voorzien van sterke magneten en een laagje siliconen rubber, om het mes goed op zijn plek te houden zonder het te beschadigen.

De roller met de slijpschijven rolt soepel over je werkblad en haal je langs het mes dat tegen de houder zit. Zo slijp je eerst de ene kant van het mes, waarna je het mes omdraait en de andere kant kunt slijpen.

De slijpschijven op de roller kun je ook losdraaien en vervangen voor een ander. Zo zijn er van HORL ook nog fijnere slijpschijven verkrijgbaar, voor als je het slijpen van je messen nog net een stapje verder wil brengen.

Slijpen in een hoek van 15 of 20 graden

Hierboven duidde ik in de basis al het verschil aan tussen de slijphoeken die je met de HORL 2 kunt slijpen, maar bij het bepalen van de ideale hoek om jouw messen in te slijpen spelen er nog wel wat meer factoren mee. Denk hierbij aan de hardheid van het staal, de vorm en conditie van het mes en de toepassing waarvoor het mes bedoeld is. Wil je hier meer over weten? Dan zou ik aanraden deze pagina en de video’s op de website van HORL te checken.

HORL 2 Messenslijper Review

Ervaringen:

Ik gebruik de HORL 2 inmiddels al een tijdje en ben een tevreden gebruiker. De eerste keer slijpen duurde wat langer. Allereerst waarschijnlijk omdat mijn messen hoognodig aan een slijpbeurt toe waren, maar ook omdat veel messen niet een hoek van exact 15 of 20 graden hebben. De eerste keer slijpen is dan ook deels om het mes de slijphoek ‘aan te leren’.

Na de eerste keer slijpen is geregeld een paar minuten slijpen per mes voldoende om ze lekker scherp te houden. Ik ben echter wat lui van aard, dus soms zit er iets te veel tijd tussen 2 slijpbeurten. Dan ben je uiteraard weer iets langer bezig.

Wat ik bij het slijpen fijn vind is de vaste hoek die je kiest. Je plakt je mes tegen de houder aan en die blijft daar stevig op zijn plaats, terwijl je de roller langs het mes haalt. Ik weet dus zeker dat ik bij het slijpen iedere keer dezelfde hoek aanhoudt. Doordat het mes vast op zijn plaats zit voelt het slijpen van mijn messen ook veilig.

Wat betreft de scherpte van mijn messen ben ik ook positief over deze slijper en de standaard slijpstenen die meegeleverd worden. Ik kan het niet vergelijken met bijvoorbeeld de slijpservice van een professional of slijpsystemen die honderden Euro’s meer kosten, maar voor mij werk de HORL 2 een stuk beter dan de goedkope messenslijper die ik daarvoor wel eens heb geprobeerd. En ik denk dat de scherpte van de messen na het slijpen met de HORL 2 wel voldoen aan de standaarden van de gemiddelde hobby kok.

Wat ik wel merk bij het slijpen van veel messen in één keer is dat de houder waar je het mes tegen aan plakt wat klein is voor mensen met grote handen. Wellicht komt het ook door mijn kantoorhanden, maar ik krijg redelijk snel kramp in mijn vingers bij het vasthouden van de houder.

Tot slot zorgt de sterke magneet in de houder er ook voor dat de rubbers het slijpsel maar al te graag vasthouden. Na het slijpen moet je dus niet alleen je messen even schoonmaken, maar ook zeker de houder van de HORL 2.

HORL 2 Messenslijper Review

Voordelen:

Eenvoudig de juiste hoek aanhouden

Direct het belangrijkste pluspunt voor een amateur slijper zoals ik. Door je mes tegen de houder te plakken heb je altijd dezelfde hoek en zal een mes niet bewegen tijdens het slijpen. Dit maakt het slijpen van mijn messen voor mij een stuk makkelijker dan wanneer ik met de hand zelf een hoek aan moet houden. Daarnaast weet ik zeker dat ik bij een volgende keer slijpen weer exact dezelfde hoek aan houdt.

De houder biedt een kant voor 15 en 20 graden en dat is voor mij prima. Niet alle messen hebben exact die hoek natuurlijk, maar als je een mes de eerste keer slijpt krijgt het vanzelf de door jou gekozen slijphoek. Dat slijpen duurt de eerste keer dan wel even iets langer, maar wanneer de slijphoek er in zit is het slijpen de volgende keer een eitje.

Veilig gevoel dankzij sterke magneet

Voor mij ook een belangrijke, want ik heb me in het verleden vaak genoeg gesneden aan messen en ben vrij lomp van mezelf. De magneet in de houder houdt de messen echter goed stevig op zijn plek. Daardoor hoef ik me niet druk te maken over de positie van het mes en of deze wel blijft zitten.

Ook geschikt voor kleine messen

Door de stevige magneet in de houder kun je ook kleinere messen eenvoudig slijpen door ze simpelweg hoger op de houder te plaatsen. Zo kan ik ook de kleinere messen uit mijn messenset prima slijpen.

HORL 2 Messenslijper Review

Nadelen:

De standaard is voor mij wat klein

Ik heb letterlijk maar één minpunt van de HORL 2 en dat is dat ik de standaard iets te klein vind. Ik heb vrij grote handen en bij het slijpen van meer dan 3 messen krijg ik al snel kramp in mijn handen door de houding die ik moet hebben om de standaard vast te houden. Een iets groter formaat houder of een handvat zou wellicht een uitkomst zijn, al gaat het product er dan qua looks wellicht weer op achteruit.

HORL 2 Review

Conclusie:

Met een uitgebreid stuk aan voordelen en slechts één nadeel lijkt me de conclusie duidelijk. Ik raad de HORL 2 zeker aan voor de amateurslijpers en hobby BBQ’ers zoals ik. Dit product maakt het slijpen van je messen namelijk op een veilige manier makkelijk. De eerste keer is het slijpen iets meer werk, zeker als je messen niet exact een hoek van 15 of 20 graden hebben, maar daarna wordt het bijhouden vrij gemakkelijk.

Met name het eenvoudig en iedere keer aanhouden van dezelfde hoek maakt voor mij het slijpen met de HORL 2 makkelijk. Dat ik bij het slijpen van meerdere messen wat snel kramp krijg los ik inmiddels op door mijn messen regelmatiger en niet allemaal tegelijk te slijpen.

HORL 2 Review

p.s.: Deze review is gesponsord door HORL. Deze review is echter niet geschreven door HORL. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik heb de HORL 2 zelf aangeschaft en ben later benaderd om er een review over te schrijven. Daarvoor wil ik HORL bedanken.

9 reacties

 1. Gebruik deze zelf ook, mijn ervaring is ook dat de houder wat aan de kleine kant is, waardoor de support wat mist bij grotere messen.

  Zou ook aanraden om een extra fijne schijf erbij te nemen voor een echt scherp resultaat, maar alles bij elkaar zeker een aanrader met name door het gebruiksgemak.

  • De support van grotere messen heb ik (nog) niet ervaren, dus voor mij is het meer de wat krampachtige houding die ik op een gegeven moment heb 🙂

   Daarnaast tot nu toe zeer tevreden met de scherpte van mijn messen zonder fijnere schijf. Maar wellicht verandert dat als ik het een keer probeer, haha!

 2. De horl 2 heeft 2 slijpstenen. Nu zag ik ook dat je ook de Horl 2 Cruise hebt. Deze heeft 1 slijpschijf en een RVS aanzetstaal/rol. Zou mij handig lijken als het aanzetstaal ook kunt monteren op de horl 2 om de messen tussendoor aan te zetten.. Weet je misschien of deze apart te bestellen is.
  Met de Horl 2 cruise kun je de messen niet zo scherp slijpen omdat je de rollen volgens mij niet vervangen en heeft maar een slijpschijf van korrel 400

 3. Mooie review. Een puntje. Het is niet zo zeer dat je messen de slijphoek moeten leren als ook de slijpstenen die ingeslepen moeten raken. Je zult ook gemerkt hebben dat het slijpen steeds vloeiender ging. Voor hobby koks is dit zeker een aanwinst in de keuken.

 4. De Horl 2 Pro schijnt 3x sneller te zijn. Dan hoef je de houder dus korter vast te houden en krijg je minder snel kramp in de vingers. Het apparaat is echter wel € 160,- duurder. Dus misschien als hobbykok toch de kramp maar voor lief nemen? 🙂

  • Ik zag hem laatst toevallig voorbij komen ja. Mooi product, maar qua prijs voor de ‘gemiddelde’ kookfanaat die zelf zijn messen wil slijpen wellicht wat te prijzig ja. Als je het bijhoudt en niet per keer je halve messenset hoeft te slijpen is het met gewone HORL 2 ook wel te doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *