porchetta uitgelicht

Porchetta

De Porchetta is zo’n BBQ klassieker die al een tijdje op de to-do lijst stond om een recept voor te schrijven. Deze Italiaanse rollade wordt gemaakt van buikspek met zwoerd en gevuld met verschillende kruiden en specerijen. Het is de truc om het zwoerd van de Porchetta mooi krokant te krijgen en bij een eerdere poging een paar jaar terug was ik daar nog niet erg tevreden over. Dit keer ging het een stuk beter, met een heerlijke rollade als eindresultaat. Zeker een aanrader om eens te proberen dus!

porchetta recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 12 uur
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 16 uur
Porties: 6

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

 • BBQ met Deksel
 • Scherp Mes (Stanleymes bijvoorbeeld)
 • 2 Chunks Kersenhout
 • Slagerstouw
 • Vershoudfolie
 • Rasp

Instructies

 • De voorbereiding van de Porchetta begint de avond van te voren. Haal hiervoor het buikspek uit de verpakking en kijk hoe je met het zwoerd uitkomt als je het vlees oprolt tot een rollade. De kans is groot dat je wat zwoerd weg moet snijden, zodat je een deel van het buikspek naar binnen kunt rollen. Doe het wegsnijden van het zwoerd met een scherp mes en snijd niet te ver in het vlees.
 • Neem nu een scherp keukenmes of een stanleymes en prik het zwoerd om de 2 cm in. Wrijf het vlees vervolgens in met de baking soda en het keukenzout. Pak het buikspek vervolgens in vershoudfolie en leg het een nachtje in de koeling.
 • De volgende dag heb je ongeveer 4 uur nodig voor de bereiding voor het bereiden van de Porchetta, dus begin op tijd met de verdere voorbereidingen.
 • Haal het vlees weer uit de koeling, pak het uit en spoel het goed af onder de koude kraan. Dep het buikspek vervolgens droog met keukenpapier en leg het met het zwoerd naar beneden op een snijplank.
 • Snijd nu met een scherp vleesmes een ruitpatroon in het vlees, van ongeveer 0,5 cm diep. Hak vervolgens de rozemarijn, tijm en salie fijn en verdeel dit over het buikspek. Snipper vervolgens de rode peper en teentjes knoflook goed fijn en verdeel ook over het vlees. Rasp daarna de schil van de citroen over het buikspek en breng het geheel op smaak met wat zwarte peper en grof zeezout.
 • Wrijf alle kruiden en smaken in het vlees, rol het buikspek op tot een rollade en bindt het geheel op met slagerstouw. Bestrijk tot slot het zwoerd met de olijfolie en bestrooi het met zout. Laat de Porchetta vervolgens buiten de koeling rusten tot de BBQ gereed is.
 • Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga daarbij in eerste instantie voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen en steek de probe van je kernthermometer in het midden van de Porchetta. Leg de rollade vervolgens op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de Porchetta nu eerst tot een kerntemperatuur van 68 graden. Bij mij duurde dit ongeveer 3 uur en 20 minuten.
 • Is de kerntemperatuur van 68 graden bereikt? Dan mag het vlees even van de BBQ. Het is nu namelijk tijd om de BBQ gereed te maken voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de Porchetta terug op de BBQ, om in 12 tot 15 minuten rondom krokant gegrild te worden. Let hierbij wel op verbranden, want het vet uit het buikspek kan er voor zorgen dat het snel gaat.
 • Is het zwoerd van de Porchetta mooi krokant? Dan mag de rollade van de BBQ. Laat het vlees 5 minuutjes rusten en snijd het vervolgens in plakken van ongeveer 0,5 dik. Het is natuurlijk het mooist als je dit aan tafel doet, zodat je gasten kunnen meekijken. Het kan makkelijk zijn om een scherp broodmes te gebruiken om makkelijker door het krokante zwoerd te komen. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
porchetta recept2
porchetta recept3
porchetta recept4
porchetta recept5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *