Pizza Bianca met Parmaham & Burrata

Vrijwel alle pizza’s op mijn blog gaan uit van tomatensaus als basis. En dat terwijl een pizza bianca ook erg lekker is! Daarom nu een mooi pizza recept voor een pizza bianca met mascarpone als basis. Dat is tevens het enige waarmee je de pizza belegt voordat deze wordt afgebakken. De pizza maak je na het bakken namelijk af met rucola parmaham en burrata. Dit zijn ingrediënten die je niet mee wil bakken.

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 337 gram Bloem (typo 00)
  • 202 gram Water
  • 10 gram Zout
  • 0,6 gram Gist (gedroogd)
  • 6 eetlepels Mascarpone
  • 2 handjes Rucola
  • 100 gram Parmaham
  • 2 bollen Burrata
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • 1 eetlepel Olijfolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • De bereiding van deze pizza’s begint met de voorbereiding van het deeg. Houd hierbij rekening met een rijstijd van 8 uur, dus begin op tijd met het kneedwerk.
  • Neem voor het deeg een ruime mengkom (eventueel die van je keukenmachine) en doe hier de bloem en het zout in. Meng dit door elkaar en voeg vervolgens het gist en water toe.
  • Ga je het deeg met de hand kneden? Meng dan alle ingrediënten nu tot een plakkerige deegbal in de kom. Bestuif vervolgens je werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg daar in 10 minuten tot een mooie elastische deegbal.
  • Je kunt het kneedwerk ook aan de keukenmachine of mixer overlaten, maar ook dan zou ik altijd nog even met de hand kneden aan het eind. Je voelt zo toch net iets beter hoe het deeg aanvoelt.
  • Is je deeg genoeg gekneed? Maak dan je mengkom even schoon en vet hem vervolgens in met de olijfolie. Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het pizzadeeg nu 8 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Heb je een ruime afsluitbare bak? Dan kun je het deeg, voordat je het laat rijzen, ook al opsplitsen in twee deegbollen en deze los van elkaar 8 uur laten rijzen. Dit maakt het verwerken van je deeg tot een pizzabodem iets makkelijker.
  • Heeft je deeg 7 uur gerezen? Dan is het tijd om de BBQ aan te steken en de toppings voor de pizza’s voor te bereiden.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitten en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op het rooster van de BBQ en laat deze mee opwarmen.
  • Neem ondertussen de mascarpone en roer deze even los. Pak ook de rucola, parmaham en burrata er vast bij.
  • Is de BBQ op temperatuur? Bestuif je werkblad dan met bloem en leg er 1 van de deegbollen op.
  • Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizzabodem nu met de helft van de mascarpone en draai er wat zwarte peper overheen.
  • Neem de pizzaschep met de pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 4 tot 6 minuten af, tot de bodem mooi krokant gebakken is en de mascarpone een mooi kleurtje heeft gekregen.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Beleg de pizza vervolgens met de helft van de rucola en parmaham en leg vervolgens een bol burrata in het midden. Bestrooi de pizza met nog wat versgemalen zwarte peper en serveer de pizza daarna direct, terwijl je de volgende bereidt. Eet smakelijk!
Pizza Bianca met Parmaham en Burrata

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *