balinese kip uitgelicht

Balinese Kip

Kip op de BBQ gaat nooit vervelen, want je kunt er alle kanten mee op. Je kunt spiesen maken, kippendijen garen, een hele kip aan het spit rijgen, een kip op blik maken of, zoals in dit recept, een gevlinderde kip bereiden op je BBQ. En dan hebben we het nog niet gehad over de grote diversiteit aan smaken die je kip mee kunt geven. Zo zijn er eindeloos veel mogelijkheden met kip. Ik ging dit keer op de Balinese toer, met een gevlinderde Balinese kip van de BBQ. Smaakte top en kan ik je dus zeker aanraden!

 

balinese kip recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Marineren: 3 uur
Totale tijd: 4 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 516kcal

Ingrediënten:

  • 1 Hele Kip
  • 1 Lombok Peper
  • 1 Limoen
  • 4 teentjes Knoflook
  • 2 Sjalotten
  • 2 stengels Citroengras
  • 3 centimeter Verse Gember
  • 100 milliliter Kokosmelk
  • 3 eetlepels Vissaus
  • 1 theelepel Gemalen Koriander
  • 1 theelepel Kurkuma

Overige Benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • BBQ met Deksel
  • Gevogelteschaar (of keukenschaar)
  • Fijne Rasp
  • Vershoudfolie
  • Grote Schaal

Instructies

  • Snijd de tenen knoflook, de sjalotten, de stengels citroengras, de gember en de lombok in grove stukken en doe in de keukenmachine. Volg vervolgens de gemalen koriander en kurkuma toe, gevolgd door de kokosmelk, vissaus en de rasp en het sap van de limoen. Draai de ingrediënten tot een gladde marinade.
  • Nu is het tijd om de kip te vlinderen. Dit doe je met een gevogelteschaar, maar kan ook gewoon met een keukenschaar. Leg de kip op de borst en knip met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat. Snijd daarna alle losse stukjes vel, vet en vlees weg met een scherp mes. Vouw de kip nu een stuk open, draai deze op de rug en druk de kip vervolgens met wat kracht plat, zodat het borstbeen van de kip breekt en je de kip mooi plat kunt bereiden.
  • Neem nu de gevlinderde kip en maak met je vingers ruimte tussen het vel en het vlees. Ga hierbij zover als lukt, maar wees wel voorzichtig want je wil het vel niet scheuren. Breng wat van de marinade aan tussen het vel en het vlees van de kip en leg de kip vervolgens in een grote schaal. Giet de helft van de resterende marinade over de kip en draai de kip vervolgens om, waarna je de andere zijde van de kip met de rest van de marinade overgiet. Masseer de marinade eventueel een beetje in en dek de schaal daarna af met vershoudfolie. Zet de schaal in de koeling en laat de kip daar minimaal een uur, maar het liefst 3 uur marineren.
  • Heeft de kip lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal de kip dan uit de schaal en leg deze op de BBQ. Steek de probe van je kernthermometer in de borst van de kip en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de kip tot een minimale kerntemperatuur van 70 graden. Controleer deze ook in de dijen wanneer de temperatuur in de borst de 70 graden aantikt.
  • Haal de kip van de BBQ wanneer zowel de borst als de dijen een kern van minimaal 70 graden hebben en laat de kip 5 á 10 minuten rusten op een snijplank. Serveer de Balinese Kip van de BBQ vervolgens als geheel en laat iedereen zijn favoriete stuk afsnijden. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 516kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 37g | Fat: 38g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 6g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 143mg | Sodium: 197mg | Potassium: 560mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 383IU | Vitamin C: 26mg | Calcium: 40mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Balinese Kip van de BBQ

6 reacties

    • De marinade zal niet zo snel verbranden, maar de kip kan inderdaad wel wat sneller verbranden. Ik zou je aanraden wat lager in temperatuur te gaan, zo rond de 130 graden. Dan denk ik dat je de kip met directe hitte wel gaar krijgt zonder verbranden. Een andere optie is om de kip bij 65 graden van de BBQ te halen en de BBQ dan gereed te maken voor directe hitte. Dan kun je de kip nog even kort grillen. Of hem niet vlinderen en dan aan het spit bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling