burnhard big fred deluxe review uitgelicht

Review: Big FRED Deluxe

Wellicht had je hem al voorbij zien komen op mijn social media. De Big FRED Deluxe van BURNHARD. Een gas BBQ inderdaad. Ik zat er al een tijdje over na te denken om er één in de tuin te zetten voor de doordeweekse avonden, zodat ik ook uit mijn werk wat vaker de tijd heb om de BBQ aan te steken. Toen ik door BURNHARD werd gevraagd om met de Big FRED Deluxe aan de gang te gaan en er een review aan te wijden hoefde ik dus niet lang te twijfelen.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ
Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Over BURNHARD

BURNHARD is een jong BBQ merk uit Duitsland en valt onder Springlane. Met BURNHARD richten zij zich op de BBQ liefhebber en ontwikkelen ze gas BBQ’s en BBQ accessoires. Inmiddels behoort ook een pizza oven tot het assortiment van BURNHARD.

Bij BURNHARD richten ze zich dus op BBQ fanaten, maar ze werken er ook. Bij het ontwikkelen van alle producten houden ze dan ook rekening met de wensen van BBQ liefhebbers. Daarnaast proberen ze de boel betaalbaar te houden, zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit.

Al deze producten verkopen ze via hun eigen webshop en inmiddels is BURNHARD dus ook in Nederland actief.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

De Big FRED Deluxe

De Big FRED Deluxe is het paradepaardje van BURNHARD en op het moment de meest uitgebreide gas BBQ die het merk in het assortiment heeft. Big FRED Deluxe heeft 3 ‘normale branders’, een keramische infrarood brander en een zijbrander. Daarnaast beschikt de BBQ over een zijtafel met ingebouwde snijplank en foodcontainer, geëmailleerde gietijzeren roosters, een smokerbox, een bieropener (handig!) en wordt er een UV-bestendige hoes meegeleverd.

De Big FRED Deluxe komt als bouwpakket, waarbij je dus nog wel wat werk hebt om de BBQ te monteren. Er zit echter een uitgebreide handleiding bij, waarbij het in elkaar zetten duidelijk wordt uitgelegd. Het in elkaar zetten is in je eentje te doen, maar met 2 personen wellicht net iets gemakkelijker. Met een ruim uur heb je de BBQ in elkaar en kun je aan de slag! Tenminste, als je al een gasfles hebt aangeschaft, want die wordt niet meegeleverd.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

De branders

Met de 3 normale branders werk je over het algemeen het vaakst, aangezien die bedoeld zijn voor het reguliere grillen en BBQ’en. Door slechts 2 van deze branders te gebruiken creëer je een indirecte zone en kun je low & slow BBQ’en, maar met alle 3 de branders volledig open heb je genoeg ruimte om flink wat hamburgers te grillen.

De keramische infrarood brander is er één voor het grote werk, want deze brander behaalt temperaturen tot wel 900 graden. Deze brander is perfect om een steak te voorzien van een knapperige korst.

De zijbrander zit onder een klep in één van de zijtafels en is bedoeld om zich met de bijgerechten en andere zaken bezig te houden. Je bakt er bijvoorbeeld lekker aardappeltjes op, of maakt een sausje klaar. Maak je geen gebruik van de zijbrander? Dan houd je de klep dicht en heb je extra werkruimte.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Zijtafel met ingebouwde snijplank en foodcontainer

De linker zijtafel van de Big FRED Deluxe is dus voorzien van een ingebouwde snijplank met daaronder een RVS foodcontainer. Uiteraard helemaal foodsafe. Op de snijplank kun je je ingrediënten voorbereiden en ze vervolgens bewaren of marineren in de foodcontainer, tot je er mee aan de slag gaat.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Roosters

De BBQ is voorzien van 3 geëmailleerde gietijzeren roosters en een smal warmhoudrooster hoger in de BBQ. De 3 gietijzeren roosters hebben dezelfde maat. In deze maat is ook een gietijzeren plancha beschikbaar, die aan de ene kant glad is en aan de andere kant is voorzien van ribbels. Je kunt dus 1 van de roosters uitwisselen voor de plancha en zo de mogelijkheden op de Big FRED Deluxe uitbreiden.

De roosters zijn stevig en na gebruik gemakkelijk schoon te borstelen. Na het borstelen even met een stuk keukenpapier met wat zonnebloemolie er overheen en je bent weer klaar voor een volgende sessie.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Smokerbox

De Big FRED Deluxe wordt standaard geleverd met een smokerbox, zodat je de BBQ ook kunt gebruiken om te roken. Bij levering zit de smoker helemaal aan de zijkant naast de meest rechter brander, maar bij gebruik zou ik adviseren de smokerbox daar niet te plaatsen. Aan de zijkanten zit namelijk ook de ventilatie van de BBQ en op die manier verlaat een groot deel van je rook de BBQ zonder bij je vlees of vis in de buurt te zijn geweest.

Plaats de smokerbox dus naast één van de andere branders om van de BBQ een smoker te maken.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Meegeleverde hoes

Om het plaatje compleet te maken is ook een hoes meegeleverd. Deze voelt stevig aan en past goed om de BBQ, maar ik zou aanraden om je BBQ niet te veel onder de hoes te bewaren. Dat geldt overigens voor alles soorten BBQ’s. Je BBQ heeft namelijk genoeg ventilatie nodig en dat is met een hoes erom lastig.

Het beste is als je je BBQ droog, maar niet onder een hoes, weg zet. Een overkapping of afdak is dan ook ideaal. Heb je dat niet en ga je toch een hoes gebruiken? Zorg dan dat je de BBQ vaak genoeg gebruikt of dat je, in periodes dat je de BBQ minder gebruikt, de BBQ af en toe wel onder de hoes vandaan haalt om te ventileren. Dat komt de levensduur van je BBQ ten goede.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Voordelen

De Big FRED Deluxe wordt erg compleet geleverd. Een hoes en smokerbox moet je bij veel merken apart kopen, maar hier dus niet. Alleen een gasfles wordt niet meegeleverd, dus die moet je zelf nog aanschaffen.

De prijs van de BURNHARD Big FRED Deluxe is zeker een pluspunt. Je koop namelijk een complete BBQ voor een relatief zachte prijs. De kwaliteit moet zich natuurlijk op langere termijn bewijzen, maar daar lijkt het wel goed mee te zitten. De BBQ zit stevig in elkaar en is netjes afgewerkt.

De keramische infraroodbrander wordt écht goed heet en is perfect om steaks of roasts dicht te schroeien en te voorzien van den krokante korst.

Schoonmaken is gemakkelijk. De gietijzeren roosters borstel je na gebruik schoon en vet je licht in en de BBQ zelf kun je af en toe met water en zeep een wasbeurt geven.

Achter de deurtjes in het onderstel bevindt zich de gasfles, maar is ook nog ruimte om wat spullen op te bergen. Ik heb daar bijvoorbeeld de plancha in opgeborgen, maar je kunt er meer kwijt. Een plankje had daar wellicht wel handig geweest.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Nadelen

Indirect BBQ’en met slechts 1 brander werkt niet ideaal. De airflow in de BBQ is daarvoor niet optimaal genoeg en veel warmte zal de BBQ verlaten zonder in de buurt te zijn geweest van je vlees. Indirect BBQ’en doe je dus tussen 2 branders in, maar daardoor mis je dus wel wat van het roosteroppervlak om indirect te BBQ’en. Neemt niet weg dat je dan alsnog flink wat pulled pork of spareribs kunt bereiden!

Op bestrating met kleine stenen is het rijden met de BBQ niet fantastisch. Op grotere tegels gaat dit prima.

De zijbrander in de zijtafel is vrij groot qua vlam, zelfs in de laagste stand. Iets rustig laten pruttelen gaat niet echt handig, want dan gaat het al snel te hard.

De smokerbox is aan de kleine kant en daardoor niet erg geschikt voor langere sessies. Ik los dit op door 1 rooster uit de BBQ te laten, zodat ik makkelijk bij de smokerbox kan. Zo vul ik hem tijdens een lange sessie een keer bij.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is de Big FRED Deluxe van BURNHARD een erg complete Gas BBQ voor een relatief zacht prijsje. De kwaliteit is naar mening meer dan voldoende, maar dat moet zich natuurlijk ook over langere tijd bewijzen. De BBQ voelt in ieder geval stevig aan en is netjes afgewerkt. Ik gebruik de BBQ dan ook regelmatig als ik iets minder tijd heb, zowel om te grillen als voor indirecte bereidingen. Met deze gas BBQ kun je namelijk snel aan de slag.

De minpunten die deze BBQ heeft zijn voor mij geen reden om de BBQ niet te gebruiken, al had het mooi geweest als de zijbrander iets minder hard zijn best deed, zodat je ook iets in een pannetje op echt laag vuur kunt laten pruttelen.

Wil je de BBQ echt gaan gebruiken als smoker? Dan is de meegeleverde smokerbox wellicht wat te klein om aan je wensen te voldoen, maar met een grotere smokerbox of smoker tube kun je dat gemakkelijk oplossen.

Een groot pluspunt van de Big FRED Deluxe vind ik de keramische infraroodbrander, waarmee je een mooie steak echt heet kunt af grillen. Boven de gewone branders krijg je dit niet voor elkaar, want de korst die het oplevert is echt top!

Kortom; ben je in de markt voor een gas BBQ en zoek je een mooi compleet buitenkeuken model? Dan is de BURNHARD Big FRED Deluxe zeker het overwegen waard! Meer informatie over deze BBQ en actuele prijzen vind je op de website van BURNHARD. Dat is tevens de plek waar je deze BBQ en alle andere BURNHARD producten kunt bestellen.

Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ
Review Burnhard Big Fred Deluxe Gas BBQ

p.s.: Deze review is gesponsord door BURNHARD, om de naamsbekendheid van het merk in Nederland te vergroten. Deze review is echter niet geschreven door BURNHARD. Alles wat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil BURNHARD bedanken voor het leveren van de Big FRED Deluxe Gas BBQ, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen testen voor deze review.

31 reacties

  1. Ik lees dat roken niet zo handig gaat ?? Ik rook regelmatig spareribs (3 mooie stukken) is daar genoeg ruimte voor ?? En ik rook ook regelmatig pulledpork, (2 a 3 kilo stukken)Nu lees ik dat dit niet ideaal is op deze bbq?? en dat er veel warmte verloren gaat. Valt er hiermee goed te werken of raad u het toch af. Ik bbq nu nog op een weber onetouch deluxe 57, en ben misschien op zoek naar een handiger manier van bbq/roken. En deze fred ziet er wel vet uit..

    Kan hier ook nog een draaispit op gezet worden..??

    • Roken gaat op zich wel, maar de smokerbox is wat klein en je moet hem wel op de goede plaats gebruiken om het langs je vlees te laten gaan.

      Ik heb 2 stukken van 2,5 kilo procureur op deze BBQ bereid en dat ging prima. Meer wordt echter wel wat krap ben ik bang, maar 3 spareribs moet zeker lukken tussen de branders in.

      Als het goed is heeft BURNHARD een rotisserie set die ook op de Big FRED Deluxe past. OP hun website kun je die ongetwijfeld vinden.

      Als je van de Weber naar iets anders over wil omdat je handiger wilt roken zou ik misschien niet voor dit model gaan, maar bijvoorbeeld voor een pellet grill en de Weber er dan bijhouden voor het reguliere grillen en BBQ’en.

  2. Hallo.
    Bedankt voor je reactie. Eigenlijk is het de bedoeling om toch de Weber te behouden. (wou deze eerst verkopen, maar wat je ervoor terug krijgt is toch niet veel).

    En de gas bbq zoals je zelf ook omschrijft voor gewoon bbq’en. (en uiteraard biefstuk en/of staartstuk).
    Maar zoals ik al lees in je reactie kan je er ook 5 kilo procureur opleggen.

    Heb even gekeken op de site en zag ook de rotisserie set en eventueel roestvrijstalen grillroosters. Toch fijner als gietijzeren.

    PS: ik las dat Burnhard best wel veel problemen hebben (of hadden) met aanleveren van bbq’s en barbecueaccessoires..

  3. Kun je de keramische branden ook in het midden monteren zodat je meer ruimte hebt als je indirect gaat bbq én. Dan kun je de twee buitenste branders wel aansteken.

  4. hoi hoi, ben aan het twijfelen tussen de Boretti Forza en de Big Fred delux
    Ben maar een amateur bbq-er, maar na aankoop van een gas bbq, zal daar wel verandering in komen hooop ik.
    met de boretti heb je volgens mij een goed merk, maar de big fred lijkt toch ook wel ferm…

  5. Ik heb de Big Fred gekocht. (twijfelde ook in het begin). Maar In 1 woord ik vind hem geweldig. Tuurlijk kan ik geen vergelijking maken met de Boretti. (nooit gezien of 1 gehad) Maar voor mij heeft de Fred alles wat die moet hebben.

    Ziet er zeer solide uit, en is tevens makkelijk in elkaar te zetten. En de hoes zit er ook al bij.

      • Ook ik kan niet de vergelijking maken met de Boretti, maar de Big Fred staat hier met regelmaat naar tevredenheid aan. Temperatuur regelen is vrij eenvoudig met de verschillende branders die traploos in te stellen zijn en is gewoon even spelen.

  6. Ik ben er nog een beetje mee aan het spelen. Maar krijg hem al op een mooie 140 graden. Enigste probleempje wat ik nu nog heb, is het rookhout mooi te laten roken. Maar daar kom ik ook wel weer uit. S6 met je keuze te maken.

    • Ik gebruik hem regelmatig en hij doet zijn werk prima! Ik moet zeggen dat ik hem wel voornamelijk gebruik voor het directe grillen en de snellere gerechten. Voor het low & slow werk gebruik ik toch vaker de kamado.

  7. Beste Bbq junkie,

    Gisteren is mijn Bernhard bbq geleverd. Na alles in elkaar gezet te hebben krijg ik mijn keramische infrarood brander niet aan. Ik heb gecontroleerd of alles goed zit aangesloten, dit is het geval. Hebben jullie enig idee waar het aan kan liggen dat die niet aangaat?

      • Ik heb net hetzelfde voorgehad….
        Ik heb hiervoor een mailtje gestuurd en ze hebben mij direct verder geholpen.
        Links de fire knop losdraaien en een simpel AA-baterij insteken en het is opgelost….

        Dit staat ergens in de handleiding maar is wel moeilijk te vinden.
        Het zou handig zijn moesten ze een baterij meeleveren. Dan zal het ook duidelijker zijn.

        groetjes koen

      • Hoi Roy,
        Waarom heb je hem niet meer staan? Ik zit flink rond te neuzen naar een juiste gas bbq. Kom deze tegen en ziet er interessant uit. Toch neig ik ook wel naar Weber/Boretti

  8. Beste bbq fan,

    Leuke review! Ik ben in de markt voor een nieuwe bbq, nadat ik weber en barbecook heb gehad is wat anders dacht ik napoleon heeft de voorkeur, maar zag deze voorbijkomen en ben op het eerste oog aangenaam verrast. Vraag me wel af waarom de Earl niet op de site staat, enig idee? Die voldoet aan alle specs die ik graag zou zien op een bbq. Hoor graag.

    Groet,

    Edward

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *