bastard infinity gasket uitgelicht

How To: Bastard Infinity Gasket

Sinds vorig jaar staat er hier een Urban Large van The Bastard in de tuin en het werd dan ook wel eens tijd om het vilt te vervangen. Het bekende vilt heeft met de komst van de 2020 modellen echter een upgrade gehad. Dit nieuwe type vilt noemen ze Infinity Gasket. Dit nieuwe vilt zou beter sluiten en een stuk langer mee gaan. Het leek me dan ook wel een goed idee om voor dit vilt te gaan, want een beter sluitende kamado en vilt dat langer meegaat willen we allemaal wel toch? Dus plande ik een middagje om het huidige vilt te verwijderen en het nieuwe Infinity Gasket van The Bastard te plakken. In dit blog leg ik uit welke stappen ik heb doorlopen en waar je op moet letten als je zelf ook je huidige vilt wilt vervangen en voor het nieuwe gasket wilt gaan. Ik heb daarbij ook het een en ander gefilmd, dus je vindt hieronder ook een korte video waarin de stappen zijn samengevat.

The Bastard Infinity Gasket
The Bastard Infinity Gasket

Laten we dit blog beginnen met de korte video die ik heb gemaakt toen ik het vilt aan het vervangen was. In onderstaande video loop ik alle stappen kort door, zodat je een idee hebt wat er bij komt kijken. In de video zie je overigens alleen dat ik met het onderste deel bezig ben. Deze stappen die je ziet gelden uiteraard ook voor het vilt op de deksel, maar filmtechnisch was dit makkelijker 😉

Wat is het Infinity Gasket van The Bastard?

Het Infinity Gasket, dat op de 2020 modellen van The Bastard zit en dus ook los verkrijgbaar is voor oudere modellen, is geweven en tunnelvormig. De website van The Bastard geeft aan dat het materiaal fibre glass is. Aan één zijde is het vilt voorzien van een zelfklevende laag, waarmee je het vilt op de rand van de kamado plakt.

Door de tunnelvorm van het vilt zet het uit zodra de deksel open gaat en wordt het ingedrukt als de deksel gesloten is. Mocht het deksel nou niet helemaal lekker sluiten, dan wordt dat dus opgevangen door het vilt, dat iets uit zet en er dus voor zorgt dat de BBQ geen valse lucht aanzuigt.

Het Infinity Gasket gaat naar verluid ook een stuk langer mee. Zelf geeft The Bastard aan dat de levensduur ongeveer 3 keer zo lang is. Hoe lang je exact met het vilt doet is daarbij natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je de BBQ aansteekt en hoe je met je BBQ werkt. Sta jij ieder weekend pizza’s te bakken op 350 graden? Dan gaat het vilt beduidend korter mee dan wanneer je de BBQ alleen voor het low & slow BBQ’en gebruikt.

Mijn ervaring met het Infinity Gasket

Ik heb het Infinity Gasket onlangs op mijn Bastard van 2019 geplakt en kan dus nog weinig zeggen over de levensduur. Als ik het materiaal zo echter aanvoel, kan ik me voorstellen dat dit langer meegaat dan het oude vilt.

Wat ik wel kan zeggen is dat door de tunnelvorm van het vilt kleine kieren tussen het deksel en de base goed worden opgevangen. Ook ik moest namelijk af en toe het deksel opnieuw stellen omdat deze niet meer helemaal goed op de base aansloot, maar dat is met dit vilt naar verwachting niet, of in ieder geval veel minder vaak, nodig.

Daarnaast is het Infinity Gasket gemakkelijk schoon te maken met een natte doek. Ook dat bevordert naar mijn verwachting de levensduur van het vilt.

Het plakken van het Infinity Gasket is niet heel moeilijk, al kan ik me voorstellen dat je er even mee zit te knoeien. Een handleiding of stappenplan ontbreekt in de verpakking, dus als je er volledig blanco in gaat kan ik me voorstellen dat dit klusje een beetje tegen kan vallen.

Daarnaast had ik al eens eerder mijn vilt vervangen, dus de stappen van het verwijderen, ontvetten en schuren van het vilt had ik al ervaring mee.

Wat wel belangrijk is voor het plannen van dit klusje, is dat je de BBQ even een dagje moet laten staan, zodat de lijmlaag van het Infinity Gasket goed kan hechten. Steek de BBQ dus niet dezelfde avond nog aan.

Benodigdheden:

- Infinity Gasket voor de juiste maat Bastard
- Plamuurmes
- Aceton/Stickerverwijderaar
- Een droge doek
- Schuurpapier (ik gebruikte korrel 150)

Stap 1: Verwijderen van het huidige vilt

The Bastard Infinity Gasket plakken

We beginnen eenvoudig, want om het nieuwe vilt te kunnen plakken moet je het oude natuurlijk wel eerst verwijderen. Begin daarom om met de hand het huidige vilt van de randen te trekken. Hoe makkelijk dit gaat is overigens afhankelijk van de tijd die het vilt al op de BBQ zit en hoe vaak je de BBQ gebruikt. Ik merkte dat het vilt bij mij aardig uitgedroogd was en er dus in delen af kwam. Ook bleven er veel kleine plukjes vilt achter op de rand.

Stap 2: Zo veel mogelijk vilt en lijmresten afsteken

The Bastard Infinity Gasket plakken

Je zult zien dat er nog viltresten en lijm op de randen van The Bastard achter zijn gebleven. Pak er daarom een plamuurmes bij en steek deze er zoveel mogelijk af. Let er hierbij wel op dat je het plamuurmes redelijk vlak op de rand houdt en met beleid steekt, want je hebt anders het risico dat je ook een stuk keramiek los steekt. Dat laatste is uiteraard niet de bedoeling.

Stap 3 & 4: De randen ontvetten & opschuren

The Bastard Infinity Gasket plakken
The Bastard Infinity Gasket plakken

Nu het meeste van de viltresten en lijmresten zijn verwijderd is het tijd om de randen te ontvetten en te schuren. Deze 2 stappen herhaal je een paar keer, tot echt alle vilt- en lijmresten van de randen zijn verwijderd.

Het ontvetten doe je met aceton. Giet een scheut op een droge doek en wrijf de randen van The Bastard hier mee in. Pak er vervolgens een stuk schuurpapier bij en schuur de randen op, tot je het idee hebt dat alle resten echt weg zijn. Herhaal de stappen van het ontvetten en schuren 1 of 2 keer.

Stap 5: De randen nogmaals ontvetten

The Bastard Infinity Gasket plakken

Nu de randen helemaal schoon zijn is het zaak de boel nog één keer goed te ontvetten. Dit zorgt er voor dat de lijmlaag van het Infinity Gasket beter hecht. Neem daarom een schoon deel van je doek, giet er een scheut aceton over en wrijf de randen nogmaals in.

Belangrijk is om The Bastard hierna goed te laten luchten, zodat de aceton volledig kan vervliegen. Laat de BBQ daarom met de deksel open minimaal een uur zo staan, voordat je begint met de volgende stap.

Stap 6: Het Infinity Gasket plakken

The Bastard Infinity Gasket plakken

Nu je randen goed schoon en vetvrij zijn en de aceton vervlogen is, is het tijd om het Infinity Basket te plakken. Het is het handigst om aan de achterkant van de BBQ te beginnen en de naden op de rand van de base en het deksel te laten verspringen, zodat ze niet precies op elkaar zitten als je de deksel dicht hebt.

In het Infinity Gasket zit aan beide uiteinden een nietje. Dat heb ik er uit gehaald, omdat het in mijn ogen iets is dat niet nodig is als alles op zijn plek zit. Ik heb ook video’s en beschrijvingen gezien die het laten zitten, maar ik zou het dus verwijderen.

Naast de 2 stroken vilt vind je in de verpakking ook 2 zwarte stukken stof met een zelfklevende laag. Deze gebruik je om de uiteinden van het vilt op de rand aan elkaar te koppelen. Ik heb het in de breedte gebruikt om zo meer overlap te creëren en omdat je het stukje anders ook onderdoor moet laten lopen of in moet korten. Er onderdoor laten lopen lijkt mij onhandig, omdat je dan dus een strook hebt die niet op de rand van de kamado zit geplakt.

Let er bij het plakken van het Infinity Gasket op dat je niet in één keer de beschermlaag van de zelfklevende laag haalt, maar dat je dit stukje voor stukje lostrekt terwijl je het vilt plakt. Let er bij het plakken daarnaast op dat het vilt, wanneer je het aandrukt, niet te ver naar binnen over de rand steekt. Bij hoge temperaturen in de BBQ kan dit de levensduur en werking van je vilt beïnvloeden.

Mijn ervaring is dat het plakken van het gasket op de rand van de deksel iets lastiger gaat dan op de base. Logisch, omdat de zwaartekracht meespeelt. De lijmlaag heeft even nodig om goed te hechten, dus schrik niet als er tijdens het plakken een stuk niet goed hecht en een beetje los laat.

Geef het Infinity Gasket na het plakken de tijd om goed te hechten. Sluit de BBQ na het plakken en laat hem zo een dag staan. Zo kan de lijmlaag goed hechten aan de BBQ en heb je de minste kans dat het vilt toch loslaat. Ga dus niet het gasket plakken en een uur later de BBQ aansteken!

10 reacties

 1. Hoi,

  Breng je het infinity gasket alleen op de onderkant aan of ook op de deksel.
  Zit er op het nieuwe model aan beide kanten het infinity gasket.

  • Ik had je vraag op facebook al even beantwoord, maar voor de lezers hier zal ik het hier ook nog even plaatsen. Het gasket plak je zowel op de base als de deksel en een pakketje voor de juiste maat Bastard bevat alles wat je nodig hebt om dit te doen.

   Op de nieuwe modellen zit het ook op beide kanten inderdaad.

  • Hi Edwin, het Infinity Gasket koop je voor een specifieke maat Bastard en is precies op maat. Je zou dus naar de dikte en totale lengte van de rand moeten kijken. Als die overeen komen met die van The Bastard, dan kun je dit gasket wel gebruiken denk ik.

   • Hoi Maik, het is al erg lang terug dat ik dit gedaan heb, dus ik weet het niet meer exact. In feite zit er een plakrand op het gasket, wat dus rondom volledig op de rand geplakt kan worden. De uiteinden moet je echter met elkaar verbinden met de zwarte stukjes band die meegeleverd worden. Die heb ik in de breedte geplakt, zodat het niet rondom zit en het gasket aan de onderkant nog op de rand van de BBQ geplakt kan worden. Hopelijk is dit zo duidelijk!

 2. mijn rand van de base en de koepel dus het keramiek is 3 cm breed. hoe breed moet dan mijn vervangend vilt zijn? Ik zou denken 3 cm maar het vilt wat ik tegenkom op internet is meestal 2.4 cm breed is dit ook geschikt en moet ik het vilt aan de buitenzijde of binnenzijde gelijk houden?

 3. In je uitleg geef je aan dat je de deksel diverse keren aan het afstellen bent geweest, wij hebben urban lage en de deksel pas niet meer goed op de onderkant. Achter zit een ruimte van ca 10 mm en de voorkant loopt vast op de plate settler als we deze gebruiken. Heb je ook een filmpje hoe je de deksel het beste kan afstellen ?

  Erik Batavier

  • Hi Erik,

   Ik heb het model uit deze how to niet meer staan, dus kan het niet nalopen. Mijn huidige Bastard heb ik nog nooit hoeven afstellen, dus daar ben ik nog niet ingedoken. Heeft The Bastard zelf er geen uitleg over op hun YouTube kanaal bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *