Voor de bereiding van deze ribfingers begin je met het maken van de rub, zodat de ribfingers daar een paar uurtjes in kunnen doorbrengen. Doe daarvoor eerst de piment en kruidnagels in de keukenmachine en maal klein. Meng dit vervolgens met alle overige ingrediënten voor de rub.
Haal nu de ribfingers uit de verpakking en bestrooi ze rondom met de zojuist gemaakte rub. Doe de ribfingers vervolgens in een schaal of ziplock zak en leg deze in de koeling. Laat de ribfingers daar 2 tot 4 uur liggen.
Liggen de ribfingers lang genoeg in de koeling? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eventueel een blokje rookhout toe en leg daarna de ribfingers op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de ribfingers 45 minuten.
Pak na 45 minuten een braadslede, ovenschaal of skillet en doe hier de appelsap en de 25 milliliter rum en de 2 eetlepels ananassap in. Haal vervolgens alle ribfingers van de BBQ en leg ze bij het vocht in de schaal. Sluit de schaal daarna af met aluminiumfolie en zet terug op de BBQ.
Sluit de BBQ nu weer met de deksel en gaar de ingepakte ribfingers een uur, zodat ze mooi zacht stomen.
Nu is het tijd om de saus voor de ribfingers te maken. Van deze saus heb je maar een klein deel nodig, dus er is na de bereiding nog genoeg over voor volgende gerechten. En je kunt de ingrediënten eventueel ook halveren.
Zet voor de saus de steelpan op laag vuur en voeg alle ingrediënten voor de rum ananas saus toe. Roer door tot alles goed met elkaar vermengt is en breng dan rustig aan de kook.
Laat de saus vervolgens op laag vuur 15 minuten pruttelen, zodat deze kan indikken. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de saus afkoelen.
Hebben de ribfingers ingepakt een uur op de BBQ gelegen? Dan maag de schaal weer van de BBQ.
Pak er nu een ruime mengkom bij en doe de ribfingers hier in. Het vocht uit de schaal mag je weggooien.
Doe nu 5 eetlepels van de eerder gemaakte BBQ saus bij de ribfingers en schep de boel om, zodat de ribfingers rondom voorzien zijn van een laagje saus. Voeg eventueel nog wat extra saus toe als dat nodig is om alle ribfingers te voorzien van een mooi laagje.
Leg de ribfingers nu weer terug op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de ribfingers nu nog een laatste 15 minuten.
Daarna mogen de Caribische Ribfingers van de BBQ. Leg ze op een mooi bord of een serveerplank en serveer direct, eventueel met wat extra saus in een kommetje voor de liefhebbers. Eet smakelijk!