Ga terug
+ servings

Babi Pangang van Buikspek - BBQ Junkie

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: babi pangang, babi pangang bbq, babi pangang buikspek, babi pangang van de bbq
Porties: 4 personen
calorieën: 1437kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van het buikspek begin je de avond van te voren met het in de kruiden zetten. Meng hiervoor 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, paprikapoeder, de gember, komijn, knoflook, het zout en de zwarte peper door elkaar.
  • Neem nu het stuk buikspek en dep dit droog met keukenpapier. Snijd aan de vleeskant kleine loshangende stokjes vlees weg en leg het vlees vervolgens met het vet omhoog op je snijplank. Neem nu een scherp mes en snijd kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Let op dat je niet te diep gaat, want je wilt alleen door de eerste laag vet snijden.
  • Neem nu je mengsel van kruiden en bestrooi je vlees hier mee, tot het rondom is voorzien van kruiden. Pak het vlees nu in, in vershoudfolie of een grote ziplock zak en leg het buikspek een nachtje in de koeling.
  • Na een nachtje marineren is het tijd om de babi pangang te gaan bereiden. Bij mij duurde het bereiden van een kilo buikspek ongeveer 4 uur, maar neem er ruim de tijd voor. Het is tenslotte zonde als je gasten lang moeten wachten omdat het allemaal toch iets langer duurt.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
  • Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst nog even in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden. Het vlees mag nu rustig garen tot een temperatuur van ongeveer 76 graden.
  • Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm de ingrediënten tot de suiker is opgelost en haal de pan dan van het vuur. Schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.
  • Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maïzena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.
  • Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal na dit kwartier het vlees tijdelijk van de BBQ en maak je BBQ klaar om direct te grillen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Is je BBQ op temperatuur? Leg het buikspek van weer op de BBQ, wederom met de vetkant naar boven. Gril het vlees 2 minuutjes. Draai het buikspek daarna om en gril het vlees ook nog 2 minuten met de vetkant naar beneden. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Haal het buikspek vervolgens van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuutjes rusten.
  • Snijd na 10 minuten het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Neem een grote serveerplank en verdeel de atjar over het midden. Leg hier vervolgens de plakken babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. Serveer de rest van de saus apart. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 1437kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 26g | Fat: 133g | Saturated Fat: 48g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 62g | Cholesterol: 180mg | Sodium: 1312mg | Potassium: 759mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 480IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 49mg | Iron: 4mg