Een hele tijd geleden deelde ik al eens het recept voor babi pangang van de BBQ. Ik gebruikte toen procureur en ondanks dat dat heerlijk was kreeg ik ook berichten dat je babi pangang met buikspek hoort te maken. Dat moest ik dus maar eens proberen! Ik gebruikte ongeveer dezelfde bereiding als voor de babi pangang van procureur en het resultaat was heerlijk!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 4 uur uur
Marineren: 12 uur uur
Totale tijd: 16 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 1437kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 kilo Buikspek Zonder Zwoerd
- 3 eetlepels Basterdsuiker
- 2 eetlepels 5 Spice Poeder
- 1,5 eetlepel Paprikapoeder
- 1 eetlepel Knoflookpoeder
- 1 eetlepel Gemberpoeder
- 1,5 theelepel Gemalen Komijn
- 1 theelepel Zout
- 2 theelepels Versgemalen Zwarte Peper
- 6 eetlepels Chilisaus
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 1 Ui
- 2 teentjes Knoflook
- 3 eetlepels Ketchup
- 1 eetlepel Sambal
- 2 cm Verse Gember
- 4 eetlepels Water
- 1 eetlepel Maizena
- 70 gram Tomatenpuree (klein blikje)
- 400 gram Atjar
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Steelpan
- Zeef
Instructies
- Voor de bereiding van het buikspek begin je de avond van te voren met het in de kruiden zetten. Meng hiervoor 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, paprikapoeder, de gember, komijn, knoflook, het zout en de zwarte peper door elkaar.
- Neem nu het stuk buikspek en dep dit droog met keukenpapier. Snijd aan de vleeskant kleine loshangende stokjes vlees weg en leg het vlees vervolgens met het vet omhoog op je snijplank. Neem nu een scherp mes en snijd kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Let op dat je niet te diep gaat, want je wilt alleen door de eerste laag vet snijden.
- Neem nu je mengsel van kruiden en bestrooi je vlees hier mee, tot het rondom is voorzien van kruiden. Pak het vlees nu in, in vershoudfolie of een grote ziplock zak en leg het buikspek een nachtje in de koeling.
- Na een nachtje marineren is het tijd om de babi pangang te gaan bereiden. Bij mij duurde het bereiden van een kilo buikspek ongeveer 4 uur, maar neem er ruim de tijd voor. Het is tenslotte zonde als je gasten lang moeten wachten omdat het allemaal toch iets langer duurt.
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
- Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst nog even in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden. Het vlees mag nu rustig garen tot een temperatuur van ongeveer 76 graden.
- Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm de ingrediënten tot de suiker is opgelost en haal de pan dan van het vuur. Schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.
- Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maïzena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.
- Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal na dit kwartier het vlees tijdelijk van de BBQ en maak je BBQ klaar om direct te grillen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden.
- Is je BBQ op temperatuur? Leg het buikspek van weer op de BBQ, wederom met de vetkant naar boven. Gril het vlees 2 minuutjes. Draai het buikspek daarna om en gril het vlees ook nog 2 minuten met de vetkant naar beneden. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Haal het buikspek vervolgens van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuutjes rusten.
- Snijd na 10 minuten het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Neem een grote serveerplank en verdeel de atjar over het midden. Leg hier vervolgens de plakken babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. Serveer de rest van de saus apart. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 1437kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 26g | Fat: 133g | Saturated Fat: 48g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 62g | Cholesterol: 180mg | Sodium: 1312mg | Potassium: 759mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 480IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 49mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Dit kan denk ik ook wel in oven?Heb geen bbq
Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar dit kan zeker ook in de oven 🙂
ook dit ziet er weer heerlijk uit. komt op de to do lijst 🙂
Goed om te horen Pien! Laat je weten hoe het heeft gesmaakt? 🙂
Dit moest ik ook nog eens proberen! Zo bedacht zo gedaan afgelopen zondag. Was verrukkelijk. De sambal van eetlepel naar theelepel veranderd ondanks dat ik zelf van pittig hou maar de rest van het gezin niet wad ook voor mij dit voldoende. Mijn buikspek was 1.3kg en rub en saus waren naar mijn idee ook bij dit gewicht ruim voldoende. Top recept, aankomend weekend denk ik weer, om hem in de vingers te krijgen
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt en dat ie gewoon in de herhaling gaat!
Ziet er erg lekker uit. 2 grote stukken buikspek. 1 voor bacon en 1 voor dit recept. Ben benieuwd
Yvoir het eerst nu deze gemaakt 1,2 kg inderdaad de rub is iets te veel ik ben ook zeer benieuwd hoe lang het allemaal duurt hij lig er nu een uur er op kern 40 Gr dus kan nog we lekker garen ben gek op babi pangang heb er nu al zin in
Verwacht dat we rond 17:30 aan tafel kunnen
De hoeveelheid rub is altijd lastig exact te bepalen, omdat een stuk van 1,2 kilo ook een stuk dunner kan zijn, waardoor je meer oppervlak hebt. En daarnaast is iets meer hebben beter dat tekort komen 😉 Heeft het allemaal gesmaakt?
Top!!
Goed om te horen Arjan! Al gemaakt? 🙂
Heerlijk was dit.
Deze wordt nog eens herhaald.
Mocht wel iets minder rub. Met 2/3e had ik ruim genoeg gehad. (Had het nu verdubbeld voor 2 kg buikspek).
Voor de 3 dames thuis mocht ook de Sambal ietsje minder, maar dat is voor iedereen anders. Ik vond hem goed zo.
Het is al een tijdje geleden dat ik dit heb gemaakt, begin van de zomer.
Ik had iets meer dan een 2 kilo buikspek gemaakt en langzaam laten garen op een gesloten W***r-bbq (geen reclame hè?). Dit duurde bij mij toch wel bijna 6 uur. Overigens had ik wél een bakje gekookt water naast de kolen gezet, ik ben er van overtuigt dat het dan allemaal wat malser wordt en de temperatuur lijkt wat constanter te blijven.
De saus gemaakt volgens recept en opgediend bij zelfgemaakte bami en gebakken banaan. De gasten hebben gesmuld en wilden het recept hebben. Uiteraard doorverwezen naar deze site. 😉
Roy bedankt !
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt Erik! Soms kan het met een stuk vlees wel eens wat langer duren. Tijden zijn dan vaak ook slechts een indicatie en de kerntemperatuur is belangrijker 🙂
Een bakje vocht helpt zeker mee. Niet alleen is het goed voor de luchtvochtigheid in de BBQ, het helpt ook de temperatuur stabieler te houden!
Altijd goed om te horen dat de gasten enthousiast waren en dat je ze hebt doorverwezen naar mijn site!
Roy, bedankt voor het heerlijke recept.
Zou het ook lekker zijn met varkensfilet ipv buikspek? Of is dat te mager vlees?
Ik denk dat dat wat te mager is en dus erg droog zal worden in deze bereiding.
Geen weer voor een BBQ dus maar proberen in de oven.
Vraagje: ik neem aan dat de knoflookpoeder gebruikt wordt voor de droge rub. Deze staat wel bij de ingredienten maar niet bij bereiding.. Bedankt alvast voor je reactie.
Het is altijd weer voor BBQ Ton 😉
De knoflookpoeder moet inderdaad door de droge rub. Bedankt voor het doorgeven, ik ga het gelijk aanpassen.
Succes met de bereiding!
Lekker bezig hier.
Waar en wanneer voeg je de knoflookpoeder toe? Ook bij de saus?
Hallo Roy, idem bij https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/babi-pangang/ Groeten, Ton
Stuk ligt gemarineerd in de koelkast. Morgen bereiden. Heb er nu al zin in 🙂
Erg goed gesmaakt!
Een 3,5 uur voor een stuk van 700 gr. tot 76 graden. Met de glace iets langer laten liggen omdat nog niet overal de 76 was bereikt.
De saus vond ik iets te tomaterig. Daar heb ik wat extra ketjap manis bij gedaan.
De gehele combinatie van buikspek, de rub, de glace, saus en atjar was super.
Fijn dat je werk je deze smakelijke voldoening geeft…. de moeite waard dus.
Dank je wel voor het delen. 😉 Top !
Hi Marcel,
Bedankt voor je berichten! Ik was een beetje druk van het weekend, dus heb helaas niet de tijd gehad om eerder te reageren 🙂
Goed om te horen dat alles gesmaakt heeft! En top dat je het recept hier en daar naar smaak hebt aangepast! Je eigen draai er aangeven is al tijd leuk 😀
Goede voorbereiding is alles !
Alvast veel plezier met het bereiden op de bbq en smakelijk eten.
Hoe stook jij de bbq meestal weer op in temperatuur? zorg je dan dat je verse kooltjes paraat hebt in de brikettenstarter?
ik loop daar altijd mee te klooien iig
Als ik het in een ketel BBQ doe dan vul ik inderdaad tegen het einde een starter en steek die vast aan. Op de kamado gaat het vlees er af en onder folie, alle schuiven en het deksel even open en geduld 🙂
vandaag eindelijk een keer gemaakt, het was heerlijk.
Ja, is ook heerlijk ! Dit jaar ga ik het weer maken. Nu tijd genoeg om alles goed (voor) te bereiden. Ik kijk er nu al naar uit.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Ik moet hem zelf ook weer eens gaan maken!
Wat een top gerecht,zekers voor herhaalbaar👍
Goed om te horen!
Hi Roy,
Even een check: klopt het dat je geen rookhout gebruikt bij deze bereiding?
Dat klopt inderdaad. Ik vind een rooksmaak persoonlijk niet bij dit gerecht passen. Wil je wel met rookhout aan de slag in dit gerecht? Check dan mijn blog over roken en rookhout eens hier. Succes!
Hi Roy,
Deze vandaag gemaakt en hij is erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
ook de saus erg lekker.
Dank je wel voor het delen.
Goed om te horen en graag gedaan uiteraard!
Hoi Roy,
Ik zit het recept nog eens door te lezen, maar waar gaan die 2 eetlepels citroensap in?
misschien lees ik eroverheen hoor, maar kan het niet vinden.
Daar heb je een goed punt Frits, die hoort er niet in. Stond in eerste instantie wel bij de ingrediënten die ik wilde gebruiken, maar heb ik uiteindelijk toch niet gebruikt! Ik ga het gelijk aanpassen 🙂
Hoi Roy,
Duidelijk en bedankt voor het aanpassen
Vandaag ga ik dit recept maken, maar dan met kipfilet. (Ajam Pangang) Zelfde ingrediënten aangehouden, indirecte bereiding en op het laatst kort grillen en daarna aflakken. Ik zal wat foto’s op Insta zetten zodra het klaar is.
Klinkt goed! Ik ben benieuwd 🙂
Resultaat staat op Instagram. De saus heb ik wat grover gelaten, zonder toevoeging van water en maizena, waardoor de smaak wat scherper was denk ik.
– 1,5 kg hele kipfilets
– Zelfde hoeveelheid kruiden
– Weber opstoken tot 125 graden en indirecte garing (30-40 minuten)
– Vrijwel direct de glaze aanbrengen (hoeveelheid kon misschien nog iets royaler )
– Bij bijna gaar even afgrillen voor een krokante bite
Cheers!
Gisteren de buikspek gemaakt, was wederom weer heerlijk.
Hadden vrienden te eten,en we proberen elkaar elke keer af te troeven, met een lekker stuk vlees. Gezien de reacties van hun, is dat dit keer weer gelukt.
De tomaten puree, in de saus had ik vervangen, voor tomatensaus met sambal (xenos) omdat ik geen puree in huis had,dit was zeker goed uitgepakt.
Goed om te horen Erik! Nu weer inspiratie opdoen voor de volgende keer 🙂
Zeer geslaagd recept. Voor de saus zelf meer water en ketjap toegevoegd, was voor ons ook aan de pittige kant. Buikspek was heerlijk! Uiteindelijk 5,5 uur op 120 en toen nog glace lakken en beetje afbakken.
Goed om te horen dat het geslaagd was! Qua pittigheid is altijd een beetje aanvoelen. Ik houd zelf van wat pittiger en probeer in mijn recepten al rekening mee te houden. In dit recept zou je ook eerst met de helft van de sambal kunnen beginnen en dan proeven of je nog meer nodig hebt 😁
Klaar met alle voorbereidingen. Ruikt nu al heerlijk. Morgen moet het gebeuren😋
Goed om te horen! Heeft het gesmaakt?
Morgen dit recept op de kamado. Ik ga nu beginnen met de voorbereidingen. Resultaat volgt.
Leuk om te horen dat je het recept hebt geprobeerd. Goed bevallen?
Vanwege de storm vandaag zal ik het in de oven bereiden hoelang zou het ongeveer in de oven moeten en op hoeveel graden het is een behoorlijk stuk van ongeveer 2 2.5 kilo..
Mvg
Hoe lang de bereiding duurt is altijd lastig te zeggen. Kan zo ergens tussen de 4 en 6 uur duren. Altijd lekker op tijd beginnen, want buikspek kun je prima warm houden of opnieuw opwarmen!
Al een wat ouder recept zie ik, maar vandaag toch geprobeerd. Mis alleen het gebruik van de zeef in het recept. Neem aan dat je de saus moet zeven? Voor een eerste keer ( heb sinds kort een gas bbq) niet slecht. Vonden het nog best ‘ vettig’. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
Uit 2019 valt mee toch? Er staan ook recepten uit 2015 online 😉 De saus moet inderdaad even door de zeef. Zal het recept binnenkort even wijzigen. Wat de vettigheid betreft: dat is per stuk buikspek helaas verschillend en ook een stukje smaak denk ik. De naam zegt natuurlijk al wel dat het een wat vetter stuk vlees is, maar daarnaast zit er ook echt verschil in de hoeveelheid vet die ieder stuk buikspek heeft.
Top recept! Ben echt een heeeeel groot liefhebben van Babi Pangang en nooit gedacht dit zelf zó goed te kunnen maken.
Was voor mij ook de eerste ervaring met het zelf bereiden van buikspek maar dat viel allerminst tegen!
Goed om te horen dat het zo goed heeft gesmaakt!
Poh wat lekker!
Afgelopen weekend gemaakt van zowel buikspek als procureur, weet nog niet wat de voorkeur heeft aangezien het allebei zeer goed smaakte.
Komend weekend komt het stuk buikspek wat nog over was weer aan de beurt.
Het zeven van de saus had ik geen geduld voor, dus daarvoor de staafmixer maar gebruikt.
Goed om te horen dat beide lekker waren! En de staafmixer kan ook ja 😉
We hebben de babipangang gemaakt in de oven met bami met sajoerboontjes erbij
We kregen hele goede reacties en vroegen naar het recept
Maar dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar
Goed om te horen Karin! Volgende keer op de BBQ 😉
Ik deze versie al een aantal keren gemakt bedankt voor dit heerlijke recept
Graag gedaan!
Beste allemaal,
ik heb het recept precies nagemaakt en was super geslaagd en lekker.
Alleen de buitenkant was niet krokant op zoals die bij de chinees.
Ik heb de buikspek ongeveer 4 min aan beide kanten afgegrild op 180 graden
Heeft iemand tips???
Bij de chinees wordt babi pangang over het algemeen gefrituurd. Dit is op de BBQ niet echt te evenaren dus.
Super geslaagd recept. Smaakte super en is zeker voor herhaling vatbaar.
Goed om te horen!
Bovenkantvielebe sommige spek ruitjes eraf
Dan heb je hem iets te diep ingesneden denk ik.
Hey Dennis!
Ik zie dat je ook nog altijd reageert op nieuwe reacties bij dit “oude” recept.
Mijn plan is om komende zondag het buikspek langzaam te garen om hem dan de vrijdag erop af te grillen.
Kan ik hem in te tussentijd invriezen? Of heb je andere tips?
Excuses! Ik bedoel natuurlijk: hallo Roy!
Hi Dennis, excuus voor de late reactie. Invriezen kan wel denk. Zou dan wel al plakken snijden en die kort grillen na ontdooien.
Hallo
Zou je de optie recept afdrukken toe kunnen voegen?
Vind ik persoonlijk makkelijker werken.
Er zijn nog veel recepten die ik moet omzetten, waardoor printen wel mogelijk wordt. Heb helaas te weinig tijd om dat allemaal snel te verwerken. Maar het staat op de to-do lijst!
Mss domme vraag, maar neem aan dat dit ook wel kan met een gasbbq met deksel of echt alleen maar kolen??
Als je een gas BBQ met meerdere branders en een deksel hebt kan dit ook prima op een gas BBQ.
Staat vandaag op de planning. Dus ik ben erg benieuwd.
En? Goed bevallen?
Roy, even een vraagje.
Er ligt nu 2 kg buikspek in m.n kamado maar de kern is al bijna 76 gr na 3 uurtjes. (110 graden )
Dus die is te vroeg klaar. ( het is nu 13:00 )
Mijn vraag, kan ik het buikspek warm houden of kan ik het vanavond opwarmen.
Warm houden is een optie, maar vóór de glaze er af halen en dan later een half uurtje opwarmen, voorzien van glaz en dan grillen is misschien wat handiger en kan prima.
Hi, ivm allergieën mag ik geen ketjap/chilisaus. Is het ook zonder glace te bereiden? Of mis je dan echt een stukje smaak? Bedankt voor alle heerlijke recepten!
Je krijgt dan uiteraard een heel ander resultaat, maar ook dan zal het nog lekker zijn hoor!
Is het mogelijk om dit in delen klaar te maken zodat ik op de avond zelf als we gasten hebben, alleen nog de laatste hand er aan hoef te leggen?
En wat zou je dan adviseren hoe dat te doen?
Alles kan, maar als je het vlees als geheel wil serveren win je er weinig mee, omdat je het dan rustig, op lage temperatuur opnieuw op wil warmen. Je zou wel op dag 1 kunnen bereiden, en dan op dag 2 plakken snijden en deze kort grillen.