BBQ Recept voor Babi Pangang van buikspek

Babi Pangang van Buikspek

Een hele tijd geleden deelde ik al eens het recept voor babi pangang van de BBQ. Ik gebruikte toen procureur en ondanks dat dat heerlijk was kreeg ik ook berichten dat je babi pangang met buikspek hoort te maken. Dat moest ik dus maar eens proberen! Ik gebruikte ongeveer dezelfde bereiding als voor de babi pangang van procureur en het resultaat was heerlijk!

Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!
Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 6 uur

Ingrediënten

– 1 kilo Buikspek Zonder Zwoerd
– 3 eetlepels Basterdsuiker
– 2 eetlepels 5 Spice Poeder
– 1,5 eetlepel Paprikapoeder
– 1 eetlepel Knoflookpoeder
– 1 eetlepel Gemberpoeder
– 1,5 theelepel Gemalen Komijn
– 1 theelepel Zout
– 2 theelepels Versgemalen Zwarte Peper
– 6 eetlepels Chilisaus
– 2 eetlepels Ketjap Manis
– 1 Ui
– 2 eetlepels Citroensap
– 2 teentjes Knoflook
– 3 eetlepels Ketchup
– 1 eetlepel Sambal
– 2 cm Verse Gember
– 4 eetlepels Water
– 1 eetlepel Maizena
– 1 klein Blikje Tomatenpuree (70 gr)
– 1 potje Atjar

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Steelpan
– Zeef
Kernthermometer

Bereiding

Voor de bereiding van het buikspek begin je de avond van te voren met het in de kruiden zetten. Meng hiervoor 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, paprikapoeder, de gember, komijn, het zout en de zwarte peper door elkaar.

Neem nu het stuk buikspek en dep dit droog met keukenpapier. Snijd aan de vleeskant kleine loshangende stokjes vlees weg en leg het vlees vervolgens met het vet omhoog op je snijplank. Neem nu een scherp mes en snijd kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Let op dat je niet te diep gaat, want je wilt alleen door de eerste laag vet snijden.

Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!
Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!

Neem nu je mengsel van kruiden en bestrooi je vlees hier mee, tot het rondom is voorzien van kruiden. Pak het vlees nu in, in vershoudfolie of een grote ziplock zak en leg het buikspek een nachtje in de koeling.

Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!
Babi Pangang van de BBQ? Dat wil je!

Na een nachtje marineren is het tijd om de babi pangang te gaan bereiden. Bij mij duurde het bereiden van een kilo buikspek ongeveer 4 uur, maar neem er ruim de tijd voor. Het is tenslotte zonde als je gasten lang moeten wachten omdat het allemaal toch iets langer duurt.

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.

Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst nog even in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden. Het vlees mag nu rustig garen tot een temperatuur van ongeveer 76 graden.

Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm de ingrediënten tot de suiker is opgelost en haal de pan dan van het vuur. Schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.

Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maïzena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.

Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal na dit kwartier het vlees tijdelijk van de BBQ en maak je BBQ klaar om direct te grillen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Is je BBQ op temperatuur? Leg het buikspek van weer op de BBQ, wederom met de vetkant naar boven. Gril het vlees 2 minuutjes. Draai het buikspek daarna om en gril het vlees ook nog 2 minuten met de vetkant naar beneden. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Haal het buikspek vervolgens van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuutjes rusten.

Snijd na 10 minuten het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Neem een grote serveerplank en verdeel de atjar over het midden. Leg hier vervolgens de plakken babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. Serveer de rest van de saus apart. Eet smakelijk!

7 reacties

  1. Heerlijk was dit.
    Deze wordt nog eens herhaald.

    Mocht wel iets minder rub. Met 2/3e had ik ruim genoeg gehad. (Had het nu verdubbeld voor 2 kg buikspek).
    Voor de 3 dames thuis mocht ook de Sambal ietsje minder, maar dat is voor iedereen anders. Ik vond hem goed zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *