Ga terug
+ servings

Broodje Buikspek

Gang: Hoofdgerecht, Lunchgerecht
Trefwoord: banh mi, broodje buikspek, buikspek, buikspek broodje
Porties: 10 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • 4 Grote Mengkommen
  • 1 kleine Mengkom
  • Scherp Mes
  • Steelpan
  • Vershoudfolie

Instructies

  • De bereiding van deze broodjes buikspek begint met het rubben van het vlees. Ik ga er hier van uit dat je de Vietnamese Dry Rub al hebt voorbereid. Indien dat niet het geval is doe dit dan eerst.
  • Neem je stuk buikspek en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Bestrooi het buikspek vervolgens rondom met de dry rub. Pak het vlees in met vershoudfolie en leg in de koeling voor 4 tot 12 uur.
  • Houd voor de bereiding van het buikspek zelf ongeveer 4 uur aan. Het afmaken van de broodjes duurt daarna nog zo’n 30 minuten. Steek de BBQ dus op tijd aan!
  • Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 130 graden. Je kunt eventueel met rookhout werken, maar ook zonder hebben deze broodjes al flink wat smaak.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal het buikspek dan uit de koeling en pak het uit. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en leg het buikspek op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  • Zet ondertussen de steelpan op het vuur en doe hier het water, de suiker en de azijn in. Zet op middelhoog vuur en warm al roerend door, tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur uit en laat het geheel rustig een beetje afkoelen.
  • Doe nu de peen julienne in één van de mengkommen. Snijd de komkommer in dunne repen en doe in een volgende kom en snijd tot slot de radijsjes in dunnen plakjes en doe in de derde kom. Verdeel nu het mengsel van water, azijn en suiker over de kommen met groenten en laat zo staan op kamertemperatuur.
  • Pak de laatste grote mengkom erbij. Rits de blaadjes munt en koriander van de takjes en hak grof door. Doe de munt en koriander in de mengkom en meng door elkaar. Neem daarna de kleine mengkom en doe hier de mayonaise en sriracha in en meng dit tot een sriracha mayo.
  • Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Dan mag het even van de BBQ. Leg het op een snijplank en laat 15 minuten rusten.
  • Maak de BBQ ondertussen gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Bak ook de ciabattina’s af in de oven en snijd ze daarna open, maar niet volledig door.
  • Snijd het buikspek na 15 minuten rusten in dunne plakken (ik deed dit door het vlees eerst een keer doormidden te snijden) en leg deze allemaal op een bord.
  • Is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om alle plakken buikspek even 1,5 minuut aan beide kanten af te grillen. Doe dit in een paar batches en blijf bij de BBQ, want door het vet in het buikspek krijg je snel vlammen.
  • Is alle buikspek afgegrild? Dan is het tijd om de broodjes buikspek te gaan maken. Bestrijk hiervoor eerst alle broodjes met sriracha mayo en beleg ze vervolgens met de plakjes buikspek. Hierop gaat wat van de ingelegde wortel, komkommer en radijs, gevolgd door wat van de blaadjes munt en koriander. Serveer de broodjes buikspek vervolgens direct. Eet smakelijk!