Ga terug
+ servings

Mediterraanse Pizza

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: mediterraanse pizza, mediterrane pizza, Pizza van de BBQ
Porties: 2 personen
calorieën: 1043kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Als je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen, de rode paprika in dunne reepjes, de olijven in ringetjes en de artisjokkenharten in kwarten.
  • Pak daarna de wok of hapjespan er bij en zet deze op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en laat dit warm worden. Laat daarna de baby spinazie slinken en haal de pan van het vuur.
  • Is de BBQ op temperatuur en het deeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizza nu met wat van de tomatensaus en beleg de pizza daarna met de helft van de rode ui, paprika, olijven, artisjokkenharten en baby spinazie. Brokkel hier vervolgens de helft van de feta overheen en bestrooi met een beetje zwarte peper.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 1043kcal | Carbohydrates: 184g | Protein: 37g | Fat: 21g | Saturated Fat: 8g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 45mg | Sodium: 3423mg | Potassium: 1749mg | Fiber: 25g | Sugar: 17g | Vitamin A: 4629IU | Vitamin C: 125mg | Calcium: 503mg | Iron: 14mg