Ga terug
+ servings

Homemade Bacon

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: bacon, gerookt spek, homemade bacon
Porties: 25 porties

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Erg belangrijk voor dit recept is dat je schoon werkt, omdat je gedurende lange tijd gaat pekelen. Was dus zowel je snijplank, je mes als je handen grondig voor je gaat starten.
  • Daarnaast is het belangrijk de exacte hoeveelheid colorozout (ook bekend als nitrietzout) en suiker te gebruiken. De ingrediënten hierboven zijn voor een stuk vlees van exact 1,5 kilo na het trimmen. Bereken de benodigde hoeveelheid colorozozout door het gewicht van je vlees (na het trimmen) te vermenigvuldigen met 0,025. Voor de hoeveelheid suiker vermenigvuldig je het gewicht van je vlees met 0,015.
  • Goed, nu kunnen we van start. Haal je buikspek uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Weeg vervolgens je stuk buikspek en bereken hoeveel colorozozout en suiker je nodig hebt middels de methode hierboven. Meng het zout met de suiker en wrijf dit rondom in je buikspek.
  • Doe nu het buikspek in een grote ziplock zak en doe alle colorozozout en suiker die is achtergebleven op je werkblad er bij. Sluit de zak af, maar laat hierbij nog wel wat lucht in de zak.
  • Leg de ziplock zak met buikspek in de koeling en draai het gedurende 7 dagen iedere dag een keer om.
  • Haal het buikspek na 7 dagen uit de zak en spoel het goed af. Dep het vlees vervolgens goed droog en leg het op je taartrooster. Zet he taartrooster in de koeling, zodat het buikspek een nachtje kan drogen.
  • De volgende dag is het tijd om je buikspek op de BBQ om te toveren tot bacon. Steek hiervoor de BBQ aan en ga voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe aan de brandende kolen. Steek de kernthermometer in het vlees en leg het buikspek op de BBQ. Sluit de BBQ en rook het vlees tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dit duurde bij mij ruim 1,5 uur.
  • Heeft het vlees een kerntemperatuur van 65 graden bereikt? Haal je bacon dan van de BBQ en laat het op kamertemperatuur een uurtje afkoelen. Dek de bacon vervolgens af en zet het een nachtje in de koelkast.
  • De volgende dag kun je je bacon aansnijden. Snijd een deel in dunne plakken (of vraag je slager dit te doen) en een deel in blokjes (voor baked beans of door de stamppot).
  • Je kunt je plakken en blokjes bacon in de koeling een kleine week bewaren. Ik verpakte porties van de plakken en de blokjes bacon in kleine ziplock zakken, waar ik de lucht zoveel mogelijk heb uitgedrukt. Je kunt de bacon dan prima invriezen en later gebruiken.