Ga terug
+ servings

Gevulde Speculaas

Gang: Dessert
Trefwoord: gevulde speculaas, gevulde speculaas van de bbq, speculaas
Porties: 10 stuks

Ingrediënten:

  • 250 gram Bloem
  • 150 gram Donkere Basterdsuiker
  • 125 gram Ongezouten Roomboter (op kamertemperatuur)
  • 10 gram Speculaaskruiden
  • 1 scheutje Melk
  • 200 gram Amandelspijs
  • 10 Blanke Amandelen (ik was ze vergeten)
  • 1 Ei
  • 1 mespunt Zout
  • Bakspray

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Mengkom
  • Muffinvorm (liefst flexibel)

Instructies

  • Neem de mengkom en doe hier de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in. Snijd de boter vervolgens in blokjes en voeg ook toe.
  • Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot er een stevige bal ontstaat. Voelt het geheel een beetje te droog? Voeg dan een klein beetje melk toe en kneed dit door de ingrediënten.
  • Leg de deegbal terug in de kom en zet een uurtje in de koeling. Dit helpt voor het verwerken van het deeg later, maar komt ook de kleur ten goede.
  • Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Pak dan de muffinvorm er bij. Een flexibele vorm werkt heel handig, omdat je de gevulde speculaas heel makkelijk uit de vormpjes drukt, maar ook een stevige vorm moet lukken. Spray 10 van de vormen in met bakspray.
  • Pak nu ook je speculaasdeeg en de amandelspijs er bij. Neem nu ongeveer twee derde van het speculaasdeeg en splits dit in 10 gelijk delen. Rol hiervan bolletjes die je vervolgens weer uitdrukt tot een lapje deeg van ongeveer 3 millimeter dik. Bekleed hier de bodem en de randen van de muffinvormpjes mee tot ongeveer 1 cm onder de rand.
  • Verdeel nu ook de amandelspijs in 10 gelijke delen. Vorm hier cirkels van die precies binnen de opstaande rand van speculaasdeeg vallen en druk ze een beetje in het deeg.
  • Verdeel tot slot het overgebleven speculaasdeeg ook in 10 gelijke delen. Draai er weer bolletjes van en druk ook deze weer uit tot lapjes van ongeveer 3 mm dik. Gebruik dit deeg om de spijs af te dekken. Druk het deeg bij de randen goed aan, zodat het één geheel vormt met de bodem en de randen.
  • Roer in een kommetje het ei los met een vork en bestrijk alle gevulde speculaasjes met een klein beetje ei. Gebruik hiervoor de bakkwast.
  • Druk tot slot een amandel in het midden van ieder gevuld speculaasje. Bij mij zaten ze niet bij de boodschappen, dus ik kon het helaas niet doen, maar het maakt het net even af.
  • Zet de muffinvorm nu op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Bak de gevulde speculaas nu 20 tot 25 minuten, tot het deeg er mooi uitziet. Het deeg wordt tijdens het bakken niet heel stevig, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen.
  • Is de gevulde speculaas klaar? Dan mag de muffinvorm weer van de BBQ. Laat de gevulde speculaasjes 10 minuutjes afkoelen en haal ze daarna uit de vorm. Laat nu volledig afkoelen of neem er alvast een nu ze nog lekker warm zijn. Eet smakelijk!

Notities

Je kunt dit recept ook gebruiken om één grote gevulde speculaas te maken. Dit werkt het best in een bakvorm met opstaande rand. Voor de hoeveelheid deeg in dit recept heb je een bakvorm met een diameter van ongeveer 20 cm nodig. Je hebt dan overigens wel iets meer amandelspijs nodig. Ik verwacht ongeveer 300 tot 350 gram in plaats van de 250 gram hierboven. Maar dat is natuurlijk ook smaak!