Ga terug
+ servings

Franse Appeltaart

Gang: Dessert, Nagerecht
Trefwoord: appeltaart, appeltaart van de bbq, franse appeltaart
Porties: 12 personen

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 210 gram Bloem
  • 90 gram Witte Basterdsuiker
  • 50 gram Amandelmeel
  • 120 gram Roomboter (ongezouten, op kamertemperatuur)
  • 1 Groot Ei
  • 0,25 theelepel Zout

Voor de vulling:

  • 120 gram Amandelmeel
  • 100 gram Roomboter (ongezouten, op kamertemperatuur)
  • 120 gram suiker
  • 35 gram Bloem
  • 2 Grote Eieren
  • 0,5 Citroen
  • 4 Elstar Appels

Overige ingrediënten:

  • Roomboter (om in te vetten)
  • Extra Bloem
  • 1,5 eetlepel Suiker
  • 0,5 theelepel Kaneel

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Quichevorm (ø 30 cm)
  • Keukenmixer
  • Steelpan
  • Deegroller
  • Rasp

Instructies

  • Neem een ruime mengkom en doe hier de ingrediënten voor het deeg in. Meng de ingrediënten tot een samenhangend deeg, maar kneed het niet te lang. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koeling.
  • Neem ondertussen de keukenmixer en doe er het amandelmeel, de roomboter, de suiker, de bloem en de eieren in. Voeg daar de rasp van de helft van de citroen aan toe en mix dit tot een egale massa., die frangipane wordt genoemd.
  • Neem nu de appels en schil ze. Snijd ze vervolgens in kwarten en ontdoe de appels van hun klokhuis. Snijd alle partjes vervolgens in plakjes van ongeveer 2 mm dik.
  • Ligt het deeg bijna een uur in de koeling? Zet dan een steelpan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Hierin kun je zo de appelschijfjes kort koken, zodat ze wat soepeler worden. Dit is alleen nodig voor het middelste deel van de appeltaart, waar je de appelschijfjes veel moet buigen. Kook je ze niet? Dan breken de schijfjes nogal snel.
  • Haal nu het deeg uit de koeling en bebloem je werkblad. Rol het deeg vervolgens uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Steek nu ook de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Vet nu de quichevorm in met roomboter en bekleed deze vervolgens met het deeg. Verdeel daarna de frangipane over de bodem en bekleed hem daarna van buiten naar binnen met de schijfjes appel, waarbij je de schijfjes met elkaar laat overlappen.
  • Wanneer je dichter bij het midden komt zal je zien dat het steeds moeilijker wordt om de schijfjes appel ver genoeg te buigen zonder dat ze breken. Op dat moment kun je wat appelschijfjes in het kokend water leggen en 20 tot 30 seconden koken. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier en je kunt ze gebruiken om de vulling van de appeltaart mee af te maken.
  • Meng tot slot de suiker met de kaneel en strooi dit over de taart.
  • De Franse appeltaart is nu gereed om gebakken te worden. Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de taart de BBQ op. Sluit de BBQ met de deksel en bak de appeltaart 45 tot 50 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin begint te kleuren en het deeg gaar is.
  • Haal de appeltaart van de BBQ wanneer deze klaar is en laat hem 10 tot 15 minuten afkoelen, voor je hem uit de quichevorm drukt. Snijd de Franse appeltaart nu in punten en serveer direct. Eet smakelijk!

Notities

Ik lees wel eens verhalen van mensen die appeltaart bakken waarbij de bodem van de taart verbrandt. Dit kun je oplossen door een pizzasteen te gebruiken, die je op je BBQ rooster legt als je de taart gaat bakken. De quichevorm met de appeltaart zet je vervolgens op de pizzasteen. Hierdoor duurt het iets langer voordat de bodem van je taart verwarmt wordt en is de kans op verbranden veel kleiner.