Ga terug
+ servings

Pulled Pork van Boston Butt

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: boston butt, broodje pulled pork, pulled pork, pulled pork van boston butt
Porties: 15 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • De bereiding van de pulled pork van boston butt begint de middag van te voren met het voorbereiden van het vlees. Haal het vlees hiervoor uit de verpakking en snijdt de harde stukken vet aan de buitenkant grotendeels weg. Vet aan de buitenkant heeft geen meerwaarde bij het bereiden van pulled pork en zorgt er zelfs voor dat de smaken van je rub en de rook niet in het vlees kunnen trekken.
  • Al het overbodige vet weggesneden? Smeer de boston butt dan rondom in met de Worcestshiresaus en bestrooi het vlees daarna rondom met je BBQ rub. Ik gebruikte de Pulled Pork rub van Van Beekum, maar kies vooral je eigen favoriet of stel er een samen.
  • Neem nu de vershoudfolie en gebruik dit om het vlees strak in te pakken, voordat het een avond in de koeling mag vertoeven.
  • De volgende dag is het zaak om de BBQ op tijd aan te steken. De bereiding van een stuk dat na het trimmen (vet wegsnijden) nog ruim 2750 gram woog duurde bij mij meer dan 16 uur. Tel daar minimaal een uur aan rusten bij op en je moet zo’n 17 uur voor je wil gaan eten het vlees op de BBQ leggen. Dat wordt dus nachtwerk.
  • Steek de BBQ aan en ga daarbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden. Haal het vlees uit de koeling terwijl de BBQ op temperatuur komt en pak het uit.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg de chunks rookhout dan tactisch toe, zodat je gedurende een flink aantal uren kunt roken. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om eerst een deel van het rookhout toe te voegen en later nog eens aan te vullen.
  • Steek nu de kernthermometer in het midden van de boston butt en leg het vlees op het rooster. Sluit de BBQ daarna met de deksel en gaar het vlees tot minimaal een kerntemperatuur van 90 graden. Dit duurde bij mij ruim 15 uur.
  • Is de kerntemperatuur van 90 graden bereikt? Dan kan het zijn dat je vlees klaar is, maar dat heeft alles te maken met hoe het vlees aanvoelt. Prik daarom met de probe van je kernthermometer (of een satéprikker) op meerdere plaatsen in de boston butt. Gaat dit gemakkelijk en voelt het alsof je door zachte boter prikt? Dan is je boston butt gaar. Voel je nog wat weerstand? Gaar het vlees dan nog een paar graden verder en doe de priktest nog eens.
  • Bij mij duurde het uiteindelijk nog ongeveer een uur tot het vlees echt mooi zacht was en de boston butt had toen een kerntemperatuur van 95 graden.
  • Haal de boston butt van de BBQ als deze gaar is en pak het vervolgens strak in, in een dubbele laag aluminiumfolie. Laat het vlees zo op het aanrecht minimaal een uur rusten voordat je het tot pulled pork trekt.
  • Na een uur kun je het vlees weer uitpakken. Vang hierbij de sappen die in het aluminiumfolie zitten op, zodat je deze later door de pulled pork kunt mengen.
  • Leg de boston butt nu in een grote braadslede of schaal en verwerk het tot pulled pork. Dit kun je eenvoudig met je handen doen omf bijvoorbeeld met twee vorken of vleesklauwen. Ik vind het zelf het prettigst om het gewoon met de hand te doen.
  • Al je vlees tot pulled pork verwerkt? Meng de opgevangen sappen dan weer door het vlees en je bent gereed om te gaan eten. Serveer de pulled pork van boston butt op broodjes met wat coleslaw en BBQ saus, gebruik het op een cheeseburger óf maak een heerlijke schaal pulled pork nacho’s. Eet smakelijk!

Notities

Waar ik begon met een Boston Butt van ongeveer 3000 gram, eindigde ik met ongeveer 2200 gram pulled pork. Na het trimmen van het vlees (wegsnijden van het harde vet) was ik al ongeveer 250 gram van het begingewicht kwijt, maar daar ging dus nog eens 500 gram vanaf tijdens de bereiding. Houd bij het bereiden van pulled pork dan ook altijd rekening met 25 tot 30 procent gewichtsverlies.