Ga terug
+ servings

Brisket Style Tri-Tip

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Brisket, liesstuk, tri-tip
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voor de bereiding van dit mooie stuk vlees begin je met het trimmen. Het draait er daarbij om dat je de harde stukken vet aan de buitenzijde wegsnijdt. De dry rub die je gaat gebruiken pakt namelijk niet goed op dit harde vet en trekt er zeker niet doorheen. Daarnaast smelt dit vet tijdens de bereiding niet zo snel. Kortom, weg met die harde stukken.
 • Heb je het vlees naar tevredenheid getrimd? Dan mag het vlees rondom in de dry rub worden gezet. Ik gebruikte hiervoor de Beef or Steak rub van Grate Goods en die vind ik erg lekker voor deze bereiding. Ook voor mijn brisket recept gebruikte ik deze rub.
 • Staat de tri-tip in de rub? Leg hem dan even in de koeling en steek ondertussen de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe. Ik gebruikte een paar chunks kersenhout die ik had liggen, maar dit stuk vlees kan ook wel wat zwaarder hout hebben. Eiken of hickory bijvoorbeeld.
 • Haal nu de tri-tip uit de koeling en steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees.
 • Leg de tri-tip op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de tri-tip nu tot de kruiden mooi vast zitten op het vlees (bark) en de buitenkant een mooi kleurtje begint te krijgen. Dit duurde bij mij ongeveer 3 uur.
 • Als de kruiden mooi vast zitten op het vlees mag de tri-tip worden ingepakt. Ik doe dit in butcher paper, maar je kunt ook aluminiumfolie gebruiken. Steek na het inpakken de probe van je kernthermometer weer in het midden van het vlees en leg het terug op de BBQ. Sluit vervolgens weer de deksel en gaar de tri-tip nu tot een kerntemperatuur van 90 graden. Dit duurde bij mij nog zo’n 2,5 uur.
 • Is de kerntemperatuur van 90 graden bereikt? Dan is het tijd voor de priktest. Hierbij neem je de probe van je thermometer of bijvoorbeeld een satéprikker en deze steek je op meerdere plaatsen in het vlees. Voelt dit aan alsof je in zachte boter prikt? Dan is je vlees klaar. Voel je nog wat meer weerstand? Laat de tri-tip dan nog een half uurtje liggen en doe de priktest dan opnieuw.
 • Bij mij was de tri-tip nog niet zacht genoeg bij een temperatuur van 90 graden, maar een kleine 40 minuten laten was de priktest geslaagd. Het vlees had toen een kerntemperatuur van 93 graden.
 • Is het vlees klaar? Dan mag het van de BBQ. Pak het vlees uit, maar vang daarbij de sappen in het butcher paper of in de folie op. Deze kun je als een soort jus later weer over het vlees lepelen als je dat wilt.
 • Laat de tri-tip nu 10 minuten rusten. Snijd het vlees daarna in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Let er hierbij op dat de draad van het vlees verloopt en dat je dus steeds op de draad snijdt. Serveer de brisket style tri-tip direct na het aansnijden. Eet smakelijk!

Notities

Voor een bereiding als brisket is het belangrijk dat je een goede kwaliteit tri-tip neemt, met een mooie dooradering van vet. Heb je dat vet niet? Dan is de kans op een droog resultaat aanzienlijk groter. Ik gebruikte een Tri-Tip van Australisch Wagyu en die kan ik je van harte aanraden!