Ga terug
+ servings

BBQ Chicken Pizza

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: bbq chicken pizza, chicken pizza, pizza, pizza bbq chicken
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout en de gist in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat.
  • Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon, vet hem in met een klein beetje olijfolie en leg de deegbal er in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Als je saus klaar is en je pizzadeeg nog ongeveer 1 uur en 30 minuten moet rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van 160 graden.
  • Neem nu de kippendijen en bestrooi deze rondom met je favoriete BBQ rub voor kip.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eventueel een blokje rookhout toe aan de brandende kolen en leg vervolgens de kippendijen op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kippendijen tot een kerntemperatuur van 70 graden.
  • Is de kip gaar? Haal de kippendijen dan van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen ook gelijk op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Laat de kippendijen ondertussen een beetje afkoelen en verwerkt ze vervolgens tot pulled chicken. Meng er eventueel een klein beetje BBQ saus doorheen en zet even aan de kant.
  • Snijd nu ook de rode ui in dunne halve ringen en zet ook alvast klaar.
  • Is de BBQ op temperatuur en heeft het deeg lang genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de bodem nu met wat van de tomatensaus en beleg de pizza vervolgens met de pulled chicken en rode ui, gevolgd door wat geraspte kaas.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 4 tot 7 minuten af, tot de bodem mooi krokant gebakken is en de kaas goed is gesmolten.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Maak de pizza's af met wat BBQ saus en je bent klaar om te eten. Eet smakelijk!