Ga terug
–+ servings

Gerookte Lamsbout

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: gerookte lamsbout, lamsbout, lamsvlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Begin op tijd met de voorbereidingen van je lamsbout, want je wil de smaken een uur of 4 de tijd geven om in het vlees te trekken.
  • Neem een kom en knijp hier de tenen knoflook in uit met de knoflookpers. Voeg de olijfolie, mosterd, rasp en twee eetlepels sap van de citroen, versgemalen peper en zeezout aan toe. Rits nu de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak deze klein. Voeg ook toe en meng alles goed door elkaar.
  • Haal nu de lamsbout uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met wat keukenpapier. Snijd eventuele loshangende stukjes vlees en vet weg.
  • Pak er een ziplock zak bij en doe hier de lamsbout in. Voeg vervolgens de marinade toe, druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit de zak af. Masseer vervolgens de marinade rondom in het vlees en leg het weg in de koeling. Masseer ieder uur de marinade nog even in het vlees, tot je de lamsbout gaat bereiden.
  • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan het vlees uit de koeling. Voeg vervolgens de chunks rookhout toe aan de brandende kolen. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan alvast in het vlees en leg de lamsbout vervolgens op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel.
  • Rook de lamsbout nu eerst tot een kerntemperatuur van 48 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 75 minuten.
  • Haal de lamsbout bij een kerntemperatuur van 48 graden even van de BBQ en maak de BBQ vervolgens gereed voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden.
  • Is de BBQ gereed? Leg dan de lamsbout weer terug op de BBQ en gril hem in 5 minuutjes rondom aan, tot het vlees een kern heeft van 52 graden. Haal de lamsbout vervolgens weer van de BBQ.
  • Laat het vlees nu 10 minuten rusten en snijd het daarna in dunne plakken. Dit kun je natuurlijk ook aan tafel, onder het oog van je gasten doen. Eet smakelijk!