Ga terug
+ servings

Spaanse Pizza

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: pizza, spaanse pizza
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout en de gist in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat.
  • Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon, vet hem in met een klein beetje olijfolie en leg de deegbal er in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Als je saus klaar is en je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Zet nu ook een koekenpan op laag vuur en doe er wat olijfolie in. Snijd ondertussen de rode uien in ringen en doe deze in de pan als de olie warm is. Bak de uien rustig tot ze een beetje zacht beginnen te worden en breng ze dan op smaak met peper en zout. Laat de uien, met regelmatig roeren, net zo lang bakken tot ze mooi karamelliseren en haal daarna de pan van het vuur.
  • Snijd nu ook de chorizo in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en zet de rucola vast klaar.
  • Is de BBQ op temperatuur en heeft het deeg lang genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de bodem nu met wat van de tomatensaus en beleg de pizza vervolgens met wat gekaramelliseerde rode ui, plakjes chorizo en de helft van de geraspte manchego.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 4 tot 7 minuten af, tot de bodem mooi krokant gebakken is en de kaas goed is gesmolten.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Bestrooi je pizza vlak voor je hem serveert met wat rucola en je bent klaar. Eet smakelijk!