Go Back
+ servings

Smash Burgers

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunchgerecht
Trefwoord: smash burger, smashburger, smashed burger
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram Rundergehakt
  • 2 Hamburger Broodjes
  • 4 plakken Cheddar Kaas
  • 2 eetlepels Roomboter
  • 1 Ui
  • 2 Augurken
  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 1 theelepel Hot Sauce
  • 2 theelepels Gele Mosterd
  • 3 eetlepels Ketchup
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zout

Overige Benodigdheden:

  • Plancha (of bakplaat)
  • Burger Smasher (of Plakspaan)
  • Spatel
  • Bakpapier

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte onder de bakplaat. De temperatuur in mijn BBQ was zo’n 220 graden. Leg de bakplaat op de BBQ en laat deze mee opwarmen.
  • Pak het gehakt er bij en kneed het even lichtjes door. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak er bollen van. Pak je bakpapier er bij en knip er een vierkant van 15 x 15 cm uit.
  • Neem nu een kommetje en doe hier de mayonaise, hot sauce en mosterd in. Voeg er vervolgens 1 eetlepel ketchup aan toe en snipper daarna de augurken fijn en voeg ook toe. Meng alle ingrediënten met elkaar tot een burger saus en zet aan de kant.
  • Snipper ook de ui alvast en snijd je hamburger broodjes open. Bestrijk de gesneden kanten van de broodjes met wat roomboter.
  • Zet nu alle ingrediënten voor je burgers klaar, zodat je de burgers snel kunt maken en wacht tot de BBQ er klaar voor is.
  • Zijn de BBQ en bakplaat op temperatuur? Leg dan de broodjes met de beboterde kant op de plaat en bak ze een minuutje tot ze een mooi kleurtje hebben en een beetje krokant zijn. Haal de broodjes vervolgens weer van de bakplaat en leg ze even weg.
  • Neem nu de bollen gehakt, het stuk bakpapier en je burger smasher of plakspaan. Leg een bol gehakt op de bakplaat en leg het stuk bakpapier er op. Druk de bal gehakt vervolgens plat met je burger smasher tot een burger van ongeveer 1 cm dik. Herhaal dit met de overige ballen (of zoveel als je er in één keer kwijt kunt op je bakplaat).
  • Bestrooi nu de ongebakken zijden van de burgers met zout en peper en bak de burgers tot de zijkanten mooi beginnen te kleuren en krokant worden. Dit duurde bij mij ongeveer 3 minuten.
  • Nu is het tijd om de smash burgers te keren. Neem hiervoor een scherpe spatel en voel eerst even aan of de burger erg aan de bakplaat plakt. Is dat het geval? Steek de burgers dan voorzichtig los en keer de burgers daarna om.
  • Bak de burgers nu een minuut en leg dan de plakken cheddar op de burgers. Bak de burgers vervolgens nog 2 minuten. Maak van de burgers vervolgens stapeltjes van 2 burgers op elkaar en haal ze van de BBQ.
  • Nu is het tijd om je burgers te bouwen. Neem hiervoor de onderste helften van de broodjes en verdeel hier de burger saus over. Strooi er vervolgens wat gesnipperde uitjes overheen en leg daarna de burgers er op. Bestrijk de bovenste helften van de broodjes met ketchup en maak de smash burgers hier mee af. Serveer de burgers direct. Eet smakelijk!