Ga terug
+ servings

Low&Slow: Overheerlijke spareribs

Met dit recept maar je zelf de heerlijkste spareribs!
Voorbereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 7 uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: ribs, spareribs
Porties: 3

Ingrediënten:

  • 1,5 kg Spareribs (Baby Back Ribs)
  • Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:

Voor de Mop Sauce:

  • 2 eetlepels Roomboter
  • 200 milliliter Appelsap
  • 2 eetlepels Sojasaus

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Rookhout
  • Aluminiumfolie
  • Aluminium lekbakje(s)

Instructies

  • De bereiding van deze spareribs begint met de voorbereidingen een avond van te voren. Verwijder het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben, waarna je de rest met de hand los kunt trekken.
  • Smeer de spareribs vervolgens rondom in met een dry rub, die je maakt met het zout, de basterdsuiker, het paprikapoeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder. Pak de spareribs vervolgens in met huishoudfolie en leg ze een nachtje in de koeling.
  • Begin de volgende dag op tijd met het aansteken van de BBQ. De bereiding van de spareribs duurt 5 uur, dus begin 6 uur voor etenstijd met het aansteken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden. In een kogel BBQ plaats je hiervoor een lekbak tussen de kolen en op een kamado werk je met de platesetter. Haal nu gelijk het vlees uit de koeling, zodat het een beetje op kamertemperatuur kan komen.
  • Is de BBQ op temperatuur? Vul de lekbak dan met een laag kokend water en voeg vervolgens rookhout toe. Leg vervolgens de spareribs met de hole kant naar beneden op het rooster en sluit de BBQ met de deksel.
  • Wanneer de spareribs 45 minuten op de BBQ liggen is het tijd om de mop sauce klaar te maken. Et deze saus gaan we de spareribs meerdere malen insmeren tijdens de bereiding. Smelt voor de Mop Sauce in een pannetje de 2 eetlepels roomboter en giet er 200 ml appelsap en 2 eetlepels sojasaus bij. Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.
  • Smeer de spareribs voor het eerst in met de mop sauce als de spareribs een uur op de BBQ liggen en herhaal dit vervolgens ieder half uur. Houd in de tussentijd de mop sauce een beetje warm.
  • Haal de spareribs na 3 uur even kort van de BBQ, om ze per stuk in te pakken in aluminiumfolie. Besmeer ze eerst nog één keer met de mop sauce en pak ze vervolgens zo in dat één zijde van je aluminiumfolie pakketje nog open is. Giet via die opening 1,5 eetlepel appelsap in het pakketje en sluit de boel vervolgens volledig af.
  • Leg de spareribs weer terug op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. De spareribs mogen nu een uur stomen in het pakketje van aluminiumfolie.
  • Haal de spareribs na dat uur weer kort van de BBQ en pak ze voorzichtig uit. Let op dat alles in het pakketje goed heet zal zijn en door het stomen zijn de spareribs zachter geworden.
  • Leg de spareribs nu weer op de BBQ, wederom met de holle kant naar beneden. Sluit de BBQ weer met de deksel.
  • Smeer de spareribs na een half uur in met je favoriete BBQ saus en gaar ze vervolgens nog eens 30 minuten, uiteraard weer met de deksel dicht.
  • Haal de spareribs na die laatste 30 minuten van de BBQ en laat ze even 10 minuutjes rusten voor je ze serveert. Daarna is het tijd om te serveren en te smullen. Eet smakelijk!