Go Back
+ servings

Gegrilde Bavette

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: bavette, flank steak, flanksteak, gegrilde bavette, reserse sear bavette, vinkelap
Porties: 4

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • De bereiding van bavette begint met het op kamertemperatuur laten komen van het vlees. Haal het vlees daarom minimaal een uur van tevoren uit de koeling. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het dan ook gelijk uit het vacuüm, zodat het vlees ‘op adem kan komen’. Nu kun je ook gelijk bepalen of je voor alleen grillen of de reverse sear gaat.

Alleen grillen

  • Heb je een dunne bavette en ga je alleen grillen? Steek de BBQ dan aan en ga voor directe hitte en een temperatuur van zo’n 200 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de bavette dan op het BBQ rooster en grill de bavette ongeveer 3 minuten per kant. Doe dit met de deksel op de BBQ. Meet daarna de kerntemperatuur. Bij 52 graden kern heb je een mooi medium rare resultaat. Hier vind je een tabel met kerntemperaturen.
  • Heeft het vlees de gewenste kerntemperatuur nog niet behaald? Gril het dan nog iets langer. Is de kerntemperatuur wel behaald? Haal het vlees dan van de BBQ, leg het op een verwarm bord en laat het 10 minuten rusten, voor je het aansnijdt! Bestrooi het vlees na het aansnijden met grof zeezout en versgemalen peper.

Reverse Sear Bavette

  • Heb je een wat dikker stuk bavette? Dan is het verstandig om het vlees eerst indirect op temperatuur te brengen voordat we gaan grillen. Steek hiervoor de BBQ aan en ga voor een temperatuur tussen de 100 en 130 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg het vlees dan op het indirecte deel van de BBQ en steek de kernthermometer in het vlees. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de bavette rustig tot een kern van 48 graden.
  • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en leg het op een verwarmd bord.
  • Maak de BBQ nu klaar voor directe hitte en een temperatuur van 230 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Gril de bavette dan 1,5 minuut per kant en meet daarna de kerntemperatuur. 52 graden is een medium rare resultaat, maar ga verder als je dat wilt.
  • Is de gewenste kerntemperatuur bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ. Omdat het vlees al heeft gerust toen je de BBQ gereed maakte om af te grillen hoeft de bavette nu niet te rusten. Je kunt het vlees dus gelijk aansnijden. Bestrooi de bavette na het aansnijden met grof zeezout en versgemalen peper.