Ga terug
+ servings

Reverse Sear Tomahawk Steak

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: reverse sear, steak, tomahawk, tomahawk steak
Porties: 4

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Haal het vlees ruim van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Is het vlees vacuüm verpakt? Open dan ook direct de verpakking zodat het vlees kan luchten. Doe dit minimaal een uur voor je het vlees op de BBQ wilt leggen.
  • Voor de bereiding van een flinke tomahawk steak kun je het beste gebruik maken van de reverse sear methode. Bij deze methode gaar je de tomahawk eerst indirect op lage temperatuur en gril je hem aan het einde kort af boven gloeiend hete kolen. Op deze manier krijg je de meest gelijkmatige garing en het beste resultaat.
  • Steek daarom de BBQ aan en ga eerst voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 100 en 120 graden.
  • Neem de tomahawk steak en dep hem rondom droog. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg en wacht tot de BBQ op temperatuur is.
  • Ik breng het vlees bij grote stukken vlees die ik heet af gril pas na de bereiding op smaak met peper en zout, omdat met name de peper tijdens de bereiding kan verbranden. Wil je toch liever vooraf kruiden met peper en zout, dan is dat natuurlijk prima!
  • Leg de tomahawk steak op de BBQ als deze op temperatuur is. Steak de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de tomahawk steak nu tot een kerntemperatuur van 48 graden.
  • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en maak de BBQ gereed voor directe hitte en een temperatuur van 230 graden. Is die temperatuur bereikt? Gril de tomahawk steak dan 2 minuten aan beide kanten op de hete BBQ.
  • Het is overigens niet erg als het 10 minuten duurt voordat de BBQ op temperatuur is om af te grillen, want je vlees hoeft na het af grillen niet zo lang te rusten.
  • Haal je tomahawk steak nu van de BBQ en leg hem op een snijplank. Laat het vlees 2 minuutjes rusten en snijdt het dan aan. Dit doe je door het vlees eerst langs het bot af te snijden, waarna je het daarna in dunne plakken kunt snijden. Heb je het vlees van te voren niet op smaak gebracht met peper en zout? Dan doe je dat nadat je het vlees hebt aangesneden. Eet smakelijk!