Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 6 uur. Begin daarom ongeveer 7 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ voor indirect BBQ’en.
Dat wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden. Plaats vervolgens een aluminium lekbak onder het grilrooster en vul deze met water.
Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.
Wanneer de temperatuur van de BBQ continu ongeveer 110 graden is, is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt.
Ik gebruik meestal chunks rookhout, die je simpelweg tussen de kolen steekt. Ze branden dan langzaam op en geven hierbij de rook af die we nodig hebben om de spareribs te roken.
Zet nu je spareribs rek op het grillrooster en schuif hier de ribs in. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect BBQ’en. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens omhoog schiet, of juist daalt, want dit komt het resultaat niet ten goede.
Terwijl de spareribs op de BBQ liggen is het tijd om de plantenspuit er bij te pakken, want deze gaan we vullen met de appelsap en appel azijn. Dit mengsel gebruiken we om de spareribs ieder half uur mee in te spuiten. Zo droogt de buitenkant van de spareribs niet uit en voegen we wat smaak toe. Daarnaast zorgt het zuur in het mengsel voor een sappiger eindresultaat.
Wanneer de spareribs een half uur op de BBQ liggen is het tijd om ze in te sprayen met het appelsap appel azijn mengsel. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.
Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en spuit ze nog een keer goed nat met de plantenspuit.
Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.
Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie 2 uur stomen. Laat de deksel zo veel mogelijk dicht en check regelmatig of de temperatuur nog rond de 110 graden is.
Na 2 uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden, wat er voor kan zorgen dat ze al uit elkaar vallen.
Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Neem ondertussen 8 flinke eetlepels van de BBQ saus en meng deze met de sambal.
Smeer de spareribs na een half uur in met de BBQ saus en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Smeer de ribs nog één keer licht in als je ze van de BBQ afhaalt.
Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder wat aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat. Eet smakelijk!