Ga terug
+ servings

Jalapeño Cheddar Grillworst van BBQ Junkie

Jalapeno Cheddar Grillworst Recept
Gang: Overig, Snack
Keuken: Nederlands
Trefwoord: jalapeno cheddar grillworst, jalapeno cheddar grilworst, jalapeno cheddar worst
Porties: 8 personen
calorieën: 309kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bereiden van de jalapeño cheddar kip grillworst begin je met kippendijen, die je met de gehaktmolen tot kipgehakt draait. Heb je nou geen gehaktmolen, dan kun je uiteraard ook met kipgehakt werken. Al is die molen ook wel weer handig voor het vullen van de kunstdarm.
  • Ga je zelf je gehakt draaien? Snijd dan de kippendijen in stukken die makkelijk door de molen gaan en leg deze, samen met de gehaktmolen, voor een uurtje in de vriezer. Je wil namelijk dat zowel het vlees als de molen goed koud is, voor het gemakkelijkst draaien van het gehakt.
  • Ontdoe ondertussen de jalapeños van de zaadjes en zaadlijsten en snijd de pepers in kleine blokjes. Zet vervolgens een pan water op het vuur en breng het water aan de kook. Kookt het water? Zet dan het vuur uit en blancheer de gesnipperde jalapeños 30 seconden. Schep de jalapeño vervolgens weer uit de pan en spoel goed na met koud water. Leg de gesnipperde jalapeño vervolgens op wat keukenpapier om goed uit te lekker.
  • Heb je je gehakt gedraaid? Doe het dan in een ruime kom en voeg er ongeveer 40 milliliter water bij (50 milliliter per kilo vlees). Pak er vervolgens het grillworst pakket van Van Beekum bij en voeg 11 gram van het nitrietzout (15 gram per kilo vlees) en 22,5 gram van de grillworst mix (30 gram per kilo vlees) aan de kom toe.
  • Kneed alle ingrediënten met de hand stevig door, tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Snijd tot slot de cheddar in blokjes van ongeveer 3 x 3 x 3 millimeter groot en meng dit samen met de jalapeño door het kipgehakt mengsel.
  • Nu is het tijd om de worst te maken. Dit doe je met een kunstdarm uit het grillworst pakket. Het vullen kun je met de gehaktmolen in combinatie met de worsttrechter doen, maar ook met de hand. Met de hand is wel een flink werk kan ik je vertellen, terwijl het met de gehaktmolen best eenvoudig gaat als je de smaak te pakken hebt. Het gehele mengsel past in 1 kunstdarm, maar dan heb je wel een erg lange worst. Je kunt er dus ook voor kiezen om twee kunstdarmen te gebruiken en dus twee kleinere worsten te maken. Deze passen wat makkelijker in een pan.
  • Heb je de kunstdarm(en) gevuld? Knoop ze dan goed dicht met het touw uit het grillworst pakket en leg of hang deze een uur in de koeling om op te stijven.
  • Maak ondertussen je pan of bak gereed voor de sous vide bereiding door deze te vullen met water en de sous vide stick er in te klemmen. Stel de sous vide stick in op 75 graden en laat het water opwarmen. Heb je geen sous vide stick? Dan kun je het water in een pan ook op het fornuis opwarmen. Het is dan wel aan te raden om te watertemperatuur goed in de gaten te houden met een thermometer. Zorg er voor dat het water altijd tussen de 70 en 80 graden is gedurende het garen van de grillworst.
  • Heeft je grillworst een uur in de koeling gelegen? Dan mogen ze in het warme sous vide bad, waar ze een uur mogen garen.
  • Na een uur in het warm water bad is het zaak de worst snel terug te koelen. Dit doe je door deze, nog in de kunstdarm, in bijvoorbeeld ijswater te leggen. Dit helpt de houdbaarheid van de grillworst te verbeteren.
  • Heb je de kip grillworst goed terug gekoeld? Dan is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Meng in een kommetje ondertussen het zout, de basterdsuiker, het paprikapoeder, de gemalen zwarte peper, het mosterdpoeder, het knoflookpoeder en de oregano tot een dry rub. Haal vervolgens de kip grillworst uit de kunstdarm. Strooi de rub vervolgens op een groot bord en rol de grillworst(en) er doorheen, zodat de rub goed rondom zit.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de grillworst dan op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gril de grillworst met jalapeño en cheddar nu ongeveer 12 tot 15 minuten, waarbij je de worst steeds een stukje draait voor een mooie grillsmaak rondom.
  • Haal de grillworst van de BBQ zodra deze rondom mooi gegrild is en snijd alvast een plak af om te proeven. Je grillworst is nu klaar om te eten. De worst is nog warm heerlijk, maar je kunt de worst ook prima af laten koelen en bewaren in de koelkast voor een later moment. Eet smakelijk!

Notities

Ik bereidde in dit recept weer een kip grillworst, maar je kunt deze jalapeño cheddar grillworst ook prima met varkensvlees bereiden. In het grillworst recept van Van Beekum gebruiken ze 60% 'mager' vlees uit de schouder en 40% procent vet vlees (bijvoorbeeld kinnebak). Dit gecombineerd met de jalapeño en de cheddar is ook onwijs lekker!

Nutrition

Calories: 309kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 23g | Fat: 23g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 95mg | Sodium: 254mg | Potassium: 221mg | Fiber: 0.4g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 548IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 194mg | Iron: 1mg