Houd op de dag van het garen rekening met ongeveer 6 uur die je spareribs op de BBQ liggen. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ
Maak de BBQ ruim van te voren klaar voor indirect grillen. Dat wil zeggen dat we de BBQ als oven gaan gebruiken en dat de spareribs niet direct boven de hete kolen liggen. In plaats daarvan leggen we de spareribs boven een aluminium lekbak, die we vullen met water of appelsap.
Steek de kolen op tijd aan en ga voor een bereidingstemperatuur van ongeveer 110 graden. Zorg dat je tijdens het garen de temperatuur regelmatig checkt, want je wil geen pieken, maar ook zeker geen dalen in de temperatuur.
Als de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt kunnen we eerst het rookhout toevoegen aan de kolen. Ik gebruik vrijwel altijd chunks rookhout, omdat ik deze gemakkelijk tussen de brandende kolen kan steken. Ik gebruik voor spareribs chunks kersen hout. Een houtsoort die goed bij varkensvlees past.
Na het toevoegen van het rookhout mogen de spareribs op de BBQ. Ze gaan nu eerst 3 uur op de BBQ, waarbij we het vlees het eerste uur roken.
Na ongeveer 3 kwartier is het tijd om de mop saus klaar te maken. Met deze mopsaus gaan we de spareribs elk half uur insmeren. Smelt voor de mopsaus de boter in een pannetje en voeg te appelsap, het citroensap, de ketjap manis en het zout toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur uit, zodat de saus iets kan afkoelen.
Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om ze voor de eerste keer in te smeren met de mop saus. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.
Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. Maar niet voor lang, want we gaan ze inpakken en met wat vocht laten stomen. Neem hiervoor 2 lagen aluminiumfolie en pak de spareribs per stuk in. Zorg er hierbij voor dat je ze niet te strak inpakt en voeg, voordat je alle zijden sluit, nog een aantal lepels van de mopsaus toe. Leg de ingepakte spareribs nu weer op de BBQ, nog steeds boven de lekbak.
Na 2 uur stomen mogen de spareribs wederom van de BBQ, om ze weer uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want de spareribs zijn nu erg heet en zacht geworden door het stomen.
Wanneer je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog één keer terug op de BBQ om weer wat steviger te worden en om die mooie glanslaag toe te voegen. Dit laatste doen we met een glaze. Meng hiervoor de chilisaus, bruine suiker en de honing en smeer de spareribs na een kwartier in met deze glaze. Herhaal dit elke 10 minuten.
Na ongeveer 3 kwartier mogen de spareribs van de BBQ. Laat ze nog even een minuut of 10 rusten voordat je aanvalt. In die tijd kunnen de vleessappen zich wat herverdelen en heb je mooi tijd om met een foto je vrienden jaloers te maken!