Ga terug
+ servings

Brioche Hamburger Broodjes van BBQ Junkie

Gang: Overig
Keuken: Frans
Trefwoord: brioche broodjes, brioche hamburger broodjes, hamburger broodjes
Porties: 8 personen
calorieën: 285kcal

Ingrediënten:

  • 450-550 gram Tarwebloem
  • 250 ml Lauwwarm Water
  • 30 ml melk
  • 25 gr suiker
  • 7 gram Gedroogde Gist
  • 1,5 theelepel Zout
  • 50 gram Roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 Eieren
  • 4 eetlepels Sesamzaad

Overige Benodigdheden:

  • Keukenmachine met deeghaken
  • Heteluchtoven of BBQ met Deksel
  • Pizzasteen (indien BBQ wordt gebruikt)
  • 2 bakplaten/roosters
  • Bakpapier
  • 2 Theedoeken

Instructies

  • Neem een kom en doe hierin het water en de melk, gevolgd door de suiker en de gist. Laat dit 5 minuten staan, zodat de gist gaat werken.
  • Doe 450 gram van de tarwebloem in de kom van de keukenmachine en voeg hier het zout en de roomboter aan toe. Zet de keukenmachine aan en mix alles door elkaar tot de boter goed verdeeld is. Voeg vervolgens al draaiend het ei toe en daarna het mengsel van water, melk, suiker en gist. Laat de keukenmachine nu gedurende een minuut of 5 het kneedwerk doen.
  • Controleer na het kneden hoe het deeg aanvoelt. Dit deeg is een stuk slapper dan ander brooddeeg of bijvoorbeeld pizzadeeg, maar moet niet plakken als je klaar bent met kneden. Plakt het deeg nog wel? Voeg dan nog wat meer bloem toe en kneed het deeg nog even door.
  • Neem na het kneden een schone kom en stort het deeg hierin. Dek de kom af met een natte theedoek en ze weg op een warme plek om te verdubbelen in omvang. Dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Bebloem na de eerste rijs je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Pak vervolgens een stuk deeg en druk dit plat. Maak nu een kommetje van je hand en leg deze over het deeg. Door een draaiende beweging te maken met je hand bol je het deeg op. Dit zorgt er voor dat er een stevige bol ontstaat die omhoog zal rijzen. Bol alle 8 de delen deeg op.
  • Is mijn uitleg over het opbollen niet helemaal duidelijk of wil je zeker weten dat je het goed doet? Onderstaande video laat duidelijk zien hoe je het deeg moet opbollen:
  • Pak nu de bakplaten of roosters erbij en bekleed deze met bakpapier. Verdeel de deegbollen over de bakplaten en dek ze beide af met een natte theedoek. Het is hierbij het handigst als de theedoek zo min mogelijk in contact komt met de deegbollen. Ik doe dat meestal door twee glazen in het middens van de bakplaat tussen de deegbollen te zetten, om de theedoek daarover heen te leggen. Laat de deegbollen nog ongeveer 1,5 uur rijzen.
  • Verwarm ruim van te voren de oven voor op 175 graden (200 graden wanneer je geen heteluchtoven hebt). Klop het tweede ei los met een klein beetje water en bestrijk de deegbollen hier mee met een kwastje. Bestrooi iedere bol met wat sesamzaadjes, of doe het niet als je de broodjes liever zonder hebt.
  • Schuif de bakplaten vervolgens in de oven en bak de brioche hamburger broodjes 18 minuten. Ik heb na ongeveer 10 minuten de bakplaten verwisseld, om eventuele warmte verschillen in de oven voor te zijn.
  • Zijn de brioche burger bollen klaar? Haal ze dan van de bakplaat en laat ze op een rooster rustig afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, kun je ze gaan gebruiken voor je hamburgers. Daar vind je hier overigens meer dan genoeg recepten voor! Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 285kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 8g | Fat: 7g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 55mg | Sodium: 133mg | Potassium: 93mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 222IU | Vitamin C: 0.003mg | Calcium: 27mg | Iron: 3mg