Ga terug
+ servings

Jerk Chicken van het Spit

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Jamaicaans
Trefwoord: jamaicaanse jerk chicken, jerk chicken, jerk chicken van het spit
Porties: 4 personen
calorieën: 419kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Neem een mengkom en meng hierin alle kruiden en specerijen met elkaar tot een dry rub.
  • Haal de kip nu uit de verpakking en dep deze droog met wat keukenpapier. Haal vervolgens het vel los van de kip. Dit doe je door aan een open kant voorzichtig met je vingers onder de huid te gaan en deze steeds iets verder los te maken. Je zult niet overal bijkomen, maar probeer de huid zoveel mogelijk los te maken. Zorg er daarbij voor dat de huid niet scheurt.
  • Neem nu de helft van je rub en gebruik deze om de kip onder de huid te kruiden. Ook nu geldt weer dat je niet overal bij gaat komen, maar probeer de rub zoveel mogelijk te verdelen, zonder het vel van de kip te scheuren.
  • Bestrooi de buitenkant van de kip vervolgens met de rest van de rub. Leg de kip vervolgens even op een bord en zet deze in de koeling, zodat de smaken wat kunnen intrekken.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ hierbij gereed voor het gebruiken van de rotisserie.
  • Is de BBQ op temperatuur? Neem dan de kip weer uit de koeling. Schuif hem op het spit en zet de kip vast met de klemmen.
  • Plaats het spit nu op de BBQ en zet de motor van de rotisserie aan. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kip tot een kerntemperatuur van minimaal 70 graden in zowel de borst als de dijen. Dit duurde bij mij iets meer dan een uur.
  • Heb je een volledig draadloze thermometer, zoals de MEATER? Steek dan de probe in de borst van de kip voor je aan de bereiding begint. Heb je geen draadloze thermometer? Check dan zo nu en dan de kerntemperatuur van de kip door de motor van de rotisserie even stil te zetten. Meten hoeft pas vanaf het moment dat de kip ongeveer 45 tot 50 minuten boven de hete kolen hangt. Daarvoor durf ik wel te stellen dat de kip nog niet gaar is.
  • Heeft de kip de juiste kerntemperatuur behaald? Haal het spit dan van de BBQ. Gebruik hiervoor BBQ handschoenen, want het metaal kan heet zijn geworden.
  • Schuif de kip nu van het spit en snijd deze aan, door eerst de poten en vleugels los te snijden en daarna de borstfilets van de kip te snijden. Eet smakelijk!

Notities

Een belangrijk onderdeel van de jerk kruidenmix is piment, vaak ook allspice genoemd. Het zorgt voor een extra smaaklaag én een diepere smaakbeleving van alle andere kruiden. Piment kun je gemalen kopen, of nog als korrel. Ik ging daarbij voor hele piment, die je zelf nog in een vijzel moet malen. De reden daarvoor is dat ik in een rub of kruidenmix ook een beetje op zoek ben naar textuur en dus niet alle kruiden fijngemalen wil gebruiken. Om die reden gebruik ik bijvoorbeeld ook knoflookgranulaat en chilivlokken in deze mix.

Nutrition

Calories: 419kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 36g | Fat: 29g | Saturated Fat: 8g | Polyunsaturated Fat: 6g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 143mg | Sodium: 332mg | Potassium: 409mg | Fiber: 1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 781IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 34mg | Iron: 2mg