Ga terug
+ servings

Teriyaki Honing Spareribs van BBQ Junkie

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: teriyaki honing ribs, teriyaki honing spareribs, teriyaki ribs, teriyaki spareribs
Porties: 2 personen
calorieën: 441kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Aluminiumfolie (of Butcher Paper)
  • 1 chunk Sinaasappelhout
  • Steelpan
  • Rasp

Instructies

  • De bereiding van deze Teriyaki Honing Spareribs begint 2 uur van te voren met het voorbereiden van de spareribs.
  • Allereerst is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Heb je het vlies verwijderd van de spareribs? Neem dan een kommetje en meng hierin het zout, de zwarte peper, het knoflookgranulaat en het 5 spice poeder met elkaar tot een dry rub.
  • Neem nu de spareribs en wrijf ze eerst rondom in met de sojasaus en daarna met de zojuist gemaakte. Leg de ribs in een ovenschaal en dek die af óf pak de ribs in met vershoudfolie. Leg de spareribs daarna in de koeling, tot ze op de BBQ mogen.
  • Je hebt voor het bereiden van deze spareribs zo’n 5 uur nodig, dus begin op tijd met het aansteken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal de spareribs dan uit de koeling en pak ze uit. Voeg vervolgens eerst het blokje rookhout toe aan de brandende kolen en leg de ribs vervolgens op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de spareribs nu 2 uur op de BBQ.
  • Zijn de eerste 2 uur van de bereiding bijna voorbij? Pak dan het aluminiumfolie of butcher paper er bij en scheur er 2 grote stukken van af. Pak ook de sinaasappelsap er bij.
  • Leg nu 2 ruime stukken folie of butcher paper op je werkbad en leg op ieder stuk één van de ribs. Verdeel er de sinaasappelsap over en pak de spareribs vervolgens goed in. Let er hierbij wel op dat je geen scheuren in je folie of papier hebt, want je wil het vocht binnen het pakketje houden om lekker te stomen.
  • Leg de spareribs ingepakt weer terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. De spareribs mogen nu 1,5 uur verder garen en stomen.
  • Is de 1,5 uur bijna voorbij? Zet de steelpan dan op laag vuur en voeg er de teriyakisaus, de ketjap manis en de honing aan toe. Rasp de gember en voeg ook toe en warm al roerend door tot alle ingrediënten mooi gemengd en warm zijn. Doorkoken is niet nodig.
  • Na 1,5 uur op de BBQ mogen de spareribs uit het aluminiumfolie en weer terug op de BBQ. Door het stomen zijn de spareribs als het goed is flink mals, dus pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Neem nu je steelpannetje met saus en je bastingkwast en bestrijk de spareribs met de saus. Sluit vervolgens de BBQ weer met de deksel en laat de spareribs een kwartier liggen, waarna je ze nog eens bestrijkt met de saus. Daarna mogen de spareribs nogmaals een kwartiertje met de deksel gesloten garen, waarna het bijna tijd is om te eten.
  • Haal de spareribs nu van de BBQ en leg ze op een grote serveerplank. Snijd ze eventueel al in kleinere delen, zodat je ze makkelijker kunt serveren en roep iedereen aan tafel. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 441kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 22g | Fat: 27g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 4g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 90mg | Sodium: 3116mg | Potassium: 500mg | Fiber: 1g | Sugar: 21g | Vitamin A: 59IU | Vitamin C: 13mg | Calcium: 44mg | Iron: 2mg