Ga terug
+ servings

Gevlinderde Kip

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: gevlinderde kip, hele kip, roadkill chicken, spatchcock chicken
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bereiden van gevlinderde kip begin je uiteraard met het vlinderen en het kruiden van de kip. Je kunt de kip ook bereiden zonder hem te vlinderen, maar het vlinderen zorgt ervoor dat de kip gelijkmatiger gaart en zo blijven alle delen op zijn sappigst!
  • De kip vlinderen doe je met een gevogelteschaar, maar kan ook gewoon met een keukenschaar. Leg de kip hiervoor op zijn borst en knip vervolgens met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat. Snijd daarna alle losse stukjes vel, vet en vlees weg.
  • Nu heb je twee keuzes. Je kunt er voor kiezen de kip iets open te vouwen, op de rug te draaien en met enige kracht de kip verder plat drukken. Hierbij breek je het borstbeen.
  • Wat ik echter altijd doe is het borstbeen wegsnijden. Dit doe je door de kip op de borst te laten liggen en deze iets open te vouwen. Aan de binnenzijde van de kip zie je nu een wit punt, driehoekig gevormd. Snijd dit door met een mes en druk vervolgens vanaf de borst kant het borstbeen omhoog. Als het borstbeen iets naar buiten steekt kun je er je vingers onder steken en het er zo gemakkelijk uitwippen. De kip is nu eenvoudig open te vouwen.
  • Is het in tekst iets moeilijker te begrijpen? Onderstaande video laat ook duidelijk zien hoe je een kip vlindert. Je kunt, zoals in de video ook nog kiezen om de kip op te delen in twee helften. De kip wordt dan iets handzamer op de BBQ. Voor de bereiding maakt het geen verschil.
  • Nu de kip gevlinderd is, is het tijd om de kip te kruiden. Hierbij is het belangrijk dat je de kip zowel onder het vel als aan de buitenkant kruidt.
  • Neem hiervoor je favoriete BBQ rub voor kip. Ik gebruik regelmatig de dry rub voor kip van Van Beekum, maar gebruikte deze keer Braairub No. 1 van De Fik Erin en die beviel ook goed!
  • Neem nu de gevlinderde kip en maak met je vingers ruimte tussen het vel en het vlees. Ga hierbij zover als lukt, maar wees wel voorzichtig want je wil het vel niet scheuren. Nu kun je wat van de rub onder het vel van de kip aanbrengen.
  • Voorzie de kip vervolgens ook rondom van je dry rub. Doe de kip vervolgens in een flinke ziplock zak en laat de smaken een uurtje intrekken.
  • Steek ruim voordat je de kip wilt garen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden. Haal vervolgens ook de kip uit de koeling, zodat deze een beetje op kamertemperatuur kan komen.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan nog een klein blokje rookhout toe aan de brandende kolen. Leg de kip vervolgens met de ‘binnenkant’ naar beneden op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met probe aan een draad (of zelfs een draadloze)? Prik deze dan eerst even in de borst van de kip, zo kun je de kerntemperatuur goed bijhouden!
  • De kip moet nu garen tot een kerntemperatuur van minimaal 70 graden. Dit duurt 60 tot 70 minuten, dus ondertussen heb je mooi de tijd om wat bijgerechten klaar te maken.
  • Is de kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Leg de kip dan op een groot bord en probeer deze 10 minuutjes te laten rusten, zodat de sappen in de kip zich kunnen verdelen. Serveer de kip in zijn geheel en laat iedereen zijn favoriete stuk afsnijden. Eet smakelijk!