Ga terug
+ servings

Ribeye Steak Taco's

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: ribeye, ribeye steak tacos, steak tacos, tacos
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram Ribeye
  • 6 Gordita’s
  • 1 Rode Ui
  • 18 schijfjes Ingelegde Jalapeño
  • 100 gram Feta (of Cotija)
  • 2 Avocado’s
  • 1 bosje Koriander
  • 50 milliliter Azijn
  • 50 milliliter Water
  • 1 eetlepel Suiker
  • 1 Limoen
  • 1 eetlepel Steak Rub (ik gebruikte er één van Grate Goods)
  • Hot Sauce (optioneel)

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor dit recept beginnen we met het inleggen van de rode ui, want dan kan deze mooi even intrekken terwijl we de rest van de voorbereidingen doen. Zet hiervoor de steelpan op laag vuur en voeg de azijn, het water en de suiker toe. Verwarm al roerend totdat de suiker mooi is opgelost.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen en doe deze in een kommetje. Giet er vervolgens het mengsel van azijn, water en suiker overheen en laat dit zo staan tot je klaar bent om de taco’s te serveren.
  • Haal nu ook de ribeye uit de verpakking en dep deze droog met keukenpapier. Bestrooi de ribeye aan beide zijden met de steak rub. Ik gebruikte de Beef or Steak Rub van Grate Goods, maar je kunt natuurlijk je eigen favoriet gebruiken of zelf een rub samenstellen. Uiteraard kun je de steak ook alleen kruiden met peper en zout als dat je voorkeur heeft.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van 230 graden.
  • Snijd, terwijl de BBQ warm wordt, de avocado’s doormidden en ontdoe ze van hun pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil en prak dit samen met het sap en de rasp van een halve limoen tot puree. Snijd de andere helft van de limoen in partjes om mee te serveren.
  • Haal nu ook de kaas uit de verpakking. In Mexico wordt veel gebruik gemaakt van cotija, maar die is hier lastig te verkrijgen. Ik kies daarom voor feta als alternatief. Brokkel of rasp de feta in een kommetje en zet dit klaar. Vul ook alvast een kommetje met de ingelegde jalapeño schijfjes.
  • Ondertussen is de BBQ wellicht al op temperatuur. Is dat het geval? Dan gaan we eerst de ribeye 2 minuutjes per kant dichtschroeien, rechtstreeks boven de hete kolen. Daarna verplaats je de ribeye naar het indirecte deel van de BBQ, waar je de kerntemperatuur van het vlees controleer. Voor een mooi medium rare resultaat gaar ik mijn steaks altijd tot een kern van 52 graden. Is deze nog niet behaald na het dichtschroeien? Gaar de ribeye dan verder op het indirecte deel, tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
  • Is de ribeye op temperatuur? Haal het vlees dan van de BBQ en laat het op een bord of houten plank rusten. Gebruik je een bord? Zorg er dan voor dat deze niet te koud is, maar verwarm het bord eventueel even onder de warme kraan.
  • Gril de gordita’s nu even kort op de BBQ, zodat ze aan beide kanten een mooi kleurtje krijgen. Dit duurt letterlijk een seconde of 15 per kant, dus blijf er bij!
  • Nu je alle voorbereidingen en bereidingen hebt gedaan rest alleen het snijden van het vlees en het eten nog. Tenminste, ik kies er meestal voor om de taco’s aan tafel op te bouwen.
  • Snijd de ribeye in dunne plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Giet de rode uienringen af en serveer het geheel met wat koriander.
  • Bij het bouwen van de ribeye steak taco’s begin ik met een gordita, die ik bestrijk met wat van de avocado spread. Daarop gaan vervolgens wat plakjes ribeye, gevolgd door wat ringen ingelegde rode ui, wat schijfjes ingelegde jalapeño, wat feta en tot slot wat koriander. Ik kies er vervolgens voor om nog een paar drupjes hot sauce toe te voegen, maar je kunt ook juist nog wat limoensap over de taco druppelen. Net wat je zelf lekker vindt! Eet smakelijk!