Ga terug
+ servings

Varkenswangen

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: iberico wangen, varkenswangen, wangen
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van deze varkenswangen begin je met het verwijderen van het vlies en het kruiden van de wangen. Het is het lekkerst als je de rub een uur of 4 (overnacht kan ook) laat intrekken, dus begin op tijd.
  • Maar eerst dus ontvliezen. Laat je dit vlies zitten dan zullen de varkenswangen van de BBQ nooit perfect mals worden. Doe dit ontvliezen met een scherp mes en snijd het weg. Probeer daarbij uiteraard zo min mogelijk vlees weg te snijden.
  • Neem nu je favoriete BBQ rub voor varkensvlees en bestrooi de varkenswangen hier rondom mee. Wrijf de rub een beetje in het vlees, leg de wangen vervolgens op een bord of in een schaal en laat afgedekt in de koeling staan tot ze de BBQ op mogen.
  • Heeft de rub lang genoeg kunnen intrekken? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is die temperatuur bereikt? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen en leg daarna de varkenswangen op de BBQ. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en rook de varkenswangen 2 uur.
  • Is de 2 uur roken bijna om? Zet dan de steelpan op laag vuur en voeg het bier toe. Laat het bier even een klein beetje doorwarmen tot het lauwwarm aanvoelt. Giet het bier vervolgens in de ovenschaal (een aluminium BBQ schaal met hoge randen kan ook) en leg vervolgens alle varkenswangen in het vocht. Dek de schaal daarna af met aluminiumfolie.
  • Zet de schaal met varkenswangen nu op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Pas vervolgens de temperatuur van de BBQ aan naar ongeveer 150 graden en laat de varkenswangen 3 uur rustig verder garen en stomen. Voel na verloop van tijd even of het vlees al mooi zacht begint te worden, door er met een satéprikker in te prikken.
  • Na 3 uur zijn de varkenswangen als het goed is mooi mals. Nog niet helemaal tevereden? Geef ze dan nog wat langer de tijd. Als de wangen mals genoeg zijn mogen ze uit de schaal en terug het BBQ rooster op. Meng vervolgens een paar eetlepels van het vocht uit de schaal met je BBQ saus en bestrijk de varkenswangen hier mee. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bestrijk ze een kwartier later nog eens met de saus.
  • Weer een kwartier verder zijn de varkenswangen van de BBQ klaar en mogen ze van het rooster. Serveer ze op een mooie plank en serveer direct. Eet smakelijk!