Ga terug
+ servings

Pizza Quattro Formaggi

Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: pizza, quattro formaggi, vier kazen, vier kazen pizza
Porties: 2

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van de pizza’s begin je uiteraard met je pizzadeeg. Meng hiervoor in een ruime kom het zout door de bloem. Strooi hier vervolgens het gist overheen, gevolgd door het water en de olijfolie. Meng alle ingrediënten met de hand goed door elkaar.
  • Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.
  • Vet nu een schone kom in met een eetlepel olijfolie en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het gedurende 8 uur rustig rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 2 theelepels suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe.
  • Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • De ingrediënten voor de saus hierboven zijn overigens ruim en misschien wel geschikt voor 4 pizza’s. Op een Quattro Formaggi gaat namelijk niet zoveel tomatensaus. Wat je aan saus over hebt kun je mooi invriezen voor de volgende keer dat je pizza’s gaat bakken.
  • Als je saus klaar is en je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Is de BBQ op temperatuur en het deeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Neem nu ongeveer een kwart van de tomatensaus en verdeel deze over de bodem. Scheur vervolgens de helft van de mozzarella en gorgonzola in stukjes en verdeel deze over de pizza. Strooi ook de helft van de provolone over de pizza en brokkel tot slot de helft van de taleggio over de pizza.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 6 á 7 minuten af.
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Bestrooi de pizza met een beetje versgemalen zwarte peper en laat de pizza nu 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!