Ga terug
+ servings

Dutch Oven Brood

Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Brood, brood uit de dutch oven, Dutch oven brood
Porties: 6 personen
calorieën: 220kcal

Ingrediënten:

  • 11 gram gedroogde gist
  • 320 milliliter lauwwarm water
  • 350 gram bloem
  • 7 gram zout
  • 1 eetlepel Zonnebloemolie
  • Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan. Neem ondertussen een mengkom en doe hier de bloem en zout in. Meng dit even door elkaar en maak een kuil in het midden, waar zo meteen het water in geschonken kan worden.
  • Voeg na 10 minuten het water en de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.
  • Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.
  • Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte.
  • Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Bebloem ook het deeg en kneed kort door. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.
  • Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.
  • Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.
  • Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier.
  • Haal nu je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, aioli of tapenade. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 220kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 7g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0.1g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 0.3g | Sodium: 457mg | Potassium: 80mg | Fiber: 2g | Sugar: 0.2g | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 11mg | Iron: 3mg