Kerststol van de Pizzasteen

Kerststol

Dit recept heeft een jaar op de plank gelegen, want om het nou net na de kerstdagen met je te delen schiet natuurlijk niet op. In aanloop naar Kerst is het echter een stuk logischer en dus vandaag dit recept voor een kerststol van de BBQ! Want ja, ook een kerststol bakken kan op de BBQ. De basis van het recept komt van EefKooktZo, maar omdat ik hier in huis de enige spijsliefhebber ben, heb ik dat er in mijn recept uitgelaten. Wil je wel spijs gebruiken? Check dan zeker […]

Caprese Braaibroodjies

Caprese Braaibroodjies

Als je wel eens in Zuid Afrika bent geweest ben je ongetwijfeld bekend met braaibroodjies. Of je kent ze misschien al van eerdere braaibroodjies recepten die ik hier deelde. Een braaibroodjie is eigenlijk een tosti, maar dan bereid op de braai. Je roostert braaibroodjies in een klemrooster boven de hete kolen en ze zijn heerlijk als lunch of snack. Maakte ik al eerder klassieke braaibroodjies, guacamole braaibroodjies en cheeseburger braaibroodjies, ging ik nu voor Italiaanse caprese braaibroodjies.

BBQ Recept voor Cheeseburger Braaibroodjies

Cheeseburger braaibroodjies

Laatst was het Nationale Tostidag en wat kun je dan beter eten dan braaibroodjies? Braaibroodjies, of braaibroodjes, zijn de Afrikaanse versie van de tosti en worden, zoals de naam al doet vermoeden, geroosterd op de braai. Dat betekent niet dat je deze heerlijke cheeseburger braaibroodjies alleen kunt maken als je een braai in de tuin hebt staan, want ook op de BBQ kun je ze bereiden. Hoe? Dat lees je hieronder in mijn recept!

knoflook knopen uitgelicht

Knoflook Knopen

Als je me een beetje volgt, weet je waarschijnlijk wel dat ik brood bakken op de BBQ erg leuk vind om te doen! En dan het liefst steeds weer wat nieuws proberen. Deze keer werden het deze knoflook knopen, op basis van pizzadeeg en gebakken op de pizzasteen. Heerlijk als broodje vooraf of als bijgerecht bij de BBQ. Ze zijn gemakkelijk te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig!

rooterkoekies uitgelicht

Roosterkoekies

Toen ik laatst Smokey Goodness 3 ontving ging ik gelijk op zoek of het recept voor roosterkoekies er in stond. Roosterkoek is een Zuid-Afrikaanse klassieker, die ik leerde kennen toen ik een reis door Afrika maakte en onze begeleiding uit 2 Zuid-Afrikanen bestond. Roosterkoekies zijn kleine broodjes die op de BBQ (of Braai) worden gegrild, direct boven de kolen. Ze worden daardoor lekker krokant aan de buitenkant, maar zijn nog wel zacht van binnen. Het recept dat ik van mijn Zuid-Afrikaanse gidsen had mee gekregen was voor een zoetere variant […]

jalapeno cheddar cornbread uitgelicht

Jalapeño Cheddar Cornbread

Kom je in Amerika in een BBQ restaurant, dan kun je er bijna wel van uit gaan dat er cornbread op het menu staat! Het is een maïsbrood, dat een beetje de structuur van cake heeft. Het is heerlijk om te serveren bij vlees en is het lekkerst als het nog een beetje warm is. Met alleen een jalapeño en cheddar is het brood al heerlijk, maar je kunt eventueel ook wat spekjes uitbakken en dit door het beslag roeren.

turks brood uitgelicht

Turks Brood

Er is niets lekkerder dan een lekker vers, zelfgebakken brood. En al helemaal niet wanneer het brood ook nog eens op de BBQ wordt gebakken! Ik heb inmiddels al diverse broden van de BBQ getoverd, en dit Turkse brood is de laatste tijd favoriet. Het is een brood waarvan je het deeg niet hoeft te kneden, maar wat toch erg luchtig wordt. De buitenkant bakt lekker krokant en de binnenkant is heerlijk zacht. Een perfect brood dus om te serveren met verschillende smeersels en dips!

pita broodjes uitgelicht

Pita Broodjes

De laatste tijd probeer ik weer wat vaker brood te bakken. Zowel in de oven als op de BBQ. Bakte ik op de BBQ eerder al diverse broden in de Dutch Oven, wilde ik nu gebruik maken van de pizzasteen om pita broodjes te bakken op de BBQ. Die kun je tenslotte op allerlei manieren gebruiken. Het bakken van pita broodjes op de BBQ is helemaal niet moeilijk. Het deeg is eenvoudig, de BBQ moet je flink opstoken en je hebt een pizzasteen nodig. Komt goed toch?

kerstboom breekbrood uitgelicht

Kerstboom Breekbrood

Het is ieder jaar weer een vraagstuk voor velen: Wat gaan we met Kerst doen dit jaar? De laatste jaren zie je al veel vaker de Kerst BBQ voorbij komen en wat mij betreft gaat de BBQ bij iedereen aan met Kerst. Een mooi stuk vlees bereiden op de BBQ, wat mooie bijgerechten. En natuurlijk een leuk voorgerechtje. Wil je je gasten alvast iets voorschotelen? Dan is dit Kerstboom Breekbrood een goed idee! Wat tapenades en kruidenboter er bij en iedereen kan alvast iets eten!

focaccia gekarameliseerde uien uitgelicht

Focaccia met Gekarameliseerde Uien

Ik bak wel vaker brood op de BBQ en dat is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens erg lekker. Je kunt brood bakken in combinatie met bijvoorbeeld een Dutch Oven, maar ook op een pizzasteen kun je lekker brood bakken. Maakte ik eerder al een basic versie van de focaccia, heb ik nu een focaccia recept met gekarameliseerde uien. Helemaal niet moeilijk en super lekker!

focaccia van de bbq uitgelicht

Focaccia van de pizzasteen

De gemiddelde BBQ in Nederland gaat vergezeld met flink wat stokbrood. Bij mij niet. Ik serveer niet vaak brood bij de BBQ en als ik het doe bereid ik het zelf op de BBQ. Zeker in combinatie met een Dutch Oven of een pizzasteen kun je lekkere broden bakken. Deze keer maakte ik een basis focaccia, die ik heb gebakken op mijn pizzasteen. Het is een relatief makkelijk brood, dat zo lekker is met (zelfgemaakte) kruidenboter of tapenade. Zeker eens proberen dus!

brioche burger broodjes uitgelicht

Brioche Hamburger Broodjes

Als je van hamburger houdt, ben je het vast met me eens: het broodje is minstens zo belangrijk als het vlees en de toppings. Een hard broodje doet het voor mij meestal niet, maar een broodje moet ook niet te zacht zijn. Het moet de sappen van het vlees en je toppings opnemen, maar niet uit elkaar vallen. Veel eisen hè, voor een simpel broodje? Met dit recept voor brioche hamburger broodjes heb je naar mijn idee een heerlijk hamburger broodje, die recht doet aan je vlees en toppings!