zwanger bbq uitgelicht

Zwanger & BBQ

Terwijl je normaal alleen gezinsuitbreiding voorbij ziet komen in de vorm van nieuwe BBQ’s in de tuin, is er in december 2019 ook een kleine BBQ Junkie bijgekomen. Of moet ik dan zeggen BBQ Jonkie? Of mijn dochtertje een BBQ Junkie gaat worden moeten we natuurlijk nog maar afwachten, maar het lijkt me duidelijk dat ik een poging ga wagen haar in mijn voetsporen te laten treden!

BBQ tijdens een zwangerschap
BBQ tijdens een zwangerschap

Inmiddels hebben we er dus een kleintje bij en hoewel het je misschien niet direct is opgevallen aan mijn blog en de nieuwe recepten, heb ik tijdens de zwangerschap wel met een en ander rekening moeten houden bij het beoefenen van de BBQ hobby. Maar als je je een beetje inleest en logisch nadenkt is er nog genoeg lekkers te bereiden op de BBQ hoor. In dit blog geef ik je een overzicht van zaken waar wij rekening mee hebben gehouden en recept inspiratie. Heb je nog andere tips voor BBQ liefhebbers die met een zwangerschap te maken krijgen? Laat het onder dit blog weten in een reactie!

1. Goed garen: Geen rood vlees

Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende, maar rood vlees zat er even niet in. Althans, voor mij zo nu en dan wel als ik bijvoorbeeld een keer met vrienden de BBQ aan stak, maar zwanger zijn en rood vlees eten gaat niet samen. Een lekkere steak mag dus alleen als ie door en door gaar is en dan kun je het dus beter laten. Dat komt na de zwangerschap wel weer!

Maar gaarheid is niet alleen bij rood vlees een belangrijk punt, het geldt voor vrijwel alle soorten vlees en vis. Een hamburger eet ik het liefst ook een beetje rood, maar dat ging de afgelopen tijd dus niet. De kerntemperatuur wordt dan ook extra belangrijk en een kernthermometer mag niet ontbreken in je collectie met BBQ accessoires.

Er zijn overigens genoeg BBQ gerechten waarbij ver genoeg garen eigenlijk geen rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan pulled pork, stoofvlees en short ribs.

Spareribs Oosterse Stijl

Kip aan het Spit

Pulled Beef

2. Vis eten mag

Vette vis eten is in feite erg gezond voor zowel moeder als baby, maar ook bij het eten van vis is het dus belangrijk dat je de vis ver genoeg gaart. Rauwe vis is even geen optie, dus koudgerookte zalm gaat hem niet worden. Daarnaast is het niet verstandig je aan roofvissen zoals zwaardvis, tonijn, makreel, paling en snoekbaars te wagen. Deze vissoorten bevatten over het algemeen dioxines en zware metalen en dat moest je tijdens de zwangerschap maar even niet willen.

Het wordt overigens aangeraden om tijdens de zwangerschap 1 tot 2 keer per week vette vis te eten, dus die lekkere warmgerookte zalm van een plankje kan prima.

Zalm van de Plank

Kabeljauw Saté

Zalmspiesen

3. Vegetarische BBQ kan (bijna) altijd

Kom je er niet uit met een lekker recept voor vlees of vis dat ook geschikt is voor een zwangere? Dan zijn er altijd nog vegetarische opties. Hier maakte ik dan ook vaak minder vlees of vis, maar wel veel bijgerechten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke tian van de BBQ of gevulde portobello’s. Niet alleen geschikt voor de vegetariër, ook zeker voor de zwangeren onder ons!

Mexicaanse Bonen Burgers

Witlof in Spek

Tian Provencal

4. Gepasteuriseerde Kaas

Ga je voor een BBQ recept met kaas? Let er dan op dat de kazen gepasteuriseerd zijn. Veel kazen in de supermarkt zijn dat wel, maar check altijd even de verpakking. Haal je je kaasjes bij de kaasboer? Vraag hem dan naar een gepasteuriseerde variant. Dan kun je wel gewoon mijn gerookte brie of een lekkere kaasdip maken!

Tosti Rolletjes

Halloumi Burgers

Gerookte Brie met Walnoten

5. Pizza’s Bakken

Iets anders dat we tijdens de zwangerschap veel hebben gedaan is pizza's bakken. Genoeg mogelijkheden om een lekkere pizza te beleggen die ook geschikt is als je zwanger bent en een pizza, gebakken op de BBQ, is natuurlijk erg lekker! Ook salami en chorizo kun je bij pizza’s trouwens prima eten, want door de hoge temperaturen is dat gewoon veilig!

Kip Pesto Pizza

BBQ Bacon Pizza

Spinazie & Artisjok Pizza

Nog wat algemene tips

Bovenstaand heb je de belangrijkste zaken kunnen lezen waar wij op hebben gelet met BBQ’en tijdens de zwangerschap. Er zijn dus wel wat zaken waar je rekening mee moet houden, maar er blijft ook nog genoeg lekkers over! Buiten bovenstaande onderwerpen is het bij het BBQ’en natuurlijk ook belangrijk dat de zwangere geen verbrand vlees eet. Daarnaast zijn gerechten waarbij alcohol wordt gebruikt tijdens de bereiding ook niet zo’n goed idee. Het verhaal dat de alcohol volledig verdampt is namelijk niet waar. Er zal altijd wat alcohol in je gerecht achter blijven en ondanks dat de hoeveelheid minimaal is, zou ik het gewoon even laten. Er is tenslotte genoeg mogelijk op de BBQ!

Bovenstaand heb je al wat recept inspiratie op kunnen doen, maar veel van mijn recepten zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Om die reden heb ik het mogelijk gemaakt om op mijn recepten pagina te filteren op zwangerschapsproof BBQ recepten.

Heb je nog vragen of aanvulling als het gaat om het BBQ’en en zwanger zijn. Laat het dan weten onder dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *